Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Träna som en strongman | Träningsguider

Träna som en strongman | Träningsguider
Myprotein
Skribent och expert11 månader I år
Visa Myprotein profil

Strongmen och strongwomen kan lyfta otroligt tunga föremål som verkar övermänskliga. Men dessa bedrifter kommer inte enkelt - de kräver mycket hårt arbete och engagemang för att nå den nivån. För att vara en strongman behöver du träna på rätt sätt, äta rätt och leva rätt. Här är vad som krävs för att bli en strongman.

Vad är strongman?

Strongman, eller styrkeidrott, är en sport som består av en serie tester som kräver nästan övermänsklig styrka. Uthållighet, kraft och kondition testas också.

Strongman- och strongwomanevenemang innebär ofta att lyfta eller förflytta otroligt tunga föremål som atlasstenar, stockar och till och med fordon. Tävlingar är vanligtvis indelade i viktklasser och evenemangen poängsätts.

Om du vill förbättra styrka och kraft - och fysik inte är ditt främsta fokus - vill du kanske prova på strongman-träning. Det kan också vara till hjälp om du har nått en platå i din träning och behöver förändring.

Strongman-träning blir allt vanligare inom andra idrotter - som rugby - som kräver styrka och kraft.

Träna som en strongman

Träning för strongpersoner är otroligt krävande och kräver noggrann planering om du vill få ut det mesta av det. Fokus bör ligga på sammansatta rörelser - särskilt övre och nedre kroppsdelen som pressar och drag - samt övergångs- eller förflyttningsrörelser som att dra släde.

Kolla in dessa träningsrutiner för att få en bättre uppfattning om hur strongman-träning ser ut:

Styrke- och kraftträning, samt cirkelträning, är en bra startpunkt. Ett vanligt träningspass kan börja med några vanliga basövningar, gå vidare till ett par tilläggsövningar och avslutas sedan med en kraftcirkel.

Övning Sets  Reps  Vila 
Marklyft 5  3  3 min 
Militärpress 4  4  3 min 
Gående utfall 3  8  2 min 
Dips  3  8  2 min 
Enarmsrodd 3  8  2 min 
Kraftcirkel         
Single Arm Snatch (circusstil om det finns) 

  

  

2-4 rundor 

6  1 min 
Sandsäckskast över axeln  6 
Farmers walk  2 längder 
Välta däck 6 

 

Det är viktigt att komma ihåg att strongman-träning är otroligt krävande. Sök råd från en personlig tränare innan du börjar träna, särskilt om du är nybörjare.

Rätt återhämtning är också avgörande om du vill undvika skador.

Populära pass och rutiner för strongman

Det finns massor av välkända strongmen och strongwomen som du kan följa online. Kolla in sociala medier-profiler för Eddie Hall, Tom och Luke Stoltman, Lucy Underdown och Gavin 'the Bull' Bilton om du vill få en inblick i proffsens träning och livsstil.

Strongman FAQs

Vem kvalificeras som strongman?

Vilken som helst som deltar i en strongman-tävling kan betraktas som en strongman eller strongwoman. Du behöver inte se ut, agera eller träna på ett visst sätt.

Om du har tränat mycket strongman och känner dig redo för en tävling, kan du titta online för att se om det finns några lokala amatörtävlingar att delta i.

Hur många timmar om dagen tränar strongmen?

Strongman-utövare kan träna från 1 till 6 timmar per dag, beroende på deras nivå av professionalism och deras arbetschema. En vanlig strongman-träningssession varar vanligtvis mellan 90 och 120 minuter och inkluderar en bra uppvärmning, några set med gott om vila för styrka, samt avlastningsset för att ta hand om kroppen.

Vilka tillskott tar strongmen?

Vilka kosttillskott som strongman-utövare tar beror på fasen av deras träning. Ett BCAA-tillskott tas vanligtvis under träningspass som varar över en timme. Kreatin används för att främja ökningen av styrka, och en återhämtningsdryck intas för att underlätta återhämtning och stödja kroppens ökade kaloribehov de kommande dagarna.

Vad äter strongmen?

Strongman-utövare behöver konsumera mycket mat med en bra balans mellan protein och kolhydrater för att ge bränsle åt träningen och hjälpa till med återhämtning och muskeltillväxt.

Spana in den här artikeln om Strongmanbrödernas dagliga intag.

Deffar strongmen någonsin?

Om man tävlar i en specifik viktkategori kan en strongman behöva minska på onödig massa, som kroppsfett, för att uppfylla viktkraven.

Däremot kommer den minskade massan medföra en viss förlust av muskler och styrka, vilket är viktigt för själva tävlingen.

Vad är skillnaden mellan en strongman och en bodybuilder?

Träningsprogrammen för strongmen och proffsbodybuilders har många likheter, men strongman-träning tenderar att fokusera mer på specifika rörelser som involverar tunga lyft samtidigt som man behåller rörligheten.

Bodybuilders fokuserar istället på att utveckla storlek och form på sina muskler, vilket kräver mycket fokus på isolerade rörelser som riktar sig till specifika muskelgrupper.

Men detta betyder inte att bodybuilders aldrig utför funktionella rörelser eller att strongmen aldrig utför isolerade rörelser. Båda förekommer vanligtvis beroende på specifika träningskrav.

Vad är skillnaden mellan en strongman och en styrkelyftare?

Styrkelyft är en sport som endast fokuserar på tre moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Strongman mycket mer varierat när det gäller tävlingsevenemang.

Med det sagt så kan träningen vara liknande, och tävlande inom båda sporterna kan övergå från den ena till den andra.

Att ta med sig

Oavsett om du har för avsikt att delta i en tävling eller bara vill prova på något nytt, är strongman-träning ett utmärkt sätt att utveckla styrka i hela kroppen. Ge strongman-träningsprogrammet en chans och se hur du tycker om det... du kanske blir nästa Tom Stoltman.

Vill du har mer inspo som strongman och strongwoman?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

 

Våra artiklar ska endast användas för information och utbildningsändamål och är inte avsedda som medicinsk rådgivning. Om du är orolig, bör du rådfråga en hälsoexpert innan du tar kosttillskott eller gör stora förändringar i din diet.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein