Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

The Hijaibi boxer berättar hur hon planerar att ”förändra boxningsvärlden”

The Hijaibi boxer berättar hur hon planerar att ”förändra boxningsvärlden”
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

2019 tog Internation Boxing Association förbudet mot religiösa kläder i boxningsringen. Det beslutet är någonting som Safiyyah Syeed, också känd som The Hijabi Boxer, såg som sin chans att ta sig in i ringen.

I samband med att vår specifika kollektion för kampsport Engage lanserade sin andra upplaga den här veckan, chattade våra vänner på MP Clothing med Saf om ögonblicket när hon bestämde sig för att börja boxas, vad som håller henne motiverad även genom motgångar och vad som kommer härnäst för Hijabiboxaren.

"Jag hittar någonting jag älskar och håller fast vid det"

Bradfordfödde Safiyyah blev den första hijabklädda kvinnan att entra boxningsringen efter att ha börjat med sporten som ett sätt att återhämta sig från en långvarig sjukdom och en ätstörning.

"Jag hade en långvarig sjukdom, jag var sjuk i två och ett halvt år och gjorde i princip en pakt med mig själv genom att skriva en lista över saker jag skulle göra när jag blev bättre, och boxning stod på den listan.

Efter min sjukdom följde en ätstörning och boxningen var det som hjälpte mig att ta mig igenom båda. Jag hade hittills gjort många av sakerna på listan, blivit godkänd på två lärlingsjobb, arbetat inom IT, detaljhandeln och en av de mest inspirerande sakerna var att arbeta på ett vårdhem, vilket var det bästa jag gjorde."

Safs arbete med de boende på vårdhemmet gav henne inspirationen till att lägga ner allt hon har i sin boxningskarriär.

"En sak jag lärde mig av de äldre personerna jag brukade prata med var att leva livet utan att ångra saker, och det var därför jag gick igenom den listan. Jag hade tankesättet att göra fem eller sex nya saker och om jag hittade någonting jag älskade skulle jag hålla fast vid det."

"Om du inte är där mentalt så kommer du inte vinna"

För Saf handlar det helt om tankesättet. Hon har ingen familj eller vänner som hejar på henne utanför ringen, så allt har kommit inifrån henne själv.

"Vet du vad, mitt sinne är annorlunda. Varje dag är jag omringad av människor i gymmet vars föräldrar tittar på varje träningspass, människor som pushar dem eller så boxas de för att deras bröder eller kusiner boxas. Ingen pushar mig framåt, ingen tittar på mig, så det är skillnad eftersom det är personligt. När jag går in i ringen är mitt mindset ärligt talat matchen. Jag pratade med min tränare om hur du kan vara fysiskt 100% men om du inte är där mentalt så kommer du inte vinna."

"Jag blir hungrig när folk tvivlar på mig"

Genom att vara en pionjär för kvinnor med hijab inom boxning har Saf fått tagit emot fantastiskt stöttande ord, men tyvärr har hon också mötts med fientlighet. Någonting som har varit både hennes största utmaning och motivation.

"Uppenbarligen så är det väldigt ovanligt att vara en kvinnlig boxare som bär hijab från det asiatiska samhället, antingen så får jag 100% stöttning eller så frågar folk mig vad jag gör. I början hade jag många tvivlare, med det gjorde mig starkare, jag blir hungrig av att folk tvivlar på mig. Nu låtsas en del av de personerna känna mig eller stötta mig, först skrattade de men nu stöttar de mig."

"Med boxning vill du nästan ha mer smärta"

När MP frågade Saf vilka råd hon skulle ge till någon som funderar på att börjar med boxning, hennes var var rakt och enkelt.

"Go for it, tänkt inte på det. Känslan efter är helt otrolig, smärta är tillfälligt. Du kommer lämna gymmet och tänka 'WOW, jag var döende under det där passet med det känns FANTASTISKT nu'. Det är konstigt när du utsältts för stress eller smärta i livet är det vanligen så att du 'glömmer bort det', men med boxningen vill du nästan har mer smärta, det är märkligt."

"Jag vill förändra boxningsvärlden"

Saf har höga ambitioner för de kommande åren i hennes karriär och det ser ut som att ingenting kommer stå i hennes väg.

"Förhoppningsvis har jag några medaljer! Men på riktigt så vill jag förändra boxningsvärlden. Medaljerna och bältena kommer att komma, men jag vill njuta av processen, ge mig själv en klapp på axeln och uppskatta det jag uppnått. Målet är att ändra sporten och bygga mitt varumärke. Jag vill bara levla upp. Mitt arv är är det viktigaste för mig, jag vill vara något positivt för det asiatiska samhället, jag kan inte ta bort allt negativt, men jag kan fortfarande göra en positiv inverkan."

"Jag kan täcka mig och ändå känna mig superbekväm"

Den nya kollisionen från Engage är designan för att hålla dig sval och bekväm så att du kan ta dig an nästan vad som helst. Det här har Saf att säga om hur Engage är en fördel i hennes träning.

"För att vara ärligt så har jag aldrig ansträngt mig för att köpa MP, men sedan jag började bära det för träningen insåg jag att det är fantastiskt. Jag har haft folk som frågar mig om utbudet och jag har till och med tagit med mig kläderna till träningsläger.

Det jag älskar med MP är det breda sortimentet som andra märken helt enkelt inte har. Andra märken har fina saker men det är alltid hudnära och avslöjande. Jag har en fight i slutet av månaden och behöver ha någonting att täcka mig med under linnet, så jag tog en långärmad MP topp som är perfekt för det.

Uppenbarligen så behöver jag vara sedesam i min klädsel, och det är därför jag älskar MP, jag kan täcka mig men ändå känna mig superbekväm. Även om jag inte tränar så bär jag det. Du behöver inte heller spendera så mycket pengar som du behöver på andra märken för träningskläder vilket är ett stort plus!"

Att ta med sig

Saf ändrade spelplanen för boxning. Hon inspirerar så många andra unga muslimska kvinnor att involvera sig i idrott, oavsett om de täcker sig eller inte, så är Safs roll i idrottsvärlden ovärderlig.

Hennes ambition att fortsätta pressa gränserna och ändra uppfattningar såväl som att ta medaljer är otrolig, och vi är glada över att ge henne verktyg som hjälper henne nå toppen.

Skrolla igenom vår Engagekollektion för att få Safs look. Och kolla in MPs Instagram för att hålla dig ajour med datum för de senaste lanseringarna.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein