Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Förändra din relation till vågen för viktminskningsframgång

Förändra din relation till vågen för viktminskningsframgång
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil

Av: Jamie Wright, nutritionist och dietist. 

Vågen kan spela en viktig roll när det kommer till att hantera vikten. De kan hjälpa dig att fastställa din utveckling och se hur din kost och träning påverkar din kropp. Människor som väger sig regelbundet tenderar att vara mer framgångsrika när det kommer till att gå ner i vikt, även när viktminskning inte är målet.1 När det kommer till de som är ute efter att gå ner i vikt så har en daglig vägning visats förbättra viktminskningsresultaten, kanske för att det uppmuntrar människor att anta bättre beteenden för viktkontroll.2

För en del människor kan däremot självvägning vara mer skada än till hjälp. En del kan bli besatta av de siffror som de visar på vågen och kan vara hårda mot sig själva om de inte nåt sina mål eller lägger på sig lite vikt.

I en storskalig studie som gjordes utvärderades självvägning och viktkontrollerande beteenden. Den visade att även om självvägning ofta ledde till bättre viktminskningsresultat så upplevde många deltagare, speciellt kvinnor och yngre personer, problem med självförtroendet, kroppsbilden och ohälsosamma kostvanor.3

I den här artikeln kommer jag diskutera hur det är möjligt att utveckla en hälsosam relation till vågen och att enbart använda dem för dess tänkta funktion - som ett medel för att samla in data och inte för att bedöma om du är en "bra" eller "dålig" person.

Hur viktig är vågen för viktminskning?

Behöver du hålla koll på din vikt under en viktminskningsresa?

Inte nödvändigtvis, men att väga dig kan vara väldigt hjälpsamt. Som tidigare nämnt, självvägning har visat förbättra resultaten vid viktminskning.

Detta kan bero på att du tar upp hälsosammare beteenden såsom att du3:

  • Äter mindre kaloririk mat, processad mat
  • Ökar din fysiska aktivitet
  • Äter mer frukt och grönsaker
  • Dricker mindre alkohol

Även om vågen inte har något direkt effekt på de här beteendena så kan möjligheten att se utvecklingen efter att ha tagit till dig vanorna leda till en öka trolighet att du behåller dem. Det är lite av en hönan-eller-ägget-situation.

Är vågen det bästa måttet för viktnedgång?

En stor del av tiden, ja...

Med det är också viktigt att klargöra om vi pratar om kroppsvikt eller fettminskning.

Kroppsvikten uppgörs av många bidragande faktorer under olika tidpunkter. I brukar kalla dem "fasta" och "flytande" faktorer.

Fasta faktorer är de som mestadel är stabila eller ofta tar en viss tid och engagemang att förändra som muskelmassa, benmassa, fettmassa och vikten av våra organ.

Flytande faktorer som utgör en del av kroppsvikten tenderar att ständigt förändras från dag till dig och är ganska oberäkneliga. Det handlar om kroppens vattenupptag, glykogennivåer (lagrade kolhydrater) i muskler och lever och maten som är i matsmältningsprocessen.

Hormonella fluktuationer, störda sömnmönster, stressnivåer, när du senast tränade och när du senast besökte badrummet kan alla påverka dessa flytande faktorer som bidrar till kroppsvikten.

När du väger dig själv kommer du oftast se en variation på vågen. Det i sig talar inte om så mycket eftersom du inte vet om det beror på en minskning eller ökning av kroppsfett eller om det beror på de flytande faktorerna.

När jag arbetar med klienter som är bekväma med att väga sig själva så poängterar jag alltid att mätningar av kroppsvikten är en slags data som endast är användningsbar när det kommer till att mäta utveckling över tid.

Att väga dig en gång med några veckors mellanrum är poänglöst. För att vägningen ska bli användbar behöver du väga dig rutinmässigt och samla flera datapunkter som du sedan kan använda för att se om trenden är uppåtgående, nedåtgående eller stabil. Ideal skulle vara att göra det i minst två veckor efter en förändring.

Om du märker att du går upp i vikt (och det inte är ditt mål) kan du se att du behöver göra en förändring i din kost- eller träningsplan. Om du går ner i vikt när du snarar vill behålla den så behöver du istället minska din aktivitetsnivå eller äta mer mat.

Förutom vågen så är kalipermätning, måttband och fotografering verkligen användbara sätt att registrera dina framsteg, speciellt om du försöker sätta på dig lite muskler.

Affirmationer

Tidigare har jag kämpat med min relation till vågen. Ofta påverkades min dag av huruvida min vikt gått upp eller ner.

Jag jagade en lägre siffra på vågen eftersom jag trodde att det skulle ge mig en större känsla av självvärde och göra mig mer accepterad och åtråvärd.

Det tog mig lite tid men jag lyckades ändra min relation till vågen till det bättre. Från en skadlig till en mer analytisk relation.

Att lära sig att bortse från en del attityder som finns i samhället kring kroppsvikt var en utmaning, men det var möjligt.

Jag upptäckte att det var specifika affirmationer som hjälpte mig att lära mig att rationalisera en viktförändring, börjar utveckla en mer neutral ställning till det och se det som ett enkelt sätt att överblicka en förändring.

"Egenvärde bestäms inte av vikten på vågen"

Den här affirmationen verkar många som har utsätts för tanken att "smalt är lika med bra" kunna resonera till. OAvsett om det är genom media, vänner eller till och med familjen så är behovet av att vara smalare ingraverad i sinnet hos många. Studier som har undersökt stigmat kring vikt har visat att det är ett verkligt socialt problem som behöver tas upp.4

Vi får inte glömma bort att alla har sina egna unika omständigheter. Det finns många orsaker i livet till att någon kan gå upp mer i vikt under tid och det är inte alltid så enkelt som att smalare personer är mer aktiva eller att större personer äter för mycket.

Det här tankesättet kan till och med förvärra problemet för vissa människor och göra dem mindre benägna att söka hjälp eller stöd.

"Vikten varierar men en hälsosam förändring är för alltid"

Den här affirmationen upprepar några av resultaten som tidigare nämnts och backas också upp med bevis från studier som följer HAES-metoden (Health at Every Size).

HAES är en rörelse vars syfte är att introducera och etablera hälsosammare beteenden och generella livsstilvanor hos överviktiga personer och personer med fetma utan att primärt fokusera på diet och viktnedgång.5

Detta betyder inte att viktminskning inte kommer att inträffa hos individer som följer det tillvägagångssättet, utan mer att det händer som ett resultat av en förändring i andra livsstilsvanor.

"Jag kommer kanska vara den lyckligaste och hälsosammaste versionen av mig själv med en tyngre vikt"

Det här är troligen den svåraste affirmationen att komma till ro med eftersom den går emot allt du har sagt till dig själv tidigare genom livet.

Istället för att vara ute efter att väga mindre så fokusera på ett annat mål som att bli starkare. Att utveckla muskelmassa kan leda till en viktökning totalt sett, men det innebär inte att det leder till en mindre önskvärd kroppskomposition.

"En daglig förändring i vikten är sällan en förändring i fettmassa"

Dagliga förändringar i vikten beror på allt från när du senast åt till var du är i din menstruationscykel är säkkan en förändring i faktiskt kroppsfett.

"Vikt kan varierar så mycket som 2,5kg under en dag"

Du kanske blir imponerad eller äcklad av hur mycket din vikt ändrads efter att du har varit på toaletten. Om sättet du ser på dig själv påverkas av när du senast bajsade kommer du absolut vilja arbeta på att ändra det synsättet till något som är mer värt, som din personlighet, dina intressen eller dina upplevelser eller relationer.

Att ta med sig

Vågen kan vara klurig att ha att göra med... det är ofta ett oberäkneligt sätt att mäta och målar sällan en tydlig bild av hur framgångsrik en hälsoförändring är såvida den inte används ofta under loppet av några veckor.

Även om vissa delar i samhället ständigt verkar pressa för ett behov av att vara smalare eller väga mindre så finns det många fler hälsosamma utvägar som är värda att först lägga mer fokus på.

Om du önskar att minska din kroppsvikt så försök att säkerställa att du börjar med en hälsosam syn och mindset kring det. Utmana dina redan existerande synsätt och försök att följa några av de affirmationerna som tas upp i den här artikeln. Resa mot att känna sig hälsosammare och lyckligare är enklare om du har en hälsosam relation till vågen.

Vill du läsa fler artiklar av Jamie?

SPANA IN DE HÄR:

NÄRING

Din ämnesomsättning är inte "trasig"

Så här gör du för att få ämnesomsättningen att fungera för dig.

2 år I årAv Myprotein

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein