Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Fördelarna med att dansa | Lägg till dans i ditt träningsschema

Fördelarna med att dansa |  Lägg till dans i ditt träningsschema
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Scott Whitney – Idrottsterapeut och S&C Proffessional 

Många av oss associerar dans med en utekväll, men sanningen är att dans faktiskt kan vara en effektiv metod till att introducera lite lättare motståndsträning och en del (ibland ganska krävande) kardiovaskulär träning i ditt träningsprogram.

Om du inte är en som tycker om gymmet men ändå vill vara aktiv så är dans en utmärkt metod för att förbättra din hälsa genom träning. Som med alla övningar i kombination med en lämplig kost kan dans också vara ett sätta att underlätta viktnedgång och omformning av kroppskompositionen.

Om du helt enkelt är ute efter ett sätt att öka din dagliga kaloriförbrukning så kan dans vara ett roligt sätt att röra sig mer, speciellt tillsammans med vänner.

Hur gynnar dans din hälsa?

1. Får blodet att pumpa och får upp din hjärtfrekvens

Precis som vid annan kardiovaskulär träning så är en av de största fysiologiska effekterna en ökad puls och ökad ämnesomsättning (vilket innebär att musklerna producerar värme som troligtvis leder till att du svettas mer). När det görs effektivt kan det resultera i anpassningar i det kardiovaskulära systemet såsom en ökad slagvolym och med det en ökad effektivitet. Detta kan i slutändan ha stora fördelar för din hälsa, till exempel genom en minskad risk för åderförkalkning och därmed också en minskad risk för stroke och hjärtinfarkt.

2. Behålla din rörlighet

Åter igen så har träning generellt samma effekt, men dans låter oss få dessa effekter samtidigt som vi har roligt! Träning som dans ökar de metaboliska aktiviteterna i dina muskler genom att generera mer värme. Det här gör att de mjuka vävnadsstrukturerna (huvudsakligen muskler) omkring dina leder blir smidigare så att du kan arbeta med ditt rörelseomfång. Dessutom kommer dans att underlätta en ökning av synovialvätska (ledvätska) i lederna - ett naturligt smörjmedel som hjälper dina leder röra sig smidigt. Detta är särskilt viktigt när vi åldras eftersom produktionen av ledvätska tenderar minska med ålder. Därför kan regelbunden motion, som dans, hjälpa till så att mer ledvätska produceras.

3. Stärker dina muskler

Dans kommer osannolikt hjälpa dig att förbereda dig inför bodybuildingscenen eller inför en tävling i styrkelyft, men det kan hjälpa till att bekämpa de skadliga effekterna av ett stillasittande liv. Muskelatrofi (att musklerna minskar) är vanligt förekommande hos stillasittande och åldrande individer. Att träna musklerna med regelbundna viktbärande aktiviteter som dans kan hjälpa till att motarbeta de negativa effekterna och göra att du förblir stark och stabil under hela ditt liv.

4. Psykologiska och mentala fördelar

Dans är roligt. Att ha roligt medan man tränar kan har fantastiska psykologiska effekter som kan hjälpa till att förbättra den mentala hälsan. Njutning kombinerat med fysisk aktivitet (och kanske till och med socialisering när man dansar!) resulterar i en mängd fysiologiska processer som förekommer i hjärnan. Främst kommer det ge en ökad produktion av hormoner och neurotransmittorer som fysiskt får dig att må bra, såsom dopamin och serotonin. Att vara aktiv kan dessutom hjälpa dig att upprätthålla en hälsosam kroppskomposition, vilket i slutändan kan hjälpa till att förbättra din självkänsla, det i sin tur kan ha ett stort inflytande på din mentala hälsa.

5. Det gör rörelse roligt

Som tidigare nämnt, dans är roligt, och du kan alltid hitta en stil som du kommer tycka om. Det här är viktigt eftersom många av oss inte vill delta i en träning som vi inte tycker om oavsett vilka fysiologiska och psykologiska fördelar den är förknippad med. Att delta i aktiviteter vi tycker är roliga kan ha en stor kvarhållande inverkan, vilket innebär att det är mer sannolikt att det blir en vana som du kommer hålla fast vid.

De bästa dansträningspassen för cardio hemma

Zumba

Zumba använder influenser av latinsk och hiphop dans för att skapa ett roligt dansträningspass som ger en roligt, effektiv och ofta social upplevelse som i slutändan underlättar fysiologiska anpassningar till ditt kardiovaskulära system. Du kan hitta Zumbavideos som guidar dig på Youtube som du kan använda hemma. Kombinationen av snabba och långsamma rörelser gör att din kropp får arbeta i ett aerobt träningspass någon som ofta är ganska utmanande.

Rocka rockring

Ofta betraktas rockringen som en leksak för barn, men det kan faktiskt vara ett riktigt roligt sätt att röra på kroppen. Du kan i synnerhet få till ett bra träningspass som aktiverar dina glutes, quads, armar och coremuskler och därmed träna hela kroppen. Den här typen av träning är så rolig att du knappt känner av att du tränar.

TRÄNING

Träna mage med rockring | Övningar, fördelar & tips

Tror du att rockringar bara är leksaker? Tänk en gång till...

3 år I årAv Amy Golby

Salsa

För en optimal kaloriförbränning kan du också prova någon av alla de många formerna av salsadans som finns. Salsa är roligt och spännande och har lika många fördelar som andra former av cardiodans som kräver en partner, du kan därför också bjuda med en vän som kan dansa med dig.

Att ta med sig

Träning måste inte göras på gymmet - det kan göras i bekvämligheten i ditt eget hem. Det som spelar störst roll är att du uppskattar det och därför kan gör det till en hälsosam och hållbar del i din livsstil. I slutändan är målet att främja ett mentalt och fysiskt välmående vilket i sin tur leder till en god livskvalitet.

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein