Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Smärta tankade min 9+ timmars planka | Road To G.O.A.T.

Smärta tankade min 9+ timmars planka  | Road To G.O.A.T.
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Emily Wilcock, skribent och expert

Välkommen till G.O.A.T. (Greatest of all time), där vi intervjuar atleter som har tagit sig till toppen inom sin idrott eller evenemang.

Om du inte redan har hört talas om  Daniel Scali låt oss presentera dig för en man med en järnvilja, och järncore. Den här australiensaren har för närvarande rekord i världens längsta planka. Rekordet är hela 9 timmar, 30 minuter och en sekund. Otroligt! Hans åstadkommanden höjs ytteligare genom att han tagit titeln trots ett komplext smärtsyndrom efter en olycka som barn.

Vi pratade med Daniel för att ta reda på hur i hela friden man utvecklar tålamodet, styrkan och tar sig över smärttröskeln för att slå ett sådant världsrekord.

"Jag har lärt mig att acceptera att det kommer vara med mig för alltid"

Daniel förklarade för oss vad hans komplexa regionala smärtsyndrom innebär. Det uppstod efter att han ramlade ner från en trampolin vid 12 års ålder. Sedan dess, efter att benen hade läkt, har han känt en konstant smärta. Som du kan föreställa dig så har det haft en stor påverkan i Daniels tonår eftersom han inte alltid kunde göra samma saker hans vänner kunde.

"Mina nerver eller hjärnan skickade fel signaler till armen".

Daniel förklarar det som att hans hjärna sa "'Du rör på din arm, gör inte det!'Den sänder smärtsignaler tillbaks till hjärnan för att uppmärksamma mig på att det är fel och att sluta."

Daniel berättar att hans liv förändrades när han råkade ut för sin olycka, och genom att acceptera det har han lyckats utveckla ett ganska fantastiskt mindset.

"Jag ville använda min smärta som bränsle...Som att du kan övertyga dig själv om att utan smärtan skulle du missa något. Så, det är ungefär det jag har behövt göra. Jag har lärt mig att acceptera att det kommer vara med mig för alltid."

"Du använder det eller så förlorar du det"

"När jag växte upp fick jag höra från mina doktorer, specialister och alla andra att antingen använder du det eller så förlorar du det."

Det här markerar starten för Daniels fitnessresa. Att ha någon slags rutin och möjligheten att ta sig an saker och ting själv har hjälpt honom mycket.

"Jag har alltid behövt göra sjukgymnastik, lätta vikter och till slut tänkte jag att okej jag får se till att själv ta mig till gymmet. Det hjälpte mig enormt."

Daniel började göra plankan i slutet av varje träningspass och det började bara stegras upp. Plankan tillförde till och med en distraktion från smärtan.

"Det var mer som att det, inte lindrade smärtan, men det var en annan typ av smärta. Jag tyckte nästan om att vara i plankan till skillnad från att inte stå i plankan. Det kunde ge mig en slags lättnat vilket egentligen är rätt roligt."

Och det är så allting började. Han började med en två minuters planka, sedan 5 minuter, 15 minuter följt av 30 minuter. Vid den här punkten hade Daniels nyfikenhet väckts. Han ville ha ett världsrekord.

"Varje dag var jag tvungen att göra bättre..."

Jag visste att jag behövde träna mina axlar och mina magmuskler, det var de första sakerna jag visste eftersom det var det första som brände ut."

Självklart insåg Daniel att det skulle ta mer än att träna axlar och mage. Mycket mer träning än så krävdes.

"Jag började i en liten skala, några hundra armhävningar, några hundra sit-ups om dagen, 30 minuters planka på kvällen och jag lovade mig själv varje dag i min dagbok att jag behövde göra bättre än jag gjort dagen innan."

Det här kanske inte låter som en liten skala för många personer, men när man försöker slå ett världsrekord behöver du pressa dig själv. "Sedan gjorde jag omkring 5 och en halv timme planka på kvällen och omkring 600 armhävningar, 600 armcurls, styrketränade i ca 45 minuter vid lunchtid och sedan gjort konditionsträning, coreklasser i morgonen utöver att också löptränat"

Det är ett fullt träningsschema det...

"Jag började komma in i ett stressläge"

Daniel förklarar att hans tillstånd innebär att lite smärta som uppstod kunde orsaka en stor skada och hade risken att förstöra hela hans världsrekordsresa tidigt med hot om sjukhusvistelse. Men att undvika att smärtor uppstod var inte hans enda oro.

"Jag kommer ihåg 14-minutersgränsen. Jag minns att mina ben började brännas och det är väldigt ovanligt. Alltså, direkt när jag lade vikten på armarna och armbågarna lände jag smärtan dyka upp. Jag vet vad jag kan förvänta mig där, det går genom axlarna. Men jag har inte direkt känt det i mina lår tidigare."

Vi kan föreställa oss att en sådan smärta vid 14-minuter av en planka på 9 timmar och 30 minuter kan skapa en oro. Daniel pressade sig genom det med saker och ting blev värre.

"När jag hade nått 6- eller 7 timmarsgränsen började jag känna hur magen vred sig och lite kräks ville komma upp. Och då började jag komma in i ett stressläge. Mitt huvudsakliga mål och sak var inte inte bryta plankan."

Daniel var sjuk men otroligt nog avbröt han inte plankan.

"Ett utrymme som jag har skapat för mig själv"

Daniel slog världsrekordet med sin tänkecoach i närheten. De hade redan skapat sätt för Daniel att överkomma smärtan, både mentalt och fysiskt.

"Jag visualiserade en gul cirkel framför mig, som en gul boll. Och den bollen blev konstant större och större och större plötsligt. Sedan räknade jag ner tre, två, ett och så sköts bollen genom mig som ett ljussken. Så, när den åkte genom mig, förvandlades allt jag såg som rött i min kropp, vilket var smärta, till gult."

Även om effekten inte varade länge hjälpte den helt klart för de nästkommande 20-30 minuterna och fick Daniel tillbaks in i sin zon. I början av varje timme utförde Daniel en specifik teknik.

"I utrymme som jag hade skapat för mig själv. Jag gick in i det utrymmet där jag var avslappnad, lugn och samlad. Där kunde jag gruppera om mina tankar, rekonstruera hur jag kände. Det gav mig också ytterligare 15 eller 20 minuters lättnad."

"Jag skulle älska att fortsätta att öka medvetenheten om komplext regionalt smärtsyndrom och människor som hanterar kronisk smärta"

Daniels huvudsakliga mål med att slå världsrekord var att öka medvetenheten om komplext regionalt smärtsyndrom och samla in 10.000 AUD för organisationen Pain Australia. Nå, han krossade verkligen det rekordet genom att dubblera det och samla in 20.000. Allt samtidigt som han pushade för sitt meddelande om att kunna använda smärta som bränsle.

"Vid det här laget skulle jag älska att fortsätta öka medvetenheten om komplext regionalt smärtsyndrom och människor som lever med kronisk smärta. Mitt huvudsakliga syfte att göra plankan var för att vis folk att oavsett vad hur du lider, oavsett vad du går igenom så kan du ta dig igenom det om du använder din mentala vilja och ser smärtan som ditt bränsle."

"Börja litet"

Det här är Daniels råd till alla som tänker på att sätta ett mål för sig själva. "Börja litet". Och nej, den här gången betyder inte litet att göra 100 armhävningar om dagen.

"Börja litet. En tio minuters promenad runt området eller någonting sånt. Gör bara det. Sedan kan du göra lite mer varje dag. Se till att nästa gång du är ute och går så gör du det i tio och en halv minut, försök bara att hålla dig aktiv."

Att ta med sig

Oavsett om du lider av kronisk smärta eller inte så se det här som ditt tecken att sätta upp mål för dig själv och sedan arbeta mot dem. Om Daniel kan genomföra en 9 timmar, 30 minuter och 1 sekund lång planka, så kan du sätta upp ett mål för dig själv. Och du kan uppnå det.

Några avslutande ord från Daniel att ha med sig när kroppen vill ge upp.

"Det är känslan som du har efter att du har slutfört någonting, eller satt upp ett mål och nått det. Speciellt om du bär en börda med dig. Det går inte att beskriva den känslan av glädje på insidan."
Tyckte du om den här artikeln?

LÄS MER HÄR:

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein