Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Han testar om ‘5am’ faktiskt förbättrar hans produktivitet

Han testar om ‘5am’ faktiskt förbättrar hans produktivitet
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Youtubern och MyProteinambassadören Stan Browney har alltid varit fundersam till attraktionen av att vakna tidigt. En del av världens mest framgångsrika personer - Michelle Obama, Tim Cook, Dwayne "The Rock" Johnson - är kända morgonpigga personer. Men varför? Egentligen flyttar du väl bara tiden du sover?

När han anade en utmaning för bra för att sova på saker kring så beslutade Stan att han skulle vakna 5 på morgonen varje dag i en månad för att se om det verkligen fanns några fördelar med att börja dagen tidigt. Skulle han öppna sina ögon för ett helt nytt livssätt eller kommer han fortsätta till livet med snoozeknappen? Låt oss ta reda på det.

https://youtu.be/WLoLAdXpf7I

Planen

För att kunna få in sju timmars sömn behövde Stan vara i sängen i omkring åtta timmar för att räkna in tiden han slumrat till och vaknat under natten. Så det här innebar att det var läggdags klockan 21, hela tre timmar innan han vanligtvis lägger sig.

Det här var det första problemet. Två gånger i veckan har Stan fotbollsträning till klockan 21:30. Realistiskt så skulle han inte lägga sig tidigare än 22:30 de här dagarna.

Att bibehålla sitt sociala liv var ytterligare ett problem. Att hitta tiden att umgås med vänner och flickvännen samtidigt som han går och lägger sig klockan 21. Det låter som att Stan kommer att ha lite svårt med det.

Det fanns många uppenbara nackdelar med utmaningen. Men vilka var fördelarna? Stan var skeptisk till många av de påstådda fördelarna med en tidig start, men han var intresserad av de här:

  • Ökad produktivitet
  • Fettminskning
  • Mer strukturerade rutiner
  • Dyka upp mer kraftfull i relationer

Dessutom, han gillar en utmaning.

Så började det hela...

Natten före den första tidiga morgonen, tappade Stan tiden. (Detta blir något återkommande, du kommer se det). Han var klarvaken 21:20 och hade redan missat sin sovtid på 21:00. Medan klockan tickade på bestämde han sig för att spendera natten i sin studio. Han lyckades ändå ta sig ut sängen i tid nästa morgon.

Rutinen

Stans plan: att vaka hemma klockan 5 (duh) och göra några små uppgifter för att starta dagen rätt: 20 armhävningar, dra upp gardinerna och bädda sängen. Sedan beger han sig till studion, utför sin kardio på löpbandet, en kall dusch och sedan göra sig redo för dagen: tänder, hudvård, hårvård etc. återhydrering samtidigt som han går igenom sin att-göra-lista, äta frukost klockan 7 och sedan börja arbeta. Han skulle sedan slutföra alla sina uppgifter för dagen för att sedan gå och lägga sig klockan 21 (om allt går enligt planen) eller som senast 22.

Ytterligare ett problem som blev uppenbart: Stan är en workaholic. I början av utmaningen upptäckte han att han arbetade från fem på morgonen till nio på kvällen. Det är en lång dag. Men vid dag 10 hade han skapat en ordentlig rutin och slutat att arbeta så sent.

En annan svårighet var att gå och lägga sig i dit på helgerna. Stan skippade den tidiga sovtiden några dagar under utmaningen men vaknade fortfarande klockan 6 eller 7 så att hans morgonrutin inte stördes.

Eftersom Stan ville få en full förståelse för att förstå livet med att gå upp klockan dem fortsatte han utmaningen när han var på familjesemester. Men han upptäckte att det var meningslöst. Att inte kunna vara i studion tidigt och få saker gjort gjorde att han hade fyra timmar på morgonen utan någonting att göra medan han missade kvällens roligheter med familjen. Han insåg snart att det inte fanns någon anledning till att vara så nitisk med at vakna tidigt under semestern.

Resultaten

Så var det värt det? Ja och nej. I slutet av utmaningen var Stan osäker på sin åsikt. Det fanns absolut fördelar men de fanns också nackdelar.

När han var vaken så tidigt så kände han att han fick mycket saker gjort innan de behövdes göras - det var mycket tid till att slutföra hans arbete.

Utmaningen hjälpte till 100% honom att bygga en rutin, vilket också hjälpte hans produktivitet. Två klara framgångar.

Det här med att tappa fett då? Stan säger att om det är ditt mål så kommer utmaningen inte hjälpa med det. Det handlar enbart om kalorier in och kalorier ut, så fokusera på det.

Och hans relationer? Ett stort nej. Stan kände att det påverkade hennes relationer, speciellt hans flickvän som inte tyckte om utmaningen.

Att ta med sig

Den verkliga styrkan i en tidig start, i alla fall för Stan, var en mer strukturerad rutin och ökad produktivitet. Men ändå, varför klockan 5? Om det fungerar att gå upp tidigt och du tycker om det så gör det. Men om du inte tycker om det så kan du stiga upp senare men ändå ha en strukturerad och produktiv dag. Det handlar bara om personlig preferens.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS MER HÄR:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein