Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Bygg muskler kalorifritt & sockerfritt | EAA förklaras

Bygg muskler kalorifritt & sockerfritt | EAA förklaras
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Med så många tillgängliga proteinprodukter - vassle, casein, EAA, BCAA - så är du helt och hålet förlåten om du blandar ihop dem. Låt oss reda ut skillnaden mellan dem.

MyProteins produktutvecklare, och nutritionist med kandidatexamen, Katie Brown är tillbaka för att bryta ner näringsfakta så att du kan vara välinformerad och fatta rätt beslut för dig. Idag dyker vi djupare ner i EAA. Vad är det till för och är det bättre än vassleprotein.

https://youtu.be/ieOxclPVksY

Vad är EAA?

Ytterligare en förkortning va? Turligt nog så är den här ganska enkel. EAA står för Essential amino acids (essentiella aminosyror), byggstenarna i protein. Enkelt.

Men det är nu vi höjer nivån lite till.

Aminosyror är kedjor av föreningar gjorda av kol, kväve, väte och syre. Dessa mindre kedjor går samman för att bilda en större proteinmolekyl.

För att smälta det protein vi äter måste våra kroppar bryta ner protein till individuella aminosyror. Dessa kan sedan användas till att stödja musklerna under träning och hjälpa till med att bilda ny muskelmassa. Precis sånt vi tycker om att höra.

Överlag så finns det nio essentiella aminosyror, som ibland också är kända som "oumbärliga aminosyror". Det är kända som "essentiella" eller "oumbärliga" eftersom kroppen inte kan skapa dem, därför måste vi tillföra dem genom kosten. Fågel, kött och ägg är fulla med essentiella aminosyror och kan hjälpa dig att nå dina dagliga makromål.

Men det här är inte livskraftiga proteinkällor för alla – veganer kan kämpa för att få i sig alla sina aminosyror med en växtbaserad kost, så det är där våra veganvänliga EAA:er kommer väl till pass.

EAA-tillskott är inte heller bara för veganer. Med priser som stadigt verkar öka i det mesta kan ett ökat intag av fågel, kött och ägg kanske vara en väg du är villig att ta, och vi förstår dig. EAA är en kostnadseffektiv och ett tidseffektivt sätt att få i sig det näringsämnen du behöver, speciellt om du har ett högt proteinmål att nå.

Varför ska du välja Impact EAA?

Impact EAA innehåller inte bara alla de essentiella aminosyrorna, det innehåller också en optimal 4:1:1 förhållandet av grenade aminosyror (BCAA). Dessa är leucine, isoleucin och valin.

BCAA har visats framkalla fettförlust, främja muskeltillväxt och bibehålla övergripande träningsprestanda. Det är något vi kan stå bakom.

4:1:1 ration av de grenade aminosyrorna är viktig eftersom varje aminosyra har olika roller:

  • Leucin: Den viktigaste BCAA:n för proteinbyggning och muskeltillväxt. Det är därför det finns en högre andel av det.
  • Isoleucin: Den här BCAA:n boostar energi och återhämtning.
  • Valin: Reparerar och bibehåller friska muskler och håller dig i form.

Vad är skillnaden mellan EAA och Impact Whey Protein?

Båda de här bästsäljarna har samma aminosyraprofil, så vad är skillnaden?

EAA innehåller den tillsatta mängden BCAA i den optimala ration för muskelbygge. Musik för våra öron. Utöver det så innehåller EAA inga kalorier och inget socker till skillnad från Impact Whey Protein. Det är perfekt om du jobbar mot ett viktminskningsmål eller följer en kalorirestriktiv kost.

EAA är mitt i prick för att hjälpa dig få i dig de aminosyrorna du behöver utan att behöva oroa dig för de där extra kalorierna. Ännu bättre, om du föredrar en saftigare shake så blandas det mer som saft än mjöligt protein.

Vilket ska du välja?

Om du är obeslutsam som jag så kanske inte det här är vad du vill göra, men båda är utmärkta val om din prioritet är muskeltillväxt. Impact EAA är kanske ett bättre val om du minskar ditt kaloriintag och föredrar en lättare mer saftlik shake. EAA är också mer anpassat mot att bygga muskler tack vare den optimala 4:1:1 förhållandet av BCAA.

Att ta med sig

Förhoppningsvis har du en lite klarare bild av skillnaden mellan EAA och Impact Whey Protein än du hade innan, jag vet att jag har det. Men nu är det upp till dig. Valet är ditt, så vad blir det?

Tyckte du om de här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost

 

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein