Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Minska uppsvälldhet & främja tarmhälsan med de här nutritionistgodkända tillskotten

Minska uppsvälldhet & främja tarmhälsan med de här nutritionistgodkända tillskotten
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Vårt matsmältningssystem har mycket att stå till svars för. Dålig matsmältning, uppblåsthet, gaser och oregelbundenhet - för att bara nämna några av de saker vi länge vetat att det är skyldig till.

Men det tar inte heller slut dör. Under senare år har studier visat att tarmhälsan kan ligga bakom en hel rad andra problem inklusive immunitet och till och med vår huds tillstånd.

Om du har varit på TikTok den senaste månaden har du säkert också fastnat i #guttok. Om du har det så är det också troligt att du har kommit över en del information som inte har varit helt korrekt.

Turligt nog så har MyProteins produktutvecklare Katie Brown tagit sig tiden att lägga fram de senaste vetenskapligt uppbackade kosttillskotten för din matsmältning och dina tarmar.

https://youtu.be/1nhe5ANMPaw

Matsmältningsprocessen

Matsmältningsprocessen börjar tidigare än du kanske har insett - innan maten ens har passerat dina läppar. Den inleds när du först ser eller känner lukten av smak eftersom det i sin tur stimulerar salivproduktionen. Saliv innehåller enzymer som påbörjar processen av att bryta ner mat. Att din "mun vattnas" är det första stadiet i matsmältningen.

När du sedan inte längre kan hålla dig från att ta den först tuggan inleds det andra stadiet i matsmältningen. Att tugga maten är en stor del i matsmältningsprocessen. Du bryter då ner maten till mindre delar, inte bara så att du kan svälja dem utan också så att maten har en större yta och matsmältningsenzymerna från saliven enklare kan arbeta.

När din mat har tuggats tillräckligt (en genomsnittlig person tuggar, för övrigt, 32 gånger innan de sväljer) sväljer du den. Maten färdas sedan genom dina inre matsmältningssystem där det bryts ner ytterligare.

Under nedbrytningsprocessen kommer alla viktiga näringsämnen tas upp från maten - det är då näringsämnen, som det värdefulla proteinet, tas upp ur maten.

Det är detta som är matsmältningsprocessen. För att nu förklara ytterligare hur det skyddar dina tarmar. Som du kanske kan tänka dig så spelar kosten en stor roll o din matsmältningshälsa men det finns också en del kosttillskott som kan hjälpa till att göra livet kring matsmältningen lite enklare.

Bromelain

Bromelain kommer från ananas och fungerar som ett proteas. Ett proteas bryter ner protein och några av dem som annars kan vara svårsmälta. I takt med att du blir äldre minskar antalet matsmältningsenzymer i magen naturligt. Med färre enzymer kommer du kanske uppleva uppsvälldhet eller kramper. Bromalain kan vara till hjälp för att reducera detta.

Inulinpulver

En bra start för att bibehålla en hälsosam matsmältning är att se efter vad som finns i dina tarmar. Du kommer inte tro hur mycket bakterier som lever i dina tarmar - trillioner, med det är goda bakterier. De spelar en viktig roll i att hjälpa till att bryta ner mat och absorbera essentiella näringsämnen. Om den här balansen är uppretad kan du uppleva uppsvälldhet, magsmärta och trötthet.

Inulinpulver är växtfibrer som klassas som prebiotika. De främjar goda bakteriar och stöttar deras tillväxt. Ju mer god bakteria vi har i våra magar desto bättre kan vi smälta mat.

Vår matsmältningsprodukt innehåller en experblandning med 15 miljarder levande kulturer samt klorid för att stödja normal matsmältning.

Fibrer

Om du har varit med här ett tag så har du säkert hört oss prata på om vikten av fibrer. De har en roll att spela i att snabba på matsmältningsprocessen genom att bevara maghälsan. Det är otroligt viktig att vi får i oss den dagliga rekommendationen av vårt fiberintag (minst 30g). Om ditt fiberintag för tillfället ligger lågt och du försöker öka upp det så är bör du höja intaget gradvis så att du ger kroppen tiden att vänja sig.

Vatten

Vatten är viktigt för mer eller mindre alla aspekter av livet, inklusive matsmältningen. Vatten är viktigt för att hjälpa rörelsen i matsmältningssystemet . om du inte dricker tillräckligt med vatten kan maten som du äter stagnera i tarmarna. Det skriker ju bara uppsvälldhet och obekvämlighet.

Matdagbok

Om du kämpar med din tarmhälsa, uppsvälldhet och obehag är en av de bästa sakerna du kan göra att föra en matdagbok av all mat du äter och det vatten du dricker. Det kan vara ett sätt för dig att identifiera mönster kring mat som har en negativ effekt på dig.

Att ta med sig

Ja du, det här var bättre och mer informativt än någonting jag har sett på #guttok. Tack för det Katie. Kom däremot ihåg att matsmältningssystem kan vara komplexa. Om någonting inte verkar rätt eller om du upplever smärta ska du alltid prata med din doktor.

För mer evidensbaserad information se till att hålla ett öga på MyProteins Youtubekanal för mer videoklipp med Richie och Katie.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS FLER ARTIKLAR MED KATIE HÄR:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein