Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Vad är funktionell träning, vilka är fördelarna?

Vad är funktionell träning, vilka är fördelarna?
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Scott Whitney, Idrottsterapeut och S&C Professionell.

Funktionell träning kan hjälpa till att förbättra livskvalitén genom att förbättra din förmåga att hantera dagliga fysiska uppgifter som annars kan ge oss problem t.ex. i form av smärta i ländryggen. I den här artikeln kommer vi gå igenom fördelarna med funktionell träna och hjälpa dig att fatta beslut kring om det är rätt träningsform för dig.

Vad är definitionen av funktionell träning?

Funktionell träning är en paraplyterm för träning som hjälper dig att enklare utföra aktiviteter i det dagliga livet. Generellt sett så inkluderar den här definitionen basövningar som inkluderar knäböj, press, drag och lyft, eftersom dessa är mest överförbara till aktiviteter som du kan stöta på i det dagliga livet (dvs. att lyfta och bära en tung låda). I huvudsak syftar funktionell träning till att återskapa rörelser som utmanar dig i ditt vardagliga liv med det slutliga målet att förbättra din kapacitet att utföra dessa rörelser.

Ett problem som är utbrett i fitnessbranschen idag är hur termen "Functional Training" har blivit ett modeord för invecklade övningar som inte tjänar något egentligt syfte annat än till att få uppmärksamhet i sociala medier. Även om inte all träning kan anses vara "funktionell", bör all funktionell träning vara enkel och tillgänglig, eftersom syftet är att förbättra livskvaliteten för alla utövare.

Hur mycket skiljer det sig från icke-funktionell träning?

Funktionell träning består vanligen av utmanande övningar som fokuserar på att progressivt överbelasta dagliga rörelser såsom viktade lyft, knäböj/marklyft (förbättra bakre kedjans styrka och proprioception) och pressande rörelser.

Icke-funktionell träna kan bestå av övningar som biceps curls, där den önskade effekten av träningen primärt är estetisk snarare än att hjälpa individen att lättare utföra vardagliga aktiviteter. Detta beror däremot på syftet med din funktionella träning - t.ex. om biceps curls hjälper dig att utföra dina dagliga uppgifter enklar (ex. en äldre person som lyfter sina barnbarn), så finns det ingen anledning till att den övningen också klassas som "funktionell träning".

Om en övning hjälper till att öka din styrka på ett sätt som förbättrar din förmåga att utföra dagliga uppgifter så är övningen funktionell. Fastna bara inte i löjliga övningar som inte har något syfte, som en knäböj med skivstång på en balansboll - Det enda du kan få av detta är en skada!

Vad är fördelarna med funktionell styrketräning?

Funktionell träning kan vara idealt under perioder när du har ett specifikt mål eller om du återhämtar dig från en skada. I den här delen av artikeln kommer vi bryta ner några av de huvudsakliga fördelarna av att inkludera funktionell träning i ditt program.

Anpassningar av styrketräning

Precis som med all styrketräning, kommer funktionell träning leda till träningsanpassningar som är fördelaktiga för din allmänna hälsa och prestation. Ökad muskelmassa, ökad bentäthet, hantering av kroppssammansättningen och ökad kardiovaskulär hälsa kommer bidra till en reducerad risk för sjukdomar. Detta är speciellt viktigt hos den äldre populationen där processer som minskad muskelmassa (sakropeni) och en minskad bentäthet (osteopeni) är ett resultat av åldrandet. Styrketräning i allmänhet kan mildra dessa förändringar och hjälpa till att minska risken för fall och skador som benfrakturer.

Minskar skaderisken

Fokuset på corestyrka i funktionell träning kan hjälpa till att skydda ryggraden när du gör andra typer av träning som bidrar till en ökad risk för skador. En ökad rörlighet och styrka som resultat av den här typen av träning kan också hjälpa till att minska förekomsten av skador som muskelbristningar.

Idealisk under skaderehabilitering

Om du rehabiliterar dig efter en skada kan funktionell träning vara idealiskt för dig eftersom den fokuserar på färdigheter i rörelsemönster. Funktionell träning kan hjälpa dig att arbeta runt den nuvarande skadan eller helt enkelt stärka det rörelsemönster kan för närvarande kan orsaka smärta eller obehag.

Förbättrar rörelsekompetensen

En ökad corestyrka, muskulär kraft och proprioception kommer alla överföras till prestation, oavsett vilken sport det är i. Många moderna funktionella träningsprogram fokuserar alldeles för mycket på bodybuildingtypiska rörelser, helt enkelt med syftet att öka muskelmassan. Medan detta är en viktig del av träningen så hjälper funktionell träning dig att öka din kompetens i rörelsen, vilket innebär att du enklare kan möta de fysiska kraven fån din sport eller dina dagliga aktiviteter.

Att ta med sig

Funktionell träning är huvudsakligen all form av träning som hjälper dig att blir mer skicklig att utföra dagliga uppgifter, samtidigt som det minskar din skaderisk. För att implementera funktionell träning i din rutin kan du enkelt utvärdera vilka dina behov är och jämföra dem med dina nuvarande färdigheter. Använd funktionell träning till att fylla luckor i dina prestationer och förbättra din livskvalitet i processen!

Tyckte du om den här artikeln? LÄS MER HÄR:

TRÄNING

Axelträning för att bygga massa | 6 effektiva axelövningar med hantlar

6 axelövningar med hantlar som är bra att lägga till i ditt träningsprogram för att bygga mer muskelmassa på axlarna. Går att göra både på gym och hemma!

3 år I årAv Grant Koch
TRÄNING

Förbättra hållningen med bara 4 övningar

Att arbeta hemifrån kan orsaka kaos med din hållning, så här kan du fixa det!

3 år I årAv Amy Golby
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein