Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Kreatin och dess effekter del 2

Kreatin och dess effekter del 2
Christian Hallberg
Skribent och expert7 år I år
Visa Christian Hallberg profil

Att kreatin är ett kosttillskott som används väldigt högfrekvent är ingen tillfällighet med tanke på effekterna. En ökad chans för muskeltillväxt som ackompanjeras av en något förbättrad återhämtningsförmåga samtidigt som kroppens energidepåer fylls på ytterligare gör tillskottet till en klass i sig. Eftersom tillskottet har funnits länge på marknaden har det lett till att flera olika varianter tagits fram. Har alla samma effekter eller finns det skillnader emellan produkterna?

 

Kreatin Monohydrat och Kre-alkalyn

Den absolut vanligaste formen av kreatin är kreatin monohydrat som är ett oerhört billigt tillskott med tanke på effekterna det kan generera för dig som träningsmänniska. Monohydrat är även den variant av kreatin som är mest vetenskapligt förankrad då nästan alla studier som gjorts på kreatin utförts på just kreatin monohydrat. Myprotein tillhandahåller även en förfinad variant av kreatin monohydrat som kallas för Creapure där du som kund verkligen garanteras det absolut finaste monohydratet, som ständigt kontrolleras för att säkerställa dess innehåll och funktion. En annan kreatinsort värd att nämnas må vara kre-alkalyn som sägs vara något skonsammare för magen och en något mer avancerad form av kreatin i jämförelse med monohydratet vilket beror främst på två anledningar:

1. Kre-alkalyn sägs fylla upp depåerna snabbare medan monohydrat tenderar att behöva en kortare uppladdningsfas för största långvariga effekt. 2. Vid användande av kreatin så ansamlas det vätska i muskeln men detta sägs ske i mindre utsträckning vid användande av kre-alkalyn kontra monohydratet.

Huruvida det verkligen är så eller inte är inget som är fastställt och på det stora hela är kreatin ett ämne med hög komplexitet vilket gör att resultaten och effekterna emellan personer som använder det är väldigt varierande. Detta gör att vissa användare av kreatin tenderar att uppleva mycket goda gensvar från kroppen medan andra varken ser eller känner en märkbar skillnad trots noggrann och precist intag. Vissa människor tenderar att vara ”non-responders” på just kreatin vilket innebär att de påtalade effekterna förblir verkningslösa eftersom kroppen inte kan adaptera och tillgodogöra sig substansen.

Sammanfattning

Trots den oerhörda mängd studier som genomförts inom området med inriktning på kreatin så har det knappast upptäckts några biverkningar trots att forskare dubblerat de rekommenderade intagsnivåerna över längre perioder. [1] Sammanfattningsvis så är kreatin ett tillskott där du kan få mycket valuta för pengarna om du är ute efter att öka din prestation och dina möjligheter för att både bygga muskler och/eller förbättra din kondition. Huruvida det verkligen fungerar för just dig eller vilken typ som är mest lämpligt för dig får du helt enkelt pröva dig fram till. Om du har en ambition att fortsätta utvecklas fysiskt, då är kreatin en hjälp på traven du inte får missa helt enkelt.

[1] Kim HJ, Kim CK, Carpentier A, Poortmans JR. 2011. Studies on the safety of creatine supplementation. 40(5): 1409-141

Christian Hallberg
Skribent och expert
Visa Christian Hallberg profil
Hej! Mitt namn är Christian Hallberg och jag är ännu en träningstok här i världen. Jag håller till i Stockholm och arbetar heltid, sedan en tid tillbaka, som personlig tränare och kostrådgivare. Eftersom jag har som ambition att ständigt kunna bidra till människors träning oavsett om det handlar om övningsval, övningsutföranden, träningsprogram eller olika kostplaner så är ett intresse för forskning och vetenskap inom området tämligen centralt. Förhoppningsvis lyckas det genomsyra mina texter och att du även får lite ny input i träningen oavsett ambitionsnivå.
myprotein