Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Nutritionsguide för att bygga muskler

Nutritionsguide för att bygga muskler
Joni McMullen
Skribent och expert1 år I år
Visa Joni McMullen profil

Vi är här för att ge dig en hjälpande hand så att ud kan lägga på dig massa och nå dina målsättningar för muskelbyggande i år.

Sätt igång med råd från våra expert-PTs och kostråd, gå igenom utförliga muskelbyggarguider och bygg ditt egna tillskottspaket med utvalda proteinpulver, bars, snackas och pre-workouts.

Råd för muskelbygge

Här kommer lite råd på vägen så att du kan sätta igång din resa med att bygga muskler och styrka. Vi täcker allt om träning, kost och kosttillskott. Vi är säkra på att du kommer krossa dina målsättningar på nolltid.

1. Det här proteinpulvret passar bäst för dig

Är du inte säker på hur du ska maximera effekten av ditt proteinpulver? Oroa dig inte, i artikeln nedan går en av våra nutritionister igenom allt du behöver veta om olika proteintillskott och dess för- och nackdelar.

2. Den bästa träningssplitten för att bygga muskler

Vill du har mer information om hur du ska planera dina träningspass? Vår PT bryter ned det bästa sättet att dela upp din träning för att nå de resultat du vill ha.

3. 7 viktiga kostråd för bodybuilding

Kosten är minst lika viktig som träning när det kommer till att bygga muskler.Tillsammans med en optimal träningsplan är det viktigt att se till att kosten är rätt under processen. Här är sju tips som hjälper dig att optimera din bodybuildingkost.

4. Du kan bygga muskler utan utrustning

Om inte har tiden eller ekonomi att spendera på ett gymmedlemsskap så finns det andra vägar att gå för att bygga muskler. Myproteins PT Kay Johnsson går igenom några av alternativen för en intensiv hemmaträning som kommer förse dig med pump.

5. Få ut det mesta av dina vitaminer

Vitaminer är viktiga för att din kropp ska fungera ordentligt och de kan hjälpa dig med din utveckling på gymmet också. I den här artikeln förklarar vår nutritionist hur du kan få ut det mesta av dina vitamintillskott.

6. Så tar du kreatin, vilket är det bästa sättet?

Kreatin är känt som ett viktigt tillskott för den som vill bygga muskler. Ta reda på mer från vår nutritionist om vad kreatin exakt gör och hur du bäst tar det.

KOSTTILLSKOTT

Så tar du kreatin | Vilket är det bästa sättet?

All kunskap du "måste veta" kring kreatin och vilket du bör ta.

1 år I årAv Myprotein

7. Push, Pull, Legs, den bästa träningssplitten för muskeltillväxt

Det här push, pull, legspasset kommer garanterat ge pump i dina muskler. Med versioner både för nybörjare och avancerade versionen till varje övning, du kan göra det så tungt som du vill.

TRÄNING

Push Pull Legs | Den bästa träningspliten för muskeltillväxt

Letar du efter det bästa push, pull, legsprogrammet för muskeltillväxt? Spana in den bästa muskelbyggande träningsplanen här!

3 år I årAv Myprotein

FAQs

Författare: Jamie Wright

Vad bör jag äta för muskeltillväxt?

Om du vill lägga på dig muskler behöver du ligga på ett hälsosamt kaloriöverskott. Ett sätt att uppnå det här utan att lägga på sig för mycket kroppsfett är att öka ditt kaloriintag med 5-10%.

Vilka livsmedel är dåligt för muskeltillväxt?

Det finns få "dåliga" livsmedel när det kommer till att lägga på sig muskler, speciellt om du har siktet inställt på att bulka. Det bästa är nog att undvika superkaloririka processade livsmedel som kex, kakor, chips och choklad och istället försöka äta mat som är rikt på enkelmättade och flermättade fetter, speciellt om du vill få muskler utan att lägga på dig för mycket kroppsfett.

Även om det rent tekniskt inte är mat så är alkohol troligen det värsta du kan konsumera om du försöker lägga på dig muskler. Det tillför inte fördelar till din hälsa och stör sömnen, humöret, återhämtningen och främst träningsprestationen. Så undvik alkohol helt och hållet om du kan, eller försök i alla fall att konsumera det med måtta.

Vilket är den bästa kostplanen för att bygga muskler?

Den bästa kostplanen för att bygga muskler är en som du konsekvent kan följa och som låter dig äta i ett kaloriöverskott samtidigt som du får i dig tillräckligt med protein och stimulerar din träning och återhämtning. Även om det inte finns någon kostplan som passar alla så finns det några grundläggande näringsprinciper som du kan använda som grund för att skapa din egen plan.

Börja med att skapa en rutin kring dina måltider. Det här fungerar sedan som en detaljplan för din hälsa och progression mot dina mål. När du väl har koll på när du ska äta är det enklare att planera mer specifikt kring vad du ska äta vid specifika tider för att optimera din träning, återhämtning och annat i ditt vardagliga liv. Fokusera på dina huvudmål och överväg att äta mellanmål där emellan.

Tänk också på tidpunkten för dina måltider och mellanmål runt dina träningspass för att maximera effektiviteten av kosten.

En allmän guide för vad du ska ha på tallriken är en portion protein i handstorlek, en portion frukt eller grönsaker i handstorlek, en portion kolhydrater i handstorlek (helst fullkorn men du kan också inkludera stärkelse närmare din träning ), och en portion fett i ungefär samma storlek som en tumme. En skål gröt med en skopa protein blandat i, en portion blåbär och en matsked jordnötssmör skulle vara ett exempel som följer denna guide.

För att tänka energi till din prestation och återhämtning är det viktigt att äta kolhydrater inom 60 minuter innan din träning och protein inom 60 minuter efter. Ett enkelt sätt att göra detta är att äta en banan innan träningspasset och en proteinshake efter. Du kan också äta en näve torkad frukt, kokosflakes eller en bagel.

Behöver jag äta mer för att bygga muskler?

Det är möjligt att bygga muskler genom en "dirty bulk", en term som används för att beskriva hur du konsumerar stora mängder kaloririka livsmedel med låga näringsämnen för att snabbt få så stor storlek som möjligt. Detta tillvägagångssätt är inte särskilt hälsosamt och kan potentiellt göra mer skada än nytta på lång sikt.

Istället för att skunda för att uppnå ett visst utseende så fokusera på att etablera hälsosamma beteenden och kunskap som kommer vara till din fördel för resten av livet. Att bygga muskler bör vara ett långsiktigt mål och inte en kortsiktig sprint. Genom att fylla din kropp med rätt näringsämnen kan du bygga muskler utan att skada din allmänna hälsa.

Så nej, du behöver inte äta "hälsosamt" för att bygga muskler, men det är bättre om du gör det.

Hur viktig är kosten för att bygga muskler?

Kosten är byggstenar och energi för att främja muskeltillväxt. Även om styrketräning fungerar som ett stimuli för muskeltillväxt så är det viktigt att säkerställa att du främjar återhämtningsprocessen. Utan adekvat kost så kan din muskeltillväxt möjligen nå en platå.

Att ta med sig

De här hjälpsamma tipsen bör hjälpa dig på vägen för att nå dina mål inom muskelbygge. Från nutrition till tillskott, fitness och träningspass så har vi din rygg.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Joni McMullen
Skribent och expert
Visa Joni McMullen profil
myprotein