Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Träningssplitt för nybörjare | Börja styrketräna för ett bättre mående

Träningssplitt för nybörjare | Börja styrketräna för ett bättre mående
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Om du är en nybörjare i gymmet så är det helt normalt att känna sig lite skrämd av viktområdet. Det kan vara överväldigande (minst sagt) att gå in den första gången och se all utrustning och alla komplicerade maskiner. Du kanske taggar till inför ett gympass bara för att sedan osäkert vända dig tillbaks till den säkra zonen, konditionsavdelningen, för tredje gången den här veckan. Det finns ingen skam i det – många gymbesökare innan dig har känt på samma sätt.

https://youtu.be/_VeMIY8a6Og

Men viktområdet behöver inte vara en skrämmande plats. När du har byggt upp självförtroendet och känner dig bekväm kommer du snart inte ens ge det en tanke. Innan du vet ordet av det kommer du pressa dig själv utanför din bekvämlighetszon hela tiden. Kom också ihåg att de flesta personerna på gymmet är allt för upptagna med sin egna träning för att lägga märke till din.

Vi har alla börjat någonstans. Även Farah Fonseca, trefaldigt Englands starkaste kvinna, kände sig inte till 100% bekväm med gymmet till en början. Allt handlar om självförtroende - sa fort du har det under kontroll så kommer det inte finnas någonting som kan stoppa dig.

LIVSSTIL

3x Englands starkaste kvinna delar sina tips om självförtroende

"Jag fann Strongwoman, att lyfta vikter och att lyfta tungt."

2 år I årAv Monica Green

Fördelar med styrketräning

Kom ihåg: du gör din grej. Om du är glad på löpbanden så håll dig då till det. Men det är värt att veta om de många fördelarna som kommer med styrketräning. De kanske får dig att överväga att bege dig till viktområdet.

  • Bygga muskler och bränna kalorier
  • Minska risken för skador i vardagen
  • Öka muskelstyrkan
  • Öka energinivån
  • Frigöra välmåendegörande endorfiner
  • Kan förbättra sömnen

Så börjar du med styrketräning

Innan du beger dig till gymmet behöver du först bestämma dig för hur mycket tid du vill dedikera till gymmet. Och var realistisk. Ju mer uppnåeligt ditt mål är desto troligare är det att du faktiskt når det - välj ett träningsschema som passar din livsstil och dina mål.

Som nybörjare kanske du väljer att dela upp din träning i två halvor - över- och underkropp - och alternerar mellan dem. En träningsplan med fyra träningsdagar kan kanske se ut såhär:

  • Måndag: överkropp
  • Tisdag: underkropp
  • Onsdag: vila
  • Torsdag: överkropp
  • Fredag: underkropp
  • Lördag: vila
  • Söndag: vila

När du väl har en logisk träningssplitt och en realistisk plan på plats så börja med maskinövningar. När du sedan är bekväm med att göra de här övningarna med kroppen så kan du börja använda fria vikter.

Med det är ingen brådska, ta din tid och se till att känna dig säker och bekväm med vikterna. Om du vill ha feedback eller råd på din form och ditt utförande så fråga PT:n på gymmet eller träna med en kompis som har lite mer erfarenhet.

Att ta med sig

Nu har vi allt på plats, dags att bege sig till gymmet! Om du har velat börja styrketräna med har dragit dig för det så skapa dig en realistisk träningsplan och nåbara mål, ta det i en lugn takt och be om feedback kring din teknik. Du kommer snart känna dig mer säker och redo att pressa dig själv ännu mer i träningen.

Tyckte du om den här artikeln?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein