Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Strongman Rob Kearney om att vara en öppet homosexuell idrottare

Strongman Rob Kearney om att vara en öppet homosexuell idrottare
Emily Wilcock
Skribent och expert9 månader I år
Visa Emily Wilcock profil

Rob Kearney är en professionell strongman på elitnivå. Han har tävlat mot de bästa och vid de största evenemangen inom branschen, kvalificerat sig för World's Strongest Man fyra gånger och Arnold Classic tre gånger. Han är också den första öppet homosexuella mannen som tävlar på den högsta nivån inom sporten.

Rob satt nyligen ned med Myprotein för att prata om den styrka det krävdes för att komma ut, hur stolt han är över att representera LGBTQ+ -gemenskapen och sitt engagemang för att lämna ett bestående arv.

https://youtu.be/DsCtu2qUtJM

"Min sexuella läggning har absolut ingen betydelse för vad jag kan göra som strongmanidrottare."

Rob har varit idrottare större delen av sitt liv, men han har tillbringat mycket av den tiden ensam. Han såg aldrig någon som var lik honom själv, vilket gjorde att han inte trodde att det var möjligt för någon som honom att nå toppen.

Det var först efter att ha kommit ut år 2014 som Rob fullt ut insåg att det inte spelade någon roll, och för att vara den bästa strongman han kunde vara, behövde han leva öppet och vara ärlig mot sig själv.

"Gay, straight, lesbisk, trans - det spelar ingen roll. Det du gör är för att du själv ska må bra och i slutändan har jag den här fantastiska plattformen för att visa världen att min sexuella läggning absolut inte påverkar vad jag kan göra som strongmanidrottare."

Med den här bördan lyft från sina axlar kunde Rob fokusera 100 procent på sin träning, eftersom han inte längre spenderade så mycket tid och energi på att dölja en så stor del av sig själv.

Men det krävde mycket styrka att komma ut. Eftersom det inte fanns några andra öppet homosexuella professionella strongmen visste Rob inte hur reaktionen skulle bli.

"Jag visste inte om det skulle vara något som verkligen skulle vara positivt eller till och med kunna leda till slutet av min karriär."

"Jag visste inte hur jag skulle uppfattas. Jag visste inte om det skulle vara något som verkligen skulle vara positivt eller till och med leda till slutet av min karriär, eftersom det kan vara så polariserande."

Som tur var var hans kollegor inom sporten otroligt stolta och accepterande.

"Strongman är en så fantastisk grupp av atleter. Det är nästan som ett brödrarskap, särskilt på den högsta nivån, där vi alla förstår smärtan, uppoffringarna och tiden det tar att nå denna nivå, så när jag kom ut var de första som stöttade mig människorna inom sporten."

"Strålkastarljuset kastades snabbt på oss."

Rob blev positivt överraskad av det generella stödet från sina kollegor inom sporten eftersom han hade förväntat sig en mer blandad reaktion. Det han inte heller förväntade sig var hur mycket uppmärksamhet det skulle få från utanför strongmanvärlden.

"När jag kom ut var inte mitt mål att vara en influencer och ha inflytande i den här världen, eller att vara den personen som andra ser upp till. Det var för mig och min man och för oss att kunna fira vår kärlek öppet och autentiskt.

Men han tog tillvara på möjligheten och insåg att han kunde främja inkludering och jämlikhet, dessutom vara en förebild för andra blivande LGBTQ+ -idrottare.

"Men det vi snabbt insåg var att strålkastarljuset snabbt riktades mot oss eftersom att vara den första inom något alltid är stort, men vi hade också den här plattformen för att verkligen främja inkludering, jämlikhet och den kärleksfulla naturen inom sporten och försöka projicera det ut i världen."

"Det handlar inte nödvändigtvis om segrar eller förluster. Jag vill lämna ett arv efter mig."

För de flesta idrottare är att vara bäst den främsta fokuspunkten. Rob är inte annorlunda, men han har också andra prestationer i åtanke.

"För mig handlar det inte nödvändigtvis om segrar eller förluster. Jag vill lämna ett arv där människor minns mig för den karaktär jag förde till sporten. Varje gång jag genomför ett evenemang inser jag verkligen 'helvete, jag får göra det här'."Självklart vill jag prestera och göra mitt bästa och vinna, men när jag kan titta ut över en publik på 10.000 människor och inse att jag har turen att göra detta och tävla inför dessa fantastiska fans som vill komma och se mig, då vill jag att de ska känna likadant."

Att ta med sig

Rob är en sann pionjär. Hans resa till toppen av hans sport, modet att vara den första öppet homosexuella tävlande i den och engagemanget att stolt representera människor som honom bevisar verkligen att han är en av världens starkaste män.

Vill du ha mer inspiration? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein