Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

‘Nästan allt med det är nonsens’ | Nutritionist granskar Zodiac Dieten

‘Nästan allt med det är nonsens’  | Nutritionist granskar Zodiac Dieten
Myprotein
Skribent och expert1 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Jamie Wright, skribent och expert.

Zodiacdieten är en bisarr trend som tycks ha dykt upp mer i vardagen den senaste tiden. Dess förespråkare rekommenderar att äta enligt ditt stjärntecken och att göra det kan undvika en rad olika åkommor som huvudvärk och illamående till mer allvarliga tillstånd.

Ja är då ingen astrolog, men, jag är en nutritionist och jag kan med all säkerhet säga att en diet som är baserad på stjärnors rörelse mer troligt kommer vara totalt nonsens från ett näringperspektiv. Med det sagt så är det fortfarande värd att gå igenom zodiacdieten i detalj för att se vad dess följare påstår och om det på något vis följer näringsprinciper.

what is the zodiac diet

Vad är zodiacdieten?

Om du känner till horoskop så fungerar zodiacdieten på ett liknande sätt. Olika planeter styr olika örter och olika stjärntecken är länkade till olika kroppsdelar, så är teorin.

Ett problem med zodiacdieten är att det inte verkar finnas något koncensus mellan astrologerna om vad det faktiskt är. Jag har letat igenom olika onlinekällor och de skiljer sig alla åt på olika sätt. En del sätter breda riktlinjer för varje stjärntecken medan andra matchar ett stjärntecken med en redan väletablerad kostplan, vilket enligt mig känns lite som fusk. Om du inte vet bättre kanske du tror att allt är påhittat.

För den här artikelns skull kommer jag att använda riktlinjerna som anges av Astrology Answers. De kategoriserar individuella stjärntecken i fyra element, var och en med unika (och till synes godtyckliga) riktlinjer:

  • Vatten (kräfta, skorpion, fisk): balanserad kost med kokta och råa livsmedel för att behålla sin hälsa.
  • Jord (stenbock, jungfru, oxe): generellt rådda att hålla sig till råa livsmedel och undvika att tröstäta.
  • Luft (tvilling, våg, vattuman)L Sträva mot tillagade livsmedel med mycket färg bör också äta "jordiga" livsmedel för att hålla sig på jorden.
  • Eld (lejon, vädur, skytt): ha en fast metabolism och bör hålla sig till magra proteinkällor och äta mycket kolhydrater.

Och om dessa riktlinjer inte är tillräckligt specifika har varje stjärntecken också ytterligare kostrekommendationer. Du kan kritisera astrologer vad du vill men du kan inte förneka att de är noggranna.

Vädur (Aries) 21 mars - 19 april

Paleodieten rekommenderas för Team Vädur eftersom det ofta består av en "stor mängd protein" (sant) och "hälsosamma källor till energi" (inte sant). Det ger också cheat days vilket tydligen passar vädurens 'impulsiva natur'. Väduren måste också akta sig för retlighet och humörssvängningar så raffinerat socker är uteslutet.

En vecko- eller månadsfasta rekommenderas också, förbryllande, för att ge "organen en återställning och rena [systemet] från socker". Detta är farligt nonsens och bör inte lyssnas på.

Oxe (Taurus) 20 april - 20 maj

För att vara rättvis så är råden för den 'praktiska, jordnära' oxen inte så farliga. Människor med det här stjärntecknet rekommenderas att prioritera protein, hälsosamma fetter och näringsrika livsmedel under dagen. (det här är generellt bra råd men jag är inte säker på varför det bara passar någon som är född 20 april - 20 maj). Annars faller rekommendationerna igen in i "clean" kostterritoriet med påståenden om att kolhydrater, speciellt stärkelse och socker, på något vis är dåligt.

Tvilling (Gemini) 21 maj - 21 juni

Rekommendationerna för tvillingen är mindre fokuserat på vad du ska äta och mer på att du ska komma ihåg att äta. På grund av deras glömska natur bör tvillingar ha med sig mycket snacks. De bör också äta "rolig" mat som fondue och koreansk barbecue vilket såklart är trevligt med inte något vidare dietmässigt råd. Tvillingar tillåts också hänge sig åt både tröstmat och gourmet hälsomat (de två livsmedelsgrupperna?!) eftersom de är 'kända för att ha två sidor'. Jag fortsätter inte ens efter det...

Kräfta (cancer) 22 juni - 22 juli

Du är en säsongsorienterad typ av krabba. Du är sugen på råa frukter och grönsaker på sommaren men rejäla soppor och curryrätter på vintern. Gå efter den lilla krabbmagen eftersom din superkraft är intuition.

Den lilla krabbmagen är däremot känslig (totalt godtyckligt) så se till att undvika gluten, processad mat, rött kött och mejeriprodukter. Du kommer känna dig bättre om du fokuserar kosten på "superfoods" och "clean, tillagade grönsaker" och minimalt med kolhydrater.

Om du är en känsloätare (kräftor kan tydligen vara emotionella) så kan du vända dig till en proteinbar eller sallad snarare än att söka professionell hjälp eftersom du bara är en ledsen krabba. (Jag är skeptisk - du bör absolut söka stöd för all form av ätproblematiskt beteende).

Lejon (leo) 23 juli - 22 augusti

Astrologiexperterna föreslår att lejon bara kommer trivas i sina kostresor så länge som det är drivna att göra det. För den anledningen så rekommenderas det att de börjar någon slags tävling med familj eller vänner och begränsar allt som är roligt för att kunna säga "jag vann". Lejon rekommenderas också att bara köpa kosttillskott som "säljs exklusivt i hälsokostbutiker" så att de kan dela fördelarna med sina sociala kretsar.

Jungfru (virgo) 23 augusti - 22 september

Jungfruar, ni har tur. Era rekommendationer verkar faktiskt vara lite meningsfulla. Du borde andänva dina organisationsfärdigheter till att planera din rutin och dina måltider i förskott så att du är i kontroll över din kost.

Handlar för veckan, förbered måltider och håll en kostdagbok, räkna kalorier och sätt en budget är alla användbara rekommendationer för att följa en välbalanserad kost. Men varför skulle de här råden inte också vara till personer med andra stjärntecken?

Våg (libra) 23 september - 23 oktober

Ytterligare ett stjärntecken som är förbannat med "glömma-att-äta" genen. Jag inte stött på en sådan idé innan det här.

Annars är detta en av mina favoritrekommendationer hittills, enbart för dess oavsiktliga "Mean Girls"-vibb. (Kommer du ihåg "Är smör en kolhydrat?". Tja tydligen är nöt- och frösmör "långsamma kolhydrater").

Utöver de här "långsamma kolhydraterna" så rekommenderas du äta mer växtbaserat, mindre processade livsmedel och att generellt hålla en balanserad kost... Det vill säga när du kommer ihåg att äta.

Skorpion (scorpio) 24 oktober - 21 november

Team Skorpion... Se upp för kakan! Konstellationerna talar om för oss att du inte kan hantera bara en kaka. Godis och annan rolig mat måste hållas utanför huset eftersom du lever ditt liv på ett "allt eller inget sätt". Du kan inte vara förtrodd med att inte "förgifta" dig själv så du kan bara ha "hälsosamma" snacks till hands. Utöver det så är du en djup tänkare (grattis) som vill ankyta emotionellt till din mat.

Skytt (sagittarius) 22 november - 21 december

Som en fullvärdig medlem av Team Skytt kan jag absolut relaterad till rekommendationerna här. Jag kan inte tämjas som den hälften häst och hälften kille jag är. Ingen diet kan hålla mig tillbaks. Jag är en kostmässig hingst som springer fritt över den kulinariska landsbygden och utforskar vilken mat jag helst vill.

Men jag kan inte äta processad mat eftersom det upprör hästdelen i mig, därför måste jag undvika det. Växter, örter och kryddor blir det då. Vilken fritt löpande best jag är.

Stenbock (capricorn) 22 december - 19 januari

Som bock är man "inte typen som äter trendig mat". De är helt och hållet funktionella ätare som bara äter för att upprätthålla sin stora arbetsvilja. Det rekommenderas för bocken att äta en lågkolhydrat, proteinrik kost med mycket grönsaker för en hälsosam matsmältning. De måste också vara vaksamma: deras get-liknande arbetstakt kan ibland få dem att glömma att äta.

Vattuman (aquarius) 20 januari - 18 februari

Vattumän är "självständiga själar" som önskar att utforska recept och mat från andra kulturer. På grund av sina "drag av ledarskap" och tendens till kulturell revolution(?), tillåts de obevekligt att utöka sin smakpalett och alltid vara på jakt efter nya livsmedel att prova. Okej...

Fisk (pieces) 19 februari - 20 mars

Fiskar, ni är i grunden glömska fiskar som följer med strömmen och behöver därför se upp för en möjlig undernäring. Försök att sätta lösa regler för dig själv, som att "äta minst en grön grönsak om dagen". Det borde göra susen.

Mina tankar

Jag önskar verkligen att jag hade någonting positivt att säga om den här dieten men jag är rädda att nästan allt är nonsens. De delar som ger någon näringsmässig mening har det bara tillfälligtvis.

Det skulle inte ens behöva sägas men att skapa kostmässiga riktlinjer efter födelsedagar är helt absurt.

Det förbigår individens unika krav. Din kropps behov påverkas inte av vilken månad du föddes i eller vad ett astrologiskt diagram säger.

Min åsikt? Följ inte den här dieten eller någon annan som fungerar på ett liknande sätt.

Vad är en "hälsosam" diet?

En hälsosam diet bör baseras på följande principer:

  • Den stärker dig
  • Den möter dina näringsbehov
  • Den är både praktisk och hållbar
  • Ur ett näringsperspektiv finns det grundläggande begrepp som tillskrivs livslängd, hälsa och prestation:
  • Ät minst fem portioner med frukt och grönt varje dag
  • Ha en balanserad kost som huvudsakligen innefattar näringsrika livsmedel men också mat för själen.
  • Ha en portion protein stor som en näva till alla större måltider och sikta på minst 1.2-1.4g protein per kilo kroppsvikt om dagen (du behöver mer om du tränar intensivt flera gånger i veckan).
  • Säkerställ att dina fetter huvudsakligen kommer från växter och oljerik fisk.
  • Ät stärkelse och socker i närtid till träning och håll dig till fullkorn och mer svårsmälta kolhydrater (rika på fibrer och protein) vid andra tillfällen.
  • Konsumera vätska regelbundet och håll dig hydrerad
  • Omfamna sociala upplevelser och njuta av mat

Du kan enkelt utöka den här listan, men jag kan garantera att det är mycket mer sannolikt att det leder till förbättrat välbefinnande att följa dessa råd än råd baserat på ditt stjärntecken.

Att ta med sig

Även om horoskop ibland kan vara harmlöst och roligt så är det inte ett vettigt förhållningssätt till mat och näring att basera kosten på ditt födelsediagram. Astrologen har ingen expertis när det kommer till att tala om för andra vad de ska äta så lyssna inte på dem.

Följ istället de principer och riktlinjer som jag har skrivit ovan. Lita på mig, det är definitivt bättre råd än någonting du kommer hitta i en zodiacdiet.

Tyckte du om den här artikeln?:

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein