Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Vilket är världens sportigaste land?

Vilket är världens sportigaste land?
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Adele Halsall, skribent och expert

Sport spelar en viktig roll i det dagliga livet för människor runt om i världen. Den globala sportmarknaden förväntas ha ett värde på hela 599.9 miljarder dollar år 2025. Oavsett om du är en aktiv deltagare som försöker hålla dig i form eller om du är en åskådare så finns det någon sport för alla.

Men vilka är världens mest sportiga nationer? För att ta reda på mer har vi undersökt idrottsliga bakgrunder i över 130 länder. Vi har jämfört länderna med 10 olika kriterier både för professionella prestationer och personligt deltagande.

Klicka här för att se hela rankinglistan över 134 länder.

Världens sportigaste land är...Tyskland!

Tyskland vinner titeln som världens sportigaste land med ett poängresultat på 70.42 av 100. Den europeiska nationen placerades på topp 10 i fem olika kategorier och har också topplatsen för Elit Sport Ranking och flest medaljer under Vinter-OS, med totalt 408 medaljer -150 guldmedaljer, 145 silvermedaljer och 113 bronsmedaljer.

USA kommer på en andraplats med en rankingpoäng på 67.96 av 100. De har också topplatsen när det kommer till medaljer i Sommar-OS med hela 2.522 medaljer varav 1.022 guldmedaljer, 795 silvermedaljer och 705 bronsmedaljer.

Sverige kommer på tredjeplats med en rankingpoäng på 66.16 följt av Norge med poängen 64.47 och Finland med 61.45.

Vilka är de mest aktiva länderna?

Medan Tyskland och USA dominerar i de professionella prestationerna så ser bilden annorlunda ut när vi ser till personliga deltaganden.

Taiwan tar första plats med hänsyn till sportsdeltagande, imponerande 81% av den taiwanesiska befolkningen deltar i någon form av idrott eller fysisk aktivitet på en regelbunden basis. Norge och Nya Zeeland är inte långt efter, i båda länderna deltar 79% av befolkningen i sport följt av Australien med 77% och Island och Mongoliet med 75%.

Vilka länder spenderar mest tid på gymmet?

När det kommer till att träna på gymmet kommer Sverige på första plats, nästan en fjärdedel av befolkningen har medlemsskap på ett gym - totalt är det 22.239 gymmedlemsskap per 100.000 invånare.

Norge kommer på en andraplats med 21.600 medlemsskap på gym per 100.000 invånare, följt av USA med 19.393 per 100.000 invånare. Danmark och Nederländerna avlsutar topp 5 med 18.957 respektive 17.508 gymmedlemsskap per 100.000 invånare.

Vilka länder har de sportigaste fritidsintressena?

När det kommer till fritidsaktiviteter, har 48% av befolkningen i Finland hälsa och träning som en hobby. Detta följs av 43% av människorna i Indien och Sydafrika och 42% av invånarna i Sverige och Mexiko.

Det är emellertid 48% av befolkningen i Turkiet som utövar någon idrott som hobby följt av 43% av befolkningen i Marocko, 42% av invånarna i Australien och 41% av invånarna i Argentina.

Indien tar första plats i de tre sista kategorierna med 38% som är åskådare till sport, 37% som använder någon form av fitnessapp och 38% som har spenderat pengar på hälsa- och träningstjänster under det senaste året.

Att ta med sig

Det går inte att förneka att Tyskland har förtjänat sin titel som världens sportigaste land, med en imponerade framgångsnivå på professionella prestationer såväl som en generell kärlek till att som handlar om sport och fitness. Men det spelar ingen roll var du kommer ifrån, alla kan njuta av de fysiska och mentala fördelarna som sport ger, både genom att delta eller att vara åskådare.

Metod

Vi har undersökt 134 länder i hela världen och samlat in data i 10 olika kategorier. Med hjälp av ett rangordningssystem fick varje land en rankingpoäng i alla de 10 kategorierna som sedan sammanställdes för en slutgiltig poäng av 100. Varje kategori utgör 10% av slutresultatet. Om ett land saknade data i en viss kategori räknades ett medelvärde ut och gavs till de länder som hade ofullständig data.

Vid medaljräkningen användes en kombination av historiska totaler för Tyskland (Tyskland, Västtyskland och Östtyskland) och Ryssland (Ryska imperiet, Sovjetunionen och Ryska federationen).

  • Olympiska medaljer: Det totala antalet guld-, silver- och bronsmedaljer vunna i Sommar-Os
  • Medaljer i Vinter-OS: Det totala antalet guld-, silver- och bronsmedaljer vunna i Vinter-OS.
  • Elit Sport Ranking: En årlig rankinglista baserad på internationella resultat i alla sporter som kategoriserats av Global Association of International Sports Federation.
  • Procent av idrottsdeltagande: Den totala delen av befolkningen som deltar i sport eller fysiska aktiviteter på en regelbunden basis (minst en gång i månaden).
  • Medlemsskap på gym: Antalet medlemsskap på gym per 100.000 invånare.
  • Hobbys (idrott och hälsa): Den procent av befolkningen som anger att de har "hälsa och idrott" som en av sina hobbys.
  • Hobbys (delta i sport): Den procent av befolkningen som anger att en av deras hobbys är att delta i en sport.
  • Hobbys (se på sport): Den procent av befolkningen som anger att en av deras hobbys är att titta på sport.
  • Fitnessappar: Den procentdel av befolkningen som regelbundet använder någon app relaterad till hälsa och fitness.
  • Fitnessutgifter: Den procentdel av befolkningen som har köpt en tjänst inom hälsa och träning under de senaste 12 månaderna.

 

Källor till datan omfattar Statista, Global Wellness Institute, World Sport Ranking och Wikipedia. All data är korrekt datumet 1 juli 2021.

 

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein