Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Så väljer du rätt personliga tränare (PT) för dig

Så väljer du rätt personliga tränare (PT) för dig
Myprotein
Skribent och expert1 år I år
Visa Myprotein profil

Vad exakt gör en personlig tränare?

Det finns många tränare, instruktörer och coacher i branschen med mycket erfarenhet och specialiteter som kanske eller kanske inte passar dig på bästa sätt.

Det finns också många tränare som kanske har en kvalifikation, men inte den rätta kopplingen du behöver för att hjälpa dig med dina mål.

Precis som att varje persons personlighet är lite annorlunda bör en personlig tränare kunna förstå och anpassa sin träning för att passa dig bäst.

Behöver man en personlig tränare som nybörjare?

Om du är ny på gymmet och det är obekant för dig kan en personlig tränare hjälpa dig att komma igång och sätta dig på rätt kurs.

Mål baserade på deras expertis kan hålla dig motiverad - en huvudanledning till varför människor inte fortsätter gå till gymmet.

Om du har en del kunskap och förståelse själv kanske du känner dig självsäker nog att klara dig själv, men en personlig tränare kan säkert hjälpa dig att utvecklas vidare - t.ex. genom att skapa en realistisk rutin samt som stöd med livsstilsförändringar och med tidsplanering och kost.

Du kanske inte är nybörjare - du kanske har nått en platå. Personliga tränare vet hur man övervinner dessa och kan erbjuda en extra push på gymmet.

Om du har nått en punkt där framstegen har bromsat av lite och du vill göra en stor förbättring eller om du vill nå en högre nivå av träningen på gymmet, kan det vara positivt och fördelaktigt att få någon annan som planerar och motiverar dig, om du hittar rätt person.

Hur vet man om en personlig tränare är bra?

Det här är svårt eftersom det finns så många människor i branschen som säljer information, råd och träning.

Några viktiga saker att leta efter är:

  • rekommendationer från andra
  • vilka kvalifikationer de har
  • om du har en personlig koppling till dem
  • deras personliga filosofi
  • deras egen erfarenhet

Det finns alltid undantag från ovanstående punker. En del nykvalificerade tränare är fantastiska på att få det bästa ur människor och leverera energi till sina klienter, medan vissa erfarna tränare kan bli lite bekväma med sin träning.

Är det värt att skaffa en personlig tränare?

Enligt min erfarenhet kan en personlig tränare vara väl värt pengarna, men det kan ibland verka som en stor utgift, speciellt när så många delar av livet blir allt dyrare.

Den stora frågan är att väga risken att inte få en personlig tränare mot belöningen att få en.

Riskerna kan inkludera kostnaden och tidsinvesteringen - både i och utanför gymmet, inklusive mat och återhämtning - men belöningen kan vara minskad tid för att se resultat, minskad frustration över att se förändringar samt att ha någon att prata med.

Var kan jag hitta en personlig tränare?

En bra plats att börja leta efter en PT är genom att fråga vänner och familjemedlemmar om de har någon de kan rekommendera. Då kommer du åtminstone veta lite om hur PT:n är och hur de fungerar för att se om de skulle vara rätt matchning för dig.

Om du inte har någon i din närhet som du kan fråga eller om du redan är medlem på en gym, finns det förmodligen redan PT:er där. Om du är osäker, fråga eller kolla på gymmets hemsida.

Google finns också alltid där. Sök efter de som har sin egen hemsida.

Egenskaper att leta efter hos en personlig tränare

För mig finns det egenskaper att leta efter hos en tränare som verkligen kan hjälpa dig att välja rätt och se stora förbättringar i dina mål.

1. Kvalificering

Har de en giltig personlig träningskvalifikation och försäkring? Har de några ytterligare kvalifikationer, såsom specialträning, korta kurser eller ytterligare utbildningar för att säkerställa att de erbjuder uppdaterad träning och råd.

2. Konsultation

Bokar de in dig för en fullständig screeningprocess inklusive en hälsoundersökning för att fråga om skador och erfarenheter samt utföra fysiska bedömningar och screening för att kunna ge dig den bästa personliga träningen.

Kan de också anpassa sig till dina behov genom att ha kännedom om dina prioriteringar, mål och scheman?

3. Nutrition

Är detta en del av vad de levererar? Din livstil och kost kan ha störst effekt på dina framsteg (jämfört med 5 timmar på gymmet, vilket är ungefär 2% av din vecka).

Så om en PT inte har ett intresse för kost, kanske de inte är rätt för dig.

4. Deras egna vanor

De sägs att du aldrig ska lita på en smal kock - liknande kan sägas om personliga tränare.

Även om de kanske inte ser ut som en atlet, beroende på deras mål, bör de följa sin egen lära och kunna visa dig sina hälsosamma vanor kring mat, träning (även om deras mål inte är samma som dina), mental styrka och uthållighet.

5. Lyssnar

Enligt mig är detta en av de största egenskaperna hos en personlig tränare. De bör lyssna på dig, inte bara för att utveckla och anpassa ett träningssystem som skulle vara fördelaktigt för dig så att allt du säger kan tas i beaktande, utan också för att bygga relationen med dig så att du vet att du kan lita på dem.

6. Sätter (SMARTA) mål

SMART står för Specific, Measurable, Achievable, Realistic och Timebound. Om målen inte är specifika kan du förlora motivationen och förlora spåret på framstegen. Dessutom, om de inte är realistiska för dig och dina omständigheter, kommer du aldrig att uppnå dem.

7. Undersökande

Det här gäller inte bara om du har särskilda villkor eller mål, utan också om du har begäranden, olika sporter eller aktiviteter och olika sätt att uppnå ett mål.

Ingen vet allt, så var försiktig med någon som påstår att de gör det. Detta kan komma från tidigare forskning de bygger på, men var också försiktig med gammal forskning och hur snabbt saker förändras med tiden.

8. Välmående

Även om fysisk hälsa är huvudorsaken till att människor söker sig till PT, går hälsa utöver det fysiska. Mental hälsa är viktig att ta hand om, liksom social och emotionell hälsa.

Din PT bör ha förståelse för dig och din situation och kunna hitta en bra balans i ditt liv mellan din hälsa, dina livsstilsmål och ditt liv utanför gymmet.

Egenskaper att undvika hos personliga tränare

1. Brist på individanpassning

Detta kan hända om personliga tränaren inte genomför en omfattande konsultation med klienten och inte har en bra förståelse för deras fysiska och situationella behov. De kan också missa att genomföra en fullständig screeningprocess, inklusive hälsoundersökningar och träningsprov, vilket är avgörande för att effektivt kunna följa upp klientens framsteg.

2. Saknar referenser

Om du frågar dem om var de tidigare har haft framgång eller om du kan prata med en tidigare eller nuvarande klient, borde de kunna hänvisa dig till någon eller åtminstone förklara deras erfarenheter, filosofi och tankar kring träning om de nyligen har utbildat sig.

Om de inte har någon som kan ge referenser eller ingen som har något att säga är det en varningssignal.

3. Har en personlig agenda

Det är vanligt att personliga tränare har andra affärsområden, som till exempel kost eller sponsorskap. Men om det verkar som att det är deras huvudfokus kan det vara oroande.

De bör fortfarande ha dig som klient i fokus, även om de försöker sälja sina produkter till dig. Detta ska inte vara en konstant påtryckning från dem.

4. Agerar som en läkare

En PT kan ha en bra uppfattning om tillstånd eller medicinska problem, men de bör inte försöka diagnostisera dig med någonting.

Att kunna hänvisa till kunniga är en viktig del av att vara en PT och om det finns en risk för en sjukdom borde de alltid hänvisa dig till och rekommendera att du träffar en specialist.

5. Dålig på att lyssna

Din tränare bör fokusera på dig under träningspassen och vara medveten om vad du vill åstadkomma men också vad som hindrar dig.

Om din PT inte lyssnar på vad du vill, vart du vill ta dig och vad du tycker om att göra, kan de bara välja "färdiga pass" att genomföra. Om detta är fallet, får du verkligen vad du har betalat för då?

6. Lovar snabba resulat

Det finns inga magiska genvägar. Om du blir lovad detta, kommer det att finnas en hake. Resultaten kan vara osunda och ohållbara, vilket innebär att du blir mer beroende av din PT istället för att bli en hälsosammare version av dig själv.

7. Ändrar sina priser

Det är normalt med försäljning och introduktionserbjudanden även för PT:s eftersom de också måste tjäna sitt levebröd. Men om du känner att du blir debiterad mer än vad du har råd med jämfört med andra i området, bör du fråga vilket mervärde som erbjuds till dig för att rättfärdiga priset. Detta kan hjälpa dig att avgöra om det är värt kostnaden eller om du bör leta efter en annan PT.

8. Långtidskontrakt tidigt

Om du ombeds att skriva på ett kontrakt, se till att du först läser igenom allt ordentligt. För det andra, fråga varför du har ett långsiktigt avtal för träning. Att hålla dig ansvarig för dina handlingar är viktigt, men en PT borde kunna göra detta utan att tvinga dig till att skriva på kontrakt.

De vanligaste kontrakten skulle bara vara i termer av en inställda träningspass och en specifik tid för uppsägning som du kanske har som en överenskommelse istället för ett juridiskt avtal.

Frågor att ställa till en personlig tränare

När du har en PT i åtanke är det viktigt att lära känna den personen och ha några frågor redo att ställa när ni börjar prata. Här är några saker du bör veta för att se till att det är rätt tränare för dig:

1. Hur mycket erfarenhet har du?

De kanske har mycket eller lite erfarenhet, men de borde kunna prata med dig om sina erfarenheter och du borde kunna få en känsla av om de har det du söker.

2. Vem är en vanlig klient för dig?

Om de normalt arbetar med en bodybuilder och du vill förbättra din mentala och fysiska hälsa kanske de inte är rätt för dig. Du får en idé om vad de kan erbjuda dig och de borde kunna svara på hur de kan anpassa sina erfarenheter för att hjälpa just dig.

3. Har du tränat personer som mig tidigare?

Alla är olika, men du måste vara säker på att din tränare kommer att kunna möta dina behov och krav. Om du har några speciella tillstånd, behov eller mål måste du vara säker på att du kommer att tas om hand.

4. Hur ser ditt schema ut?

Detta är en viktig fråga och något du måste vara uppriktig med. De kan vara en perfekt match personlighetsmässigt, men om de inte har tid att matcha ditt schema kommer du aldrig att kunna träffa dem eller så kommer du regelbundet behöva avboka träningspass.

5. Hur mycket kostar ett pass med dig?

En PT borde känna till sina priser, så det bör komma naturligt för dem att prata om det. De är också vana att prata om priser, även om du känner att det är ett lite obekvämt ämne. Det kan också finnas möjlighet att köpa ett paket och få lägre priser per pass för att boka in flera på en gång, så det skulle vara en bra uppföljningsfråga här.

6. Hur ser dina avbokningsregler ut?

Detta borde vara något de är vana vid och det kan variera från 48 timmar i förväg till ingen policy, men de kan be dig att skriva under ett avtal som bör vara ömsesidigt godtagbart för båda parter.

7. Behöver jag något gymmedlemsskap om jag tränar med dig?

Det kan variera helt och hållet, men det är viktigt att du vet för att undvika eventuella dolda kostnader. Du bör också fråga om du kommer att träna under varje session eller om PT:n kommer att skriva upp ytterligare träningspass åt dig att göra och var dessa kommer att utföras.

En PT som erbjuder standardiserade program kan ha träningsprogram som redan skrivna, men om du inte har ett gymmedlemskap måste du skaffa det utöver. Eller så gör din PT personliga träningspass för dig som är helt anpassade efter situation och plats.

Att ta med sig

Det finns många personer som marknadsför sig själva som personliga tränare och det finns också mycket information och missinformation online som kan vara lätt att ta till sig. Det är viktigt att vara försiktig och medveten om de potentiella problemen som kan uppstå när man väljer en PT, men också vara medveten om de potentiella fördelarna och hur mycket stöd en bra PT kan ge.

Genom att välja rätt PT kan du få goda möjligheter till framsteg och du kommer att kunna se tillbaka på träningsprocessen med glädje och se hur långt du har utvecklats i alla aspekter av ditt liv.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein