Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Vad är metafit träning? | Den bästa träningen för att bränna fett

Vad är metafit träning? | Den bästa träningen för att bränna fett
Amy Golby
Skribent och expert3 år I år
Visa Amy Golby profil

Vad är metafit träning?

Metafit är en 30-minuters kroppsviktsträning, high-intensity interval training (HIIT) träning som dök upp 2010. Programmet skapades av en brittisk Royal Marine kommandotrupp för att göra HIIT lite mer effektivt. Det är designat för att sätta din förbränning on fire.

Vad är skillnaden på Metafit och HIIT?

Metafit är en slags HIIT-träning som syftar till att göra träningen mer effektiv och en av de typiska delarna just för metafit är att den fokuserar på coreträning och övningar med kroppsvikt, utan några komplexa övningar. HIIT kan å andra sidan inkludera alla typer av övningar och med extra motstånd t.ex. i form av vikter.

Metafit använder bara kroppsvikt och coreövningar

HIIT kan inkludera all typ av redskap som vikter eller diverse träningsutrustning. Du kan också göra HIIT på större kardiovaskulära maskiner eller med dynamiska rörelser och/eller med fria vikter.

Metafit kräver ingen utrustning

Metafit fokuserar på övningar med kroppsvikt och coreövningar, utan komplexa rörelser. Det innebär att det inte behövs något utrusning för att genomföra ett träningspass vilket gör det åtkomligt oavsett ålder, plats eller förmågor.

Metafit är ett 30-minuterspass

Ett Metafitpass består av 5 minuters uppvärmning och 25 minuters intensiv träning. HIIT kan däremot vara allt från 10-30 minuter av träning och vila eller grundbaserad träning.

Hur hjälper metafit fettförbränningen?

Metafit har många fördelar, det kommer hjälpa dig att bränna fett eftersom det kräver att du rör dig mellan hög och låg intensivitet vilket förbättrar dina anaeroba och aeroba förmågor. Det betyder att du bränner fett under mindre tid än du skulle göra med LISS-träning (lågintensiv) .

Det kommer sätta igång din metabolism

När du genomför träning med en jämn intensitet eller LISS-träning använder kroppen mindre syre än när du pushar dig genom ett högintensivt träningspass. När kroppen använder mer syre börjar din metabolism arbeta på en högre växel, det i sin tur hjälper dig att bränna mer kalorier under och efter ditt träningspass.

Vilka är de övriga fördelarna med metafit?

1. Metafit är effektivt

Metafit är en supereffektiv träningsform och det innebär generellt att du behöver spendera mindre tid tid att träna varje vecka men kan ändå öka fettförbränningen och din kardiovaskulära uthållighet. Det är en bra träningsform för den med ett upptaget schema.

2. Ökar kardiovaskulär uthållighet

Metafit gör att hela det kardiovaskulära systemet arbetar hårdare, och eftersom ditt hjärta är en muskel blir det starkare när det går igenom tuff träning, därför är den här träningen är väldigt fördelaktig för hjärtats hälsa.

3. Bygger styrka och bränner fett

Många tror inte att du kan få både styrka och fettförbränningen i en och samma träning, med det kan du. Metafit pressar dig att köra så hårt du kan och så många repetitioner som möjligt. Den här formen av träning förbättrar både det kardiovaskulära systemet och fettförbränningen. Styrketräningen kommer i övningarna i intervallerna så att du också får starkare muskler av rörelserna.

4. Det passar för alla

Oavsett vilken träningsnivå du är på, var du tränar eller vilken ålder du har så kan du anamma den här träningsformen och göra den till en intensiv och effektiv HIIT-träning. Så alla kan träna med Metafit.

5. Ingen utrustning krävs

Det kan därför göras var som helst (gym, hem, utanför etc).

Den bästa Metafit-träningen för fettförbränning

1. Squat jumps

  • Börja med att korsa armarna över bröstet. Håll upp huvudet och ryggen rak, gör sedan en knäböj tills dina lår är parallella med golvet.
  • Pressa från fotsulorna och hoppa kraftfullt upp i luften så högt du kan. Andas ut när du är i toppen av hoppet.
  • När du landar på golvet igen från hoppet, repeterar du övningen direkt utan paus.

2. Plyometriska Utfall

  • Börja med att så med en rak överkropp. Du kan placera händerna för höfterna för ett extra stöd. Kliv framåt med höger ben ungefär två fotlängder fram.
  • Sänk ner kroppen och andas in i botten. Låt inte dina knän gå utanför tårna. Pressa kraftfullt upp genom fotsulan (som ett hopp) och gör övningen omvänt så att vänster ben är fram och höger bak.
  • Upprepa rörelsen igen många repetitioner du kan.

3. Armhävningar

  • Börja liggande på mage på golvet med ansiktet nedåt. Placera händerna åt sidan i en armhävningsposition och håll upp överkroppen med armarna.
  • Sänk ner överkroppen tills att bröstet nästa nuddar golvet samtidigt som du tar ett andetag. Andas ut och pressa upp överkroppen till utgångspositionen samtidigt som du spänner bröstmusklerna ordentligt.
  • Håll den här positionen en kort stund, återgå sedan till startposition. Upprepa så många gånger du kan.

4. Plankan med ben ut åt sidan

  • Börja övningen i en plankposition. Sträck ut ena benet åt sidan som i ett steg utåt och flytta sedan tillbaka det till utgångspositionen.
  • Upprepa med den motsatta sidan. Se till att du gör lika många repetitioner på varje sida och håll din core tight och spänd genom hela rörelsen samtidigt som du andas normalt.

5. Burpees

  • Börja övningen genom att stå upprätt med fötterna axelbrett isär. Placera händerna på golvet och sparka bakåt benen bakom dig så att magen och låren är på golvet. Du ska behålla dina armar böjda från armbågarna.
  • Från den här positionen pressar du uppåt som att du gör en armhävning och höjer upp höfterna innan du hoppar så att dina fötter hamnar under höfterna och du står upp igen.
  • Slutför övningen genom att hoppa upp i luften och lyft händerna ovanför huvudet. Repetera så många repetitioner som är nödvändiga.

Att ta med sig

Så, oavsett var du är, vem du är eller vilken utrustning du har så kan du fortfarande träna, bygga styrka och bränna fett genom Metafit. Du kan inte ens åsidosätta träningen om du är upptagen eftersom det är en supersnabb och effektiv metod som kommer få dig att arbeta hårt och nå resultat genom träningspass på bara 30 minuter.

Metafit är bra för alla som är ute efter att bli mer vältränade men också bränna fett utan en tjusig utrustning eller träningsprogram.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein