Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Spelar din verkligen din stegräkning någon roll?

Spelar din verkligen din stegräkning någon roll?
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Shannah Hatch, expert och skribent

Två ord: räkna steg.

Om det är så att du känner dig lite störd av din FitBit just nu så är du inte ensam. Det kan vara om du verkligen är redo att röra på dig, är peppad att nå ett nytt mål eller bävar inför att få in ytterligare 5.000 steg i din upptagna livsstil... Vilket av det passar in på dig?

Med flertal av er som äger någon slags träningsräknande enhet vet vi att många av er är medvetna om eran stegräkning och kanske till och med har stegmål. Det kan ibland kännas näst intill omöjligt att få in tillräckligt med steg.

Den här veckan tar vi en titt på om stegräkningen verkligen spelar någon roll eller om det bara är en trend som har stannat kvar.

Varför fokuserar vi på stegräkning?

Stegräkning är ett sätt att övervada konditionen, eftersom vi genom att nå ett antal steg om dagen visar att vi har rört på oss. Det är en bra utgångspunkt för träning och visar hur aktiva vi är under dagen.

Bortsett från våra första tankar om fördelarna med att bara röra på sig, finns det ibland också ekonomiska eller materialistiska fördelar. Dessa kan vara genom belöningar med en sjukförsäkringsleverantör eller medaljer från tävlingar och virtuella lopp.

Det finns självklart många andra sätt att hålla sig i form som t.ex. cykling eller simning - båda aktiviteter som inte förlitar sig på steg. Så att bara fokusera på att röra kroppen på ett sätt som gör dig glad kommer alltid ha en positiv effekt på din hälsa.

Varför 10.000 steg?

Det är ett generellt antagande att 10.000 steg är det optimala dagliga målet.

Behöver du ett första mål för din stegräkning? 10.000 steg. Hur många steg försöker grannen Ben få in med sin hund varje dag? 10.000 steg. Hur långt ska vi gå den här morgonen? Tills dess att vi har nått 10.000 steg.

10.000 steg är svaret som många av oss tenderar att ha som mål, men varifrån kommer de här med 10.000 steg?

Det har sitt ursprung från 1965 när ett japanskt företag skapade en produkt - den första bärbara stegräknaren. Den här apparaten kallades Manpo-Kei, vilket mer eller mindre ordagrannt översätts till 10.000 stegsräknaren.

Namnet var väldigt effektivt som ett verktyg för marknadsföringen men har också fastnas med alla stegräknare och träningsklockor som har följt. Därmed är standarden ett mål på 10.000 steg. Det finns helt enkelt inte mycket forskning som backar upp 10.000 stegs regeln.

Vilka är fördelarna med att räkna steg?

En adekvat stegräkning har visats minska risken för dödlighet - adekvat är här huvudordet. Forskning visade att dödligheten nåt en platå efter att du har nått omkring 7.500 steg per dag. Det innebär att ytterligare steg efter det inte riktigt har någon betydelse för din dödlighet.1

Om du är ute efter att ha ett stegmål, sikta på ett minimun av 5.000 steg. Allt under det antalet bidrar inte till några beständiga kardiovaskulära fördelar.

Men betyder detta att hälsofördelarna upphör efter 7.500 steg eller finns det ytterligare fördelar till att promenera och få in fler steg?

Medan studier främst tittar på minskning av dödligheten med stegräkning, innebär fler steg att du är mer i rörelse på fötter och därför måste ditt kardiovaskulära system arbeta.

Vi vet att regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att sänka ditt blodtryck, förbättra kolesterolhalten i blodet och minska kroppsvikten, och att ta fler steg om dagen innebär därför att du bidrar till de här fysiska fördelarna.3

Är stegräkning det mest effektiva sättet att förbättra sin hälsa?

Den genomsnittliga löphastigheten är snabbare än gångfart, därför går det snabbare att nå målet i med stegräkning genom löpning än med promenader. Om tiden är avgörande så kommer en joggingrunda vara ett effektivare sätt för dig att nå stegmålet än att gå ut och gå.

Detta demonstreras av det faktum att NHS rekommenderar att du utför träningen på hälften av träningstiden om du deltar i intensiv träning snarare än med måttlig intensitet.4

Det är välkänt att jogging under lika lång tid som promenader skulle ge fler kardiovaskulära fördelar eftersom ditt hjärta och din kropp belastas mer.

I kontrast till båda så använder cykling andra muskler, tar bort viktbärande element i träningen och ändrar intensiteten. Visst, löpning och cykling är båda högintensiva idrotter, men de är väldigt olika och passar olika människor av olika anledningar.

Om du är orolig för ditt stegräkning som ett sätt att hålla dig aktiv och röra dig men oroa dig för en skador (hej, det händer de bästa av oss på vid de mest obekväma tillfällena!), Varför inte prova hushållssysslor?

Lättare trädgårdsarbete i några timmar genererat samma träningsintensitet som en timmes promenad (om du håller en medelhastighet på 3km/h) och det eliminerar viktbärande påverkan som naturligt kommer med gång.

Hur du gör det med njutbart att få in dina steg

Att nå ett stegmål varje dag kan bli ganska monotont. Om du vill öka dina steg eller bara letar efter fler sätt att göra det hela mer njutbart, varför inte testa några av de här tipsen?

  • Ta ut hunden på en promenad och stanna och lek längs vägen.
  • Ta en frisbee till parken och spela med familjen.
  • Parkera längre bort från ditt vanliga grönområde där du vanligen promenerar eller möter upp dina vänner.
  • Ring en vän eller familjemedlem under din promenad.
  • Lyssna på en ny podd eller skapa en Spotifylista som inspirerar under promenaden.
  • Schemalägg kortare promenader under dagen. Vem har sagt att du måste uppnå hela stegmålet på en och samma gång?

Att ta med sig

Ett stegmål är inte nödvändigt om du fortfarande genomför de rekommenderade 30 minuterna av fysisk aktivitet, 5 dagar i veckan, med det är ett sätt att hålla dig ansvarig för att vara i rörelse och möta de rekommenderade aktivitetsnivåerna.

En medvetenhet om dina dagliga stegmål är också ett utmärkt sett att säkerställa att du håller dig aktiv och i rörelse. Det minskar din tid som stillasittande och förbättrar din allmänna hälsa.

Som en slags baslinje för stegmål, försök att sikta på ett minimun av 5.000 steg per dag för att förbättra din allmänna hälsa. Ytterligare steg är en bonus för ditt kardiovaskulära system och din mentala hälsa. Dessutom får du njuta av den friska luften och naturen.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

 

1. Lee, I.M., Shiroma, E.J., Kamada, M., Bassett, D.R., Matthews, C.E. and Buring, J.E. (2019) ‘Association of step volume and intensity with all-cause mortality in older women’, JAMA Internal Medicine, 179(8), pp. 1105-1112. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.0899 

2. Schmidt, M.D., Cleland, V.J., Shaw, K., Dwyer, T. and Venn, A.J. (2009) ‘Cardiometabolic risk in younger and older adults across an index of ambulatory activity’, American Journal of Preventative Medicine, 37(1), pp. 278-284. doi: 10.1016/j.amepre.2009.05.020. 

3. Myers, J. (2003) ‘Exercise and cardiovascular health’, Circulation, 107(1), pp. e2-5. doi: 10.1161/01.CIR.0000048890.59383.8D 

4. National Health Service (2019) Exercise. Available at: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/ (Accessed: 3rd June 2020) 

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein