Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Hur man tar sig upp tidigt för att träna

Hur man tar sig upp tidigt för att träna
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil
Av Evangeline Howarth, redaktör

Om du ofta bryter de löften du ger dig själv om att genomföra det där träningspasset på morgonen innan du startar dagen behöver du fortsätta läsa nu. Det är allt för enkelt att övertala sig själv om att inte träna i slutet av dagen, så att försöka få det gjort så tidigt som möjligt är helt klart en god idé.

Det kan känna som en stor uppoffring att vakna en eller två timmar tidigare än du är vant dig, men när det är den enda tiden du har att få tid till träningen, måste det kanske bara bli gjort. Här följer några tips för hur du kan förbereda dig för en tidigt morgonträning, men också hur du kan hjälpa dig själv att känna dig mer vaken och energifull på morgonen istället för trött och seg.

Steg för en tidig start

De som redan har en invand rutin med att vakna klockan 4 eller 5 på morgonen kommer säga till dig att det "bara är att gå upp och röra på dig", men självklart är det inte så enkelt för de flesta av oss. De här personerna gör ofta små saker i ett led som får upp dem på morgonen utan att de känner sig utmattade och halvt sovandes. Börja redan kvällen innan och fortsätt sedan på morgonen med de här tipsen:

Lägga fram

Lägg fram och förbered dina kläder. Det är bland det svåraste att tänka ut vilka leggings och linnen man ska ha på sig när man är halvsovande. Lös det genom att göra i ordning träningsväskan och lägga fram kläder du ska har på dig innan du går och lägger dig så behöver du inte tänka på vilka kläder du ska matcha eller vad för skor du ska ha på dig.

Meal prep

Gör i ordning maten dagen innan, precis som med kläderna. Mat är det sista du kommer tänka på klockan 5 på morgonen innan du ska ut och springa eller träna. Att göra din smoothie eller proteinshake kvällen innan och förvara den i kylen till du behöver den är en enkel lösning. Lösningen kommer kanske inte spara dig så mycket tid men det kommer hjälpa dig att fokusera mer på träningen genom att du har färre saker att göra innan du är helt vaken.

Ställ flera alarm

Många av oss gör redan det här, med det kommer också vara till hjälp för dig att komma upp på morgonen. Att ställa ett alarm 15-30 minuter innan du behöver gå upp kan faktiskt vara just det du behöver för att känna dig utvilad på morgonen. Klockan 4:30 när du hör alarmet kommer du vilja somna om igen... och det kommer du också! När du sedan vaknar igen vid 5 kommer det kännas som 5:30 (speciellt om du inte tittade på klockan när det första alarmet ringde). Det man behöver ha i åtanke här är att inte somna om efter det andra alarmet.

Få in dina timmar

Det här tipset kan kanske låta enkelt, men att se till att gå att lägga sig 7-9 timmar innan man sa gå upp är avgörande för hur du mår morgonen efter. Det kanske inte verkar som en stor skillnad till en början, men efter tre dagar i rad med bara 6 timmars sömn och om sedan testar tre dagar i rad med 8 timmars sömn så kommer du känna en skillnad. Skillnaden kommer främst kännas under dagen, men också det första som händer på morgonen genom att du enklare klarar att ta dig ut den bekväma sängen.

Flytta alarmet

Flytta alarmklockan eller telefonen till andra sidan rummet. Det kanske låter enkelt, men att fysiskt behöva gå upp för att stänga av alarmet kommer göra det mycket enklare att komma igång med morgonrutinerna än om du trycker på snooze.

Tryck på lampknappen

Tänd en lampa. Det kan kännas som tortyr i det ögonblicket, men genom att tända lämpan kommer du också aktivera hjärnan mer och vakna snabbare än om du stannar i mörkret.

Koffein

Trots att det tar omkring 30 minuter för det att kicka in så är koffein är bra sätt att få mer energi på morgonen. Förhoppningsvis har du koll på din toleransnivå, men om inte så börja med en liten dos på 80-100mg (en kopp kaffe eller två tepåsar), och arbeta upp din toleransnivå till 200-4040mg beroende av din storlek och tolerans. Det finns många sätt att få i sig koffein, men om du behöver snabb energi men inte vill klunka i dig tre koppar kaffe så är koffeintabletter ett snabbt och billigt sätt att få i dig din dagliga dos.

Att ta med sig

Trots att det finns många andra tips och tricks som folk använder för att komma upp för ett träningspass på morgonen, är det allra viktigaste tipsen för dig de du faktiskt kan hålla. Vad som än får upp dig ur sängen på morgonen och förbereder dig inför ett träningspass med maximal entusiasm och energi är det du ska göra. För alla de som har alldeles för mycket att göra för att hinna med ett tvåtimmarspass på efter jobbet, kan morgonträning vara ett bra sätt att få det hela gjort innan dagen ens börjar.

För de som jobbar hemifrån just nu kan ett tidigt träningspass på morgonen hjälpa till att dela upp dagen och bidra till lite mer struktur. Om du bestämmer dig för att testa, lycka till!

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein