Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Världsrekordsförsök i Pull-ups på en flygande helikopter

Världsrekordsförsök i Pull-ups på en flygande helikopter
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Stan Browney älskar en utmaning.Vanligtvis kräver de inte så mycket mer än gymutrustning och lite jäklar anamma. Men den här utmaningen är inget du enkelt provar där hemma. I sin senaste utmaning ville Browney slå ett världsrekord för flest pull-ups under 60 sekunder...På en flygande helikopter.

https://youtu.be/HceWb7C2teU

Utmaningen

Rekordet som Browney och hans vän Arjen tagit sikte på under en tid var 23 pull-ups under en minut. Det gjordes av Armenien Roman Sahradyab 2021 och var målet de behövde slå. Det skulle bli svårt men inte omöjligt.

De hade tidigare inte lyckats få tag i en helikopter vilket var den stora hindret för dem. Efter att Browney på något sätt lyckats få tag i en helikopter var världsrekordsförsöket satt i rullning.

Det andra de behövde var därmed en passande träningsutrustning. Browney och co. hade många pull-upstänger hemma, men de behövde efterlikna omständigheterna kring utmaningen så bra de kunde.

En Helikopters landningsskenor är tjockare och svårare att greppa än en vanlig pull-upstång. De rör sig dessutom i luften. Så lite DIY behövdes. Efter att Arjen hade tillverkat en gungande pull-upstång med hjälp av pvc-rör och rep hade de exakt vad de behövde för att kunna träna ordentligt.

Den tredje saken de behövde var en världsrekorddomare. Browney fyllde i och skickade iväg ansökan och redan samma dag godkändes den. Six dagar innan utmaningen var planerad att genomföras hade de tillstånd för take-off.

Under tiden killarna förberedde sig för att slå världsrekordet stötte de på turbulens, som hotade att rasera deras hopp. På grund av säkerhetsproblem kunde utmaningen inte genomföras i Nederländerna, de tvingades därför att skjuta upp försöker tills dess att de kunde göra ett alternativt arrangemang.

Om du har sett någon av Browneys tidigare videos, så vet du att det krävs mycket för att stoppa honom när han väl är igång. Det var ingen skillnad med den här utmaningen. Efter att ha testat nästan alla vägar så lyckades de äntligen få ombord värdsrekordsförsöket igen. De hade ett nytt datum, en ny deadline och ett nytt land. Browney och Arjen begav sig till grannlandet Belgien.

Dagen för utmaningen

40 dagar senare anlände Browney och Arjen till flygfältet i Belgien. De träffade den officiella värdsrekorddomaren, som satte upp strikta regler för försöket:

  • Deltagarna måste ha rak kropp men enbart en lätt böjning i knäna
  • Deltagarnas haka måste passera helikopterns landningsskena för att repetitionen ska räknas.

Efter månader av träning var Arjen först ut på plattan och slutförde 24 reps under sitt försök. Domaren kontrollerade att hans kropp var rak och att hakan passerade skenan i varje repetition och presenterade sedan Arjens certifikat som världsrekordhållare.

Näst upp var Browney, och han hade ett nytt rekord att slå. Efter domarens kontroll var det bekräftat att han klarade 25 reps och var den nya rekordhållaren. Två världsrekord slogs på samma dag, först av Arjen och sedan av Browney. Jag tror att vi kan säga att utmaningen var en succé.

Att ta med sig

Vid den här punkten så finns det ingenting som Browney kan göra för att förvåna mig. Varje nytt försök till en utmaning känns otroligare och mer ambitiös än den förra. Snyggt jobbat av Arjen och Browney som fick det att se enkelt ut. Jag undrar vad de har planerat härnäst.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS MER OM BROWNEYS UTMANINGAR HÄR:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein