Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Så får du ut det mesta av dina vitaminer | Nutritionisten förklarar

Så får du ut det mesta av dina vitaminer | Nutritionisten förklarar
Monica Green
Skribent och expert1 år I år
Visa Monica Green profil

Vitaminer kan vara en av de mest förvirrande delarna när det kommer till nutrition. Många bokstäver och obekanta symboler, att läsa de rekommenderade dagliga intagen kan vara lite som att översätta hieroglyfer. Men vitaminer är viktiga för att din kropp ska fungera ordentligt och de kan hjälpa dig med din utveckling på gymmet också.

Det finns många frågor när det kommer till att ta vitaminer... Hur ofta ska du äta dem? Vilka ska du ta och när? Vad händer om du glömmer att ta dem?

Turligt nog så ör Myproteins produktutvecklare och vitaminexpert Katie Brown här för att svara på alla de här frågorna. Det här är din veckodos av Nutritionisten förklarar.

https://youtu.be/gWUI41NEjbA

Varför behöver jag vitaminer?

Vitaminer och mineraler är mikronäringsämnen. Vi behöver dem i små doser varje dag för att hålla vår kropp fungerande som den ska.

Katie är en stor förespråkare av att mat ska vara din primära källa till vitaminer och mineraler. Men med fullspäckade scheman kan det vara svårt att äta tillräckligt med färsk frukt och grönsaker varje dag.

Faktum är att bara 28% av de vuxna i Storbritannien får i sig de rekommenderade fem varje dag...

Det är här som tillskott kommer in.

Hur mycket vitaminer behöver jag?

I UK använder vi "reference nutrient intake" (RNI) för att informera hur mycket en genomsnittlig vuxen behöver av varje vitamin och mineral.

Mer specifikt "det är den mängd av ett näringsämne som är tillräckligt för att säkerställa att behovet för majoriteten av den demografiska gruppen blir mött." Du kan vanligen hitta RNI på alla de tillskott du tar, och doseringen kommer vara i linje med detta.

Du bör alltid följa den rekommenderade dosen av ett givet tillskott, såvida inte din läkare rekommenderar annat.

Är konsekvens viktigt?

Kortfattat, ja. Katie säger att konsekvens är viktigt när det kommer till vitaminer och mineralet.

"Att ta emot en konsekvent tillförsel av näringsämnen betyder att vi långsamt ökar koncentrationen av det näringsämnet i våra kroppar."

Om du har haft ett underskott på en vitamin eller mineral tar det vanligen några veckor för kroppen att bygga upp lagringen till tillräckligt höga nivåer.

Med det sagt så är det inte hela världen om du glömmer att ta dina tillskott någon gång ibland om du är konsekvent merparten av tiden.

Konsekvens är ännu viktigare när det kommer till vattenlösliga vitaminer (alla b-vitaminerna och c-vitamin) eftersom kroppen inte kan lagra dem i våra fettceller. Det betyder att de försvinner via urinen om vi inte använder dem.

Att vara konsekvent med dessa är alltså extra viktigt om du vill märka av deras fulla effekt.

Hur gör man för att komma ihåg att ta sina vitaminer?

Med ett fullspäckat schema kan det vara extra svårt att komma ihåg att få i sig några vitaminer varje morgon. Men Katie har en del tips som kan hjälpa dig på vägen.

Först och främst behöver du få in vanan att ta vitaminerna samma tid varje dag. Oavsett om det är det första du gör när du vaknar på morgonen eller det sista du gör innan du lägger dig, att ta dina tillskott samma tid varje dag dör det enklare att få in vanan. Du kan börja med att sätta ett alarm på telefonen och sedan ta det därifrån.

De flesta tillskotten kan tas närsomhelst, men titta baktill på burken för att se om de behöver tas i samband med mat eller inte..

Slutligen, om du är en upptagen person kan det hjälpa att ha en pillerburk som du kan kasta ner i väskan och ta vitaminerna när du är på stång. Det kan vara ett enklare sätt att komma ihåg att ta dem.

Att ta med sig

Att äta en varierad och välbalanserad kost är viktigt för att allt i din kropp ska kunna fungera så som den ska.

Det kan däremot vara svårt att få i sig alla mikronäringsämnen enbart från mat. Så att få in dem genom en multivitamin är ett sätt att veta att du konsekvent äter alla vitaminer som du behöver.

Vill du veta mer om vitaminer och mineraler? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

6 Fördelar med gurkmeja | Vad är det? Hur mycket ska man ta?

Såhär kan "livets krydda" vara fördelaktig för våra hjärtan, sinnen och bekämpa inflammation.

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
NÄRING

20 livsmedel som är rika på C-vitamin

Få mer energi och bättre hy med de här livsmedlen.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein