Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Hjälper grönt te dig att gå ner i vikt?

Hjälper grönt te dig att gå ner i vikt?
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Grönt te har stadigt växt från en fitnessfluga till en respekterad del i en hälsosam livsstil. Dess höga mängd av antioxidanter gör att dryckens fans hävdar att den har anti-aging egenskaper.

Men kan drickande av grönt te hjälpa dig att gå ner i vikt och nå dina träningsmål? Vi finns här för att ta reda på det.

Hur hjälper grönt te dig att gå ner i vikt?

Grönt te är fullpackat med kraftfulla växtkomponenter som kallas polyfenoler. Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter med många hälsofördelar. En kombination av katekinerna (en specifik typ av polyfenol) i grönt te och dess koffeinhalt har kopplats till viktminskning.1 Medan koffein tillför med energi som kan leda till en högre kaloriförbränning och med effektiva träningspass så har katikiner visat sig öka fettförbränningen avsevärt.2

Borde du dricka grönt te innan träningen?

Genom att dricka grönt te omkring en timme innan ett träningspass kommer du ge kroppen tillräckligt med tid för att känna av fördelarna. Likväl som att bryta ner fett för mer energi så kommer det gröna teet ge dig en dos koffein som ger en energiboost genom passet.2 Grönt te är populärt eftersom det innehåller mindre koffein än många andra alternativ som kagge eller PWOs. Så för de som vill ha en mer naturlig push med en liten risk för en dipp när effekten av koffeinet försvinner så är det här ett bra val.

En annan skillnad i effekten av koffein hos grönt te jämfört med andra koffeinhaltiga drycker, som kaffe, är den lägre risken får ångestkänslor. Om du tycker att drycker med en hög koffeinhalt gör att du nästa blir för alert och ger en lite olustig känsla så kan grönt te vara ett bättre alternativ för dig. Grönt te innehåller också aminosyror som påverkar hjärnan. De hjälper kroppen att frigöra dopamin och öka GABA -neurotransmissioner.

Så, inte bara kommer du ha mer fett som bryts ner och redo att förbrännas så att kroppen får mer muskelmassa och mindre fett, du kommer också ha mer koffein för att orka med fler fettförbrännande träningspass.

Vill du veta mer om fördelarna med grönt te?

Bör du dricka grönt te om du bulkar?

Du kan fortfarande ta del av fördelarna med grönt te även om du inte är ute efter att gå ner i vikt. Det naturliga koffeininnehållet kan användas som en PWO för att stärka dig genom styrketräningen.

Så länge som du ger dina muskler tillräckligt med kalorier och proteiner för att växa så kan du behålla muskelmassan och samtidigt dra fördel av de fettförbrännande effekterna hos grönt te.1

Bär man dricka te eller bara ta extrakt?

Det är helt och hållet upp till dig, du kommer ta del av fördelarna från båda alternativen. Om till exempel inte tycker om smaken så blir extrakt det uppenbara valet. Extrakten har också ytterliga en fördel i och med att de kan tas med enkelt och är enkla att konsumera när du är på språng.

Om du är typen som känner suget efter snacks när du är uttråkade snarare än hungrig så kan en kopp grönt te fungera med den extra fördelen att det är en distraktion. Dessutom så kommer innehållet av vatten också hjälpa till att mota bort mixade signaler kring törst och hunger.

Ytterligare ett alternativ är att blanda fördelarna med grönt te med andra speciellt utvalda produkter. Nästa gång du väljer en Pre-workout eller fyller på ditt skafferi av tillskott så kan du titta efter en produkt som innehåller grönt te.

Att ta med sig

Fördelarna med grönt te sträcker sig förbi att vara en uppfriskande dryck. Det tillför koffein, kraftfulla antioxidanter och kan hjälpa till att stödja fettförbränning. Det ökade fokuset och energi kan hjälpa dig att pressa dig genom träningspassets sista set.1 När du tränar hårt på gymmet kan naturliga produkter som grönt te hjälpa dig under träningspassen och för att du ska nå de mål du strävar efter.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Vill du läsa mer information om kosttillskott?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
KOSTTILLSKOTT

6 Fördelar med gurkmeja | Vad är det? Hur mycket ska man ta?

Såhär kan "livets krydda" vara fördelaktig för våra hjärtan, sinnen och bekämpa inflammation.

NÄRING

7 hälsofördelar med grönt te

Minska inflammation, minska kroppsfett, förbättra blodflödet och mycket därtill.

  1. Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. International journal of obesity33(9), 956-961. 
  2. Nagao, T., Komine, Y., Soga, S., Meguro, S., Hase, T., Tanaka, Y., & Tokimitsu, I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. The American journal of clinical nutrition81(1), 122–129.
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein