Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Kan lycka stärka immunförsvaret?

Kan lycka stärka immunförsvaret?
Monica Green
Skribent och expert3 år I år
Visa Monica Green profil

Hälsa och lycka är två saker vi alla vill ha i livet, men tänk om lyckan faktiskt gav dig ett bättre hälsa också? Studier kring länken mellan lycka och vårt immunsystem görs fortlöpande och några av dem har gjort ganska intressanta upptäckter.

Finns det något inneboende med lycka som kickar igång vårt immunsystem på en högre växel? Eller är lyckligare människor mer benägna att leva en hälsosammare livsstil? Vi har några av svaren i den här artikeln med hjälp av två av nyckelstudierna.

 2017 genomfördes en studie med 160 deltagare i alla åldrar där man undersökte relationen mellan goda handlingar och lycka. Det visade sig att de personer som regelbundet utför goda handlingar, under en period på 4 veckor, upplevde en ökad respons på immuna funktioner. Däremot mätte inte studien hur länge dessa effekter skulle pågå efter en gärning av vänlighet.1 Det kan ändå värt att köpa en kompis en kaffe nästa gång du är ute.

Så, goda handlingar kunde hjälpa till med vår immunsvar, men vad sägs om lycka? I en studie från 2003 fann man en ännu tydligare länk mellan de två. Studien jämförde immunsvaret hos personer som vanligen upplever mer positiva känslor med de som vanligen upplever negativa. Över 300 vuxna som upplever dessa olika typer av känslor, fick näsdroppar innehållande förkylningsvirus.2

Studien visade att de som regelbundet upplevde känslorna lycka, tillfredsställelse och avslappning var mer motståndskraftiga mot viruset än de som regelbundet upplevde känslor som ångest och depression.2 Så mycket att de som vanligtvis var mer negativa fanns vara tre gånger mer mottagliga för förkylning än de som upplevde mer positiva känslor.

Den här studien från 2003 visade också att det var ganska tydligt att lyckligare, mer nöjda människor är mer benägna att regelbundet delta i hälsosammare beteenden. De var mycket mer benägna att regelbundet träna, äta hälsosamt och i allmänhet förbli aktiva.

Att ta med sig

Det är tydligt att det finns någon form av länk mellan lycka och vårt immunsystem. Men hur mycket av denna effekt som ligger hos själva lycka jämfört med att lyckligare människor tenderar att göra hälsosammare livsstilsval är fortfarande lite oklart.

En sak som är tydlig är att det är snällt att vara snäll. Att genomföra slumpmässiga handlingar av vänlighet kommer alltid att få dig och någon annan att må bra. Och det kan till och med hjälpa till att bekämpa förkylning också.

Uppskattade du den här artikeln? Testa att läsa de här härnäst:
LIVSSTIL

Den perfekta kvällsrutinen för en god sömn

Är du trött på att ligga uppe och räkna får? Vi kan hjälpa dig.

3 år I årAv Monica Green
TRÄNING

Det här händer med kroppen efter ett träningsuppehåll

Är gymlivet blott ett minne? Läs detta...

3 år I årAv Myprotein

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1. Nelson-Coffey SK, Fritz MM, Lyubomirsky S, Cole SW. Kindness in the blood: A randomized controlled trial of the gene regulatory impact of prosocial behavior. Psychoneuroendocrinology. 2017 Jul;81:8-13. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.03.025. Epub 2017 Mar 31. PMID: 28395185.

2. Cohen S, Doyle WJ, Turner RB, Alper CM, Skoner DP. Emotional style and susceptibility to the common cold. Psychosom Med. 2003 Jul-Aug;65(4):652-7. doi: 10.1097/01.psy.0000077508.57784.da. PMID: 12883117.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein