Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Är hemmaträning framtiden för fitness?

Är hemmaträning framtiden för fitness?
Amy Golby
Skribent och expert1 år I år
Visa Amy Golby profil

Du behöver inte alltid ett gym för att få resultat eller ett bra träningspass. Det finns så mycket du faktiskt kan göra i bekvämligheten av ditt eget hem.

Många har insett att det finns en flexibilitet och effektivitet i att träna hemma, dessutom är det en ökande av tillgänglighet av träning on-demand nu. Men är hemmaträning framtidens trend inom fitness?

Vi har samlat allt du behöver veta för att kunna ta ställning själv.

Är hemmaträning lika effektivt som att träna på gym?

När det gäller hemmaträning betyder det inte att du inte kan få ett effektivt träningspass.

Hemmaträning är ett utmärkt sätt att öka intensiteten i din träning, vara tids- och plats effektiv och allt detta i bekvämligheten av ditt eget utrymme.

En variation av olika tekniker och träningsstilar hjälper dig att pusha dig själv även om du har begränsad utrustning eller tid.

Hemmaträning handlar om att maximera din insats och ansträngning, samtidigt som du kan vara kreativ och variera dina träningspass. Detta är också ett bra sätt att hålla träningen fräsch och motiverande, vilket i sin tur kommer att hjälpa dig att träna med mer ansträngning och engagemang varje gång.

För vilka passar hemmaträning?

Hemmaträning passar för alla.

Träning hemma är perfekt för dem som vill bygga upp självförtroendet innan de besöker gymmet och vill vänja sig vid rörelser och träningspass i lugn och ro i det egna hemmet.

Ett snabbt 20-minuters träningspass hemma kan ge dig fantastiska resultat, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som har en hektisk tidtabell eller en begränsad budget.

Oavsett om du är nybörjare eller expert, kan hemmaträning vara ett utmärkt verktyg för att hålla träningen varierad och överbrygga potentiella platåer.

Fördelar med hemmaträning

Det finns många fördelar med att träna hemma, vi har samlat ihop vår top 5 här:

1. Variera träningen

Ibland kan vi fastna i att bara utföra samma övningar, med samma vikter och program utan att se några resultat.

När det gäller hemmaträning behöver du vara kreativ, speciellt när du har begränsad utrustning.

Att variera din träning kan vara ett utmärkt sätt att se nya framsteg och resultat på områden av din kropp som du inte har fokuserat på tidigare.

Hemmaträning kan vara ett bra sätt att lära sig nya rörelser, fokusera på flexibilitet, experimentera med calisthenics och framför allt stimulera olika muskler för att få mer resulat.

2. Tidseffektivt

Att ta sig till gymmet tar tid - från att packa väskor till att resa dit, allt adderas ihop till. Träning hemma hjälper dig att minska tidspressen eftersom du redan är i ditt eget hem.

Hemmaträning kan genomföras var som helst och under hur lång tid du själv vill - det ger dig också möjlighet att träna i bekvämligheten av ditt eget hem.

Snabba och bekväma högintensiva träningspass är också ett utmärkt sätt att få till en bra träningspass med begränsad tid.

Om du inte vill spara tid kan hemmaträning också ge dig möjligheten att ta mer vilotid utan att behöva oroa dig för andra gym-besökare som kanske vill använda samma utrustning. Ingen annan kommer att spana in de där hantlarna... vilket tar oss till nästa punkt.

3. Ingen eller lite utrustning behövs

Hemmaträning är utmärkt för att använda hela kroppen utan ett behov av utrustning.

Det är är mycket lättare att hålla träningen enkel men ändå få resultat. Det innebär också att du inte behöver vänta på att utrustning ska bli tillgängligt eller vänta på att en maskin ska bli ledig.

När du inte kan lägga till vikt kan du istället fokusera på kroppsviktsövningar och att verkligen förbättra formen och utförandet. Dessutom kan du sätta fullt fokus på att skapa en stark koppling mellan sinnet och musklerna när du utför rörelserna.

4. Enskilt och självförtroendebyggande

Gymtimidation är verkligt. Även om det oftast inte finns något att frukta kan det ta tid att bygga upp självförtroendet. Innan du har det kan oron för att folk ska försöka ge dig välmenande råd som du inte vill ha fortsätta att finnas. Att träna hemma tar bort all den press och nervositet som kan uppstå i gymmet.

Hemmaträning är ett bra sätt att lära sig rörelser och öka självförtroendet för att sedan testa på gymmet när du är redo.

5. Budgetvänligt

Nu för tiden är det tuffa tider med ökande levnadskostnader och utgifter som till exempel gymmedlemskap som kan behöva minskas för att spara pengar. Hemmaträning minskar kostnaderna men du behåller ändå de fysiska fördelarna. Dessutom sparar du in på resekostnaderna.

Potentiella nackdelar med att träna hemma

Det finns några begränsningar med hemmaträning som vi har sammanställt åt dig:

1. Begränsad träning

Med begränsad utrustning eller maskiner innebär det att det bara finns ett begränsat antal övningar som du kan utföra hemma.

När du arbetar med ett begränsat antal övningar kan det vara svårt att se på progressiv överbelastning eller manipulation.

2. Begränsad yta

Vi bor inte alla i stora hus med mycket utrymme, vilket utesluter vissa former av träning.

Du måste kunna avsätta en plats för dig själv så att du kan sätta igång med träningen, om det inte finns tillräckligt med utrymme hemma kan det vara svårt att fokusera på din träning och utföra vissa rörelser.

3. Brist på social samvaro

Att träna hemma är bra för att undvika trånga gym och påträngande gymbesökare, men socialisering spelar en viktig roll i träning.

Social interaktion kan leda till bättre resultat, och brist på hälsosam konkurrens eller stöd kan göra att vi inte tränar lika hårt.

4. För flexibelt och bristande ansvarighet

Den flexibilitet som hemmaträning ger kan vara bra eftersom du i princip kan träna när som helst och var som helst, men det kan också leda till ursäkter på grund av distraktioner.

Det finns ingen som håller dig ansvarig för att dyka upp eller utmana dig själv, vilket kan leda till bristande engagemang särskilt när motivationen är låg. Detta är inte omöjligt att övervinna, men du måste helt förlita dig på dig själv.

Komma igång med hemmaträning

Vill du prova att träna hemma och nå dina mål i bekvämligheten av ditt eget hem?

Vi har samlat alla våra tips, övningar och information om hur du gör i en praktisk artikel här.

Att ta med sig

Det finns både fördelar och nackdelar med att träna hemma, och det finns många olika sätt att göra det på.

Att träna hemma kan vara ett utmärkt sätt att variera träningen, ta sig förbi platåer och spara tid.

Idag finns det många nya hemmabaserade träningsklasser som också hjälper till att skapa en gemenskapskänsla i hemmet. Kan hemmaträning vara framtiden?

Även om hemmaträning har sina fördelar, kräver vissa träningsformer och mål att man tränar på ett gym med utrustning som inte finns hemma.

Det bästa vore om hemmaträning och gym kan samverka och komplettera varandra.

Vill du har fler tips om hemmaträning? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein