Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Träning: Cheatmeals

Träning: Cheatmeals
Tom Rudeké
Skribent och expert7 år I år
Visa Tom Rudeké profil

Välkommen till den sista delen av artikelserien Träning. I denna avslutande del kommer vi att diskutera cheatmeals, vad det är för något, varför man talar om detta, och vad man bör tänka på när man ”cheatar”.

VAD ÄR CHEATMEALS?

Om man skall direktöversätta ordet så är det måltidsfusk. I praktiken innebär det onyttigheter i olika former, såsom mat och snacks. Cheatmeals är emellertid inte att utan eftertanke trycka i sig saker. Även när det kommer till ”onyttig mat”, snacks, och godis, är eftertanke oerhört viktigt för att nå dina mål.

För mig innebär det att jag ofta bakar/lagar maten själv – så att jag vet vad jag stoppar i mig, och därtill kan registrera det jag äter i mina makros.

VARFÖR ÄR CHEATMEALS INTRESSANT?

När det kommer till träning är motivation oerhört viktigt. Därför är det också viktigt att hitta en långsiktigt fungerande diet. Jag har t.ex. under den längsta perioden gått 123 dagar utan en enda onyttighet. Det innebär ingen choklad, inget godis, inga chips, inga onyttiga maträtter, inget bröd, etc. i 123 dagar. Olyckligtvis tär detta på motivationen, att koka den där sjuhundrafemtionde skålen med gröt, att äta det där hundrade kilot broccoli, det tär på en. Man tittar ner på sin mat, och även om den är fruktansvärt god, så är det som att kroppen smäktar efter något. Det är dessa tillfällen som cheatmeals är en räddare i nöden. Ett slags fysiskt ljus i tunneln.

Därtill kan dessa snacks, om man gör det rätt, innehålla en rad nyttigheter: mörk choklad, ägg, kokosolja, nöt/frö-mjöler, torkade bär, havregryn, etc.

HUR OFTA SKA/KAN MAN CHEATA?

När det kommer till cheatmeals så är det är upp till var och en. Allt handlar om hur länge du kan hålla motivationen uppe. Med det sagt skall du inte ge upp tidigare, enbart för att kunna få ta den där pajbiten som du längtat efter. Ju längre du håller dig borta, desto mer ger det.

En viktig tumregel du kan ha är att inte ta cheatmeals för sent på kvällen. Detta gäller alla maträtter eller snacks som innehåller en hög andel snabba kolhydrater, alternativt en hög andel fett. Att äta fet, och kolhydratsrik, mat på kvällen leder ofta till en högre lagring av fett, även om kroppen förbränner mer i sovande tillstånd än vid vaken vila. Allt beror självklart när på dagen du tränade. Att äta cheatmeals nära inpå din träning är att föredra.

Jag rekommenderar ingen att gå så lång tid som 100 dagar utan att unna sig något. Det är prövosamt, och kan i vissa fall t.om. vara kontraproduktivt. Om motivationen är nere, kanske du inte lyfter lika bra, och således kanske du inte bygger lika mycket. Tänk alltid på balans.

Det kan därför vara bra att ta ett riktigt cheatmeal i månaden, eller varannan månad. Därtill har man ofta favoritmat man kan modifiera för att passa en nyttigare livsstil. Sen finns det mycket kosttillskott som kan fungera som snacks: proteinbars, protein chips, proteinkakor, protein brownies, protein flapjacks, etc. Sedermera kan nötter vara ett bra snack. Var dock på din vakt, nötter är väldigt kaloritäta och kan lätta komma att överskrida dina dagliga mål.

Tom Rudeké
Skribent och expert
Visa Tom Rudeké profil
Civil- och nationalekonom med ett brinnande intresse för träning, kosthållning, hälsa och välmående ur ett vetenskapligt perspektiv. Meritlistan är 4 års aktiv träning, 6 böcker, och över 100 vetenskapliga artiklar under bältet. Mina expertområden rör sig alltifrån generell kosthållning, tränings- och formrådgivning, till mer specifika sådana som kemiska processer i kroppen. Mitt livsmantra, vilket också råder i träningsavseenden är: "skall man göra något, så skall man göra det rätt".
myprotein