Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Bodybuilder äter & tränar som en Premier League fotbollsspelare för en dag

Bodybuilder äter & tränar som en Premier League fotbollsspelare för en dag
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Matt Morsia älskar äventyr. Oavsett om det är ett fullt WADA-test eller byta diet med världens starkaste bröder så är han inte rädd för att testa ny saker.

Nu är han på väg mot ett nytt äventyr när han reser till Crewe för att spendera en hel dag med att äta och träna som en fotbollsspelare i Premier League. Som en tyngdlyftare som inte är van vid uthållighetsidrott kan det kanske bli lite av en chock för hans system.

Matt har åkt för att träffa Radcliffe Group, ett fysioterapeutiskt center som drivs av den förre Manchester United fysion, Matt Radcliffe, som vanligen arbetar med fotbollsspelare på toppnivå. Matt (Morsia) återhämtar sig fortfarande från sin hälseneruptur och dagen har utformats efter vad en fotbollsspelare hade gjort i hans situation, från maten till att gå till gymmet för rehab. Låt oss ta reda på vad Matt hade för sig.

https://youtu.be/_mpJpv4p4Tg

Frukost — Fotbollsspelarens "perfekta tallrik"

Först och främst, frukost. Matts nutritionist för dagen, Damo, påpekar vikten av att få den "perfekta tallriken": kolhydrater för energi, protein för reparation, vitaminer och mineraler för att skydda och höja energin och bra fetter för absorbering av vitaminer.

För att få i sig allt detta äter Matt två skivor fullkornstoast, en halv avokado, två pocherade ägg, en skål med bär, fyra matskedar naturell yoghurt med ringlad honung och 500ml vatten att skölja ner allt med. Det är en frukost för vinnare det.

Dags för fysio & hälsenerehab

Därnäst begav sig Matt över till fysioterapicentret för att möta upp Matt Radcliffe och teamet. Innan han visste ordet av det var han på fysiobordet och genomförde några intensiva stretchövningar. Efter mycket ryggknäckande och obekväma miner från Matt sa han att han kände sig som "en ny man".

Sedan var det dags för några övningar som fokusera på att låta fotleder, vader och hälsenorna röra sig. De här rörelserna ser otroligt milda ut men att genomföra dem gjorde Matt både andfådd och han fick en ordentligt brännande känsla.

Därefter var det vidare till magfokuserad träning med maskiner som du vanligen inte hittar i ditt genomsnittliga gym. Matt har en avundsvärd bålstryka men till och med han tyckte att övningarna var utmanande.

Vanligtvis hade det här varit slutet på Matts rehab- och fyspass, men inte idag. Idag hade han bara börjat.

Uthållighetsträning

Nästa punkt för dagen, dags att ge hälsenan lite vila och fokusera på uthållighetsträning. Här håller Matt hälarna platt, tar tyngden från sin hälsena och fokuserar på att stärka sina quads och glutes.

"Vi ska göra allt vi kan för att bygga upp kapaciteten i dina quads och glutes så att du när du är tillbaka på fotbollsplanen och spelar med dina kompisar kan utföra de där tempoväxlingarna utan problem, men vi tar inte fler risker med hälsenan."

Den här delen inkluderade att Matt var fäst vid en motståndsutrustning och repetera olika rörelser som sumo squats och inkorporerade pauser och höll stilla i positioner. Under den här delen av dagen sa en andfådd Matt: "ingen borde göra en övning under så här lång tid, någonsin."

Så det borde tala för hur seriös träningen var. Men tack och lov försågs Matt snart med en otrolig lunch.

Lunch

Efter Matts träning var Damo tillbaka och han hade presenter med sig.

Damos nyckelpunkt är att fylla upp med energi från drömkombon kolhydrater och protein inom 20-30 minuter efter ett träningspass. Proteinet hjälper till att reparera skadade muskler medan kolhydraterna kommer hjälpa till att ersätta den energin som förlorats. Sen; inom en timme efter träningspasset vill du få in en balanserad måltid (AKA en "perfekt tallrik", precis som vid frukost).

När det kommer till Matts perfekta tallrik så serverades han en lax pokébowl med ris edamamebönor, lax och grönsaker. Detta följdes av en skål med yoghurt, bär och granola för att bidra med mer kolhydrater, protein och mikronäringsämnen.

Även om det här tillvägagångssättet verkar täcka alla baser så är det inte detsamma för alla Premier Leaguespelare. Damo förklarar att varje manager kommer ha ett eget sysätt när det kommer till kost, det kan vara att utesluta saker som smör, ketchup eller andra livsmedel helt och hållet.

Träning del 2

Trodde du att det var klart för dagen? Nej, nej, nej. Matt togs tillbaks till gymmet för att få i några kilometer på cykeln och han fick svettas.

Matt är inte alls van vid den här typen av träning. Han sa: "Det är så lång tid. Jag har bokstavligen aldrig gjort en och samma träning under så lång tid."

Matt var på cykeln i en timme, avslutade perioder av högintensivt och låginstensiva sträckor vilket hjälpte till att göra träningspasset lite mer hanterbart.

Det "traumatiska" EMS-passet

Matt trodde inte att det kunde bli mer intensivt än såhär, men han skulle snart bli överraskad.

Det beror på att nästa punkt på agendan var ett pass med electro muscle stimulation (EMS). I ett EMS-pass används elektriska impulser för att kontrahera musklerna och det involverar att bära en blöt väst med band som är kopplade till en maskin med en rad rattar och knappar. Det ser lite ut som ett tortyrredskap från framtiden, och det fungerar också lite som ett sådant.

Lyckligt nog så bidrar Matts missnäje till roande material. Vid ett tillfälle jämför han känslan med den "bröstutbrytande" scenen i filmen Alien. Vid ett annat säger han att det är "traumatiskt".

Matt genomförde ett helt pass med en rad olika övningar - RDL, benlyft och utfall - alla med en höjd intensitet tack vare EMS-utrustningen.

Det blev också ännu roligare när Matt beslutade sig för att ta ett samtal som sina resultat från magnetröntgen medan har fortfarande var uppkopplad på maskinen. Då måste titta själv för att se om han lyckades få ur sig några ord över huvudtaget.

Att ta med sig

Och så plötsligt hade Matt slutfört en hel dags ätande och träning som en fotbollsspelare i Premier League. Hans hade definitivt fått sig en genomkörare och det kändes i slutet av dagen.

När han lutade sig tillbaka i sin hotellsäng sade han: "jag är rent ut sagt en bruten man. Jag är en skugga av mitt forna jag", Det var den raka motsatsen till vad han är vad vid så det är ingen överraskning att han fann det utmanande. Jag undrar hur han mådde dagen efter.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

TRÄNING

Träna mage som Mattdoesfitness | Hemmaträning

Vill du ha en mage som Mattdoesfitness? Ta reda på hemligheten bakom dem.

3 år I årAv Monica Green
LIVSSTIL

PODCAST The Scoop Avsnitt 2: Kan vegansk atleter mäta sig mot köttätande?

The Scoop avsnitt 2: Kan veganska atleter mäta sig mot köttätande? Gör dig redo att sätta dig ner med dina favoritatleter och få det senaste scoopet inom fitnessindustrin.

3 år I årAv Monica Green
Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein