Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Yoga vs. Pilates — Vad är skillnaden?

Yoga vs. Pilates — Vad är skillnaden?
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Evangeline Howarth, redaktör

Känner du att du skulle må bättre med lite mer rörlighet eller en starkare bål? Oavsett om du är en bodybuilder eller löpare så är fördelarna med att börja med pilates eller yoga många.

För en utomstående kan de två olika träningsformerna däremot verka ganska lika vilket kan göra att du blir lite förvirrad kring vilken av klasserna du ska välja. Vad är därför skillnaderna mellan pilates och yoga? Finns det ens några skillnader? Låt oss ta reda på det.

Helt olika länder och århundraden

Om inte det är en stor skillnad så vet vi inte vad som är det. Yoga uppfanns för över tusen år sedan, faktum är att det först utvecklades i norra Indien för omkring 5000 år sedan. Det är en lång väg från de skinande studios som finns på ditt lokala träningscenter.

Pilates är mer eller mindre en bebis i jämförelse eftersom det bara uppkom för omkring 100 år sedan. Träningsformen uppfanns av en tysk man som hette Joseph Pilates. Det designades för att användas vid rehabilitation - någonting som det fortfarande används för av atleter idag.

Ditt sätt att andas gör all skillnad

Innan vi går in mer på det här så låt oss tydliggöra en sak - andningen är viktig både i yoga och pilates (och generellt för vår överlevnad), men sättet man andas på är skiljer sig lite. För yoga och pilates är andningen viktig när du rör dig mellan olika positioner - din instruktör kommer vanligen guida dig kring när du ska andas under tiden du genomför varje övning.

På det här sättet skiljer sig träningsformerna. Din yogainstruktör kommer vanligen be dig att andas från magen, det används också för att hjälpa dig nå ett lugnande och meditativt stadie genom att du fokuserar på varje in- och utandning.

I pilates där du ofta behöver engagera din bålmuskulatur kommer instruktören istället säga till dig att andas mer från bröstet och ryggen snarare än magen. Det här kallas lateral andning.

Yoga är mer spirituellt

Det här är definitivt en av de största skillnaderna mellan de två träningsformerna. Om du vill ha en meditativ upplevelse som arbetar din rörlighet och stillar sinnet? Välj i så fall en yogaklass.

Om du mer är ute efter att aktivera muskler, arbeta på din balans eller återhämta dig från en skada utan meditation så är pilates troligen mer något i din smak.

I pilates används maskiner

Innan du blir förvirrad så utförs både yoga och pilates till största del på en matta och båda kan också göras utan någon utrustning. Medan yoga helt och hållet använder din kroppsvikt så kan pilates också involvera att använda speciellt pilatesmaskiner för motstånd. Pilates handlar mer om att träna kroppen medan yoga också kan vara mer meditativt.

De här pilatesmaskinerna kallas också "reformer machines" och precis som med andra delar av pilates så arbetar de för att förbättra styrka, balans, fixa obalanser och främja återhämtning från skador.

Yogaklasser kan skilja sig mycket från varandra

Som du kanske kan vänta dig med något som utvecklades för över tusen år sedan så finns det några olika typer av yoga. Några klasser handlar mer om lugna och meditativa rörelser medan andra fokuserar på att träna kroppen och utförs i ett snabbare tempo. Det finns också snabbare och svettigare klasser som hot yoga som utförs i ett väldigt varmt rum.

Pilates tenderar att inte skilja sig så mycket från klass till klass - du kommer utföra rörelser som fokuserar på bålstyrka och helkroppsträning. Det betyder däremot inte att träningsformen inte alls har ändrats sedan 1920. Nya rörelser har utvecklats för att behandla symtom från det moderna livet som att sitta vid ett skrivbord hela dagen.

För både yoga och pilates är den viktigaste aspekten som kommer förändra hela klassens natur instruktören. Säkerställ att personen som lär dig är kvalificerad att leda den typen av klass du är ute efter och att denne har en stor erfarenhet.

Att ta med sig

Slutligen, tänk på vad det är du vill få ut av klassen - vill du svettas? Prova hot yoga eller en pilatesklass med högre intensitet. Vill du få kontakt med dig själv på en högre nivå? Prova då en meditativ form av yoga. Även om båda klasserna kan skilja sig mycket åt så kan de vara en fördel för dig på många sätt, både mentalt och fysiskt, så ta med dig en matta och prova några klasser på ditt lokala gym.

TRÄNING

Guidad meditation för nybörjare | Avslappnande & Lugnande

Ta en stund till att stanna upp och fokusera på dig själv.

3 år I årAv Lauren Dawes
LIVSSTIL

Den här wellnesscoachen använde yoga för att hantera sin sorg & bytte karriär | Everyday Athletes

Personliga förluster kan stärka eller bryta ner oss, men de är nästan alltid en katalysator till förändring.

3 år I årAv Myprotein
TRÄNING

Hur främjar träning din mentala hälsa & vilken träning är bäst?

Därför är det en bra anledning att ge dig själv tid för träning.

2 år I årAv Myprotein

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein