Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Öka din livslängd med bara 1000 steg om dagen, enligt ny forskning

Öka din livslängd med bara 1000 steg om dagen, enligt ny forskning
Monica Green
Skribent och expert3 år I år
Visa Monica Green profil

Vi har alla hört om det dagliga målet på 10 000 steg om dagen. Vi har också alla någon gång skrutit om att lyckats nå det. Ny forskning från American Heart Association har däremot visat att du genom att bara öka dina steg med 1000 har en positiv påverkan på din livslängd.

Faktum är att undersökningen har avslöjat att du inte behöver gå ut på en lång vandring för att ta känna av fördelarna med att få in några steg. Mindre rörelse verkar ha en lika stor inverkan. Vi har alla detaljer om vad forskningen har visat, och hur de kom fram till resultaten, här.

Studien

Mellan 2011 och 2015 mättes den dagliga rörelsen hos 16 732 kvinnor över 60 år med en stegräknare.1 Kvinnornas aktiviteter delades sedan in i två grupper - de som vanligen gjorde 10 minuter eller mer promenad i en längre period, och de som vanligtvis gick kortare perioder som att gå i trappor eller dammsuga i hemmet.1 Forskarna registrerade sedan eventuella dödsfall från gruppen under de följande 6 åren.

Resultaten

Det kanske mest intressanta resultatet i studien var att man såg att de som hade fler steg under kortare perioder levde längre "oavsett hur många steg de hade i längre oavbrutna perioder"1. I den här gruppen som gjorde gjorde kortare turer tycktes fördelarna "utjämna sig"1 efter 4500 steg om dagen.

Utöver detta visade en ökning på 1000 steg om dagen en 28% minskning i dödsfall.1 Dessutom minskade dödsfallen med 32% mer för de som gått mer än 2000 steg om dagen.1 Ett annat resultat var att kvinnor som tog över 4500 steg om dagen hade en "signifikant"1 lägre risk att dö jämfört med de som var minst aktiva.

Därför är 10 000 steg inte nödvändigtvis ett magiskt nummer när det gäller antal steg. Genom att bara öka dina steg med några tusen får du en positiv effekt på din hälsa.

Det är viktigt att notera att den är studien endast undersökte vita kvinnor över 60 år, därför behövs ytterligare studier på olika demografiska grupper.

Behöver du hjälp att ta dig ut på den där promenaden? Testa vår spellista för promenad här...

Att ta med sig

Slå inte ner på dig själv om du inte når de där 10 000 stegen. Några tusen steg är definitivt bättre än inga, den här studien visar också fördelarna med att bara få in 2000 steg mer. Bege dig ut för en extra promenad när du kan och rör sig när det är möjligt, även om det bara är när du plockar hemma.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein