Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

19 åringen som tar 300kg i marklyft medan hela gymmet ser på

19 åringen som tar 300kg i marklyft medan hela gymmet ser på
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Nathaniel Massiah — Bodybuilder, tävlande i styrkelyft, universitetsstudent, influencer. Han gör allt. Alldeles nyligen slog han sitt personliga rekord i marklyft genom att lyfta 300kg, inte bara en utan i tre reps. Om jag inte hade sett plattorna på skivstången har jag tror att det var ett marklyft på 100kg, så enkelt fick han det att se ut.

https://youtu.be/Z7dsC5CZVMc

Att träna för att slå ett PB är en främmande idé för många. Det ser ut som att bara flytta runt några tunga föremål, vilket jag i teorin antar att det är. Men i praktiken är det så mycket mer. Känslan av att slå ett PB i gymmet är oöverträffad.

Nathaniel är inte bara att stort namn på campus - han är också stor på Instagram och Youtube. Alla på gymmet känner Nathaniel. När han vandrar fram till marklyftningsplattformen, med viktplattorna i handen, ser man tydligt vad som är på väg att hända. Det är då åskådarna samlas.

Det är ingen överraskning att Nathaniel under denna mängd press har ett sätt att samla sig själv. Hans ritual.

Ritualer är vanligt i idrottsvärlden där en typ av rutin som får tävlande i zonen. Tennisspelare behöver ofta studsa bollen ett visst antal gånger innan de serverar, fotbollsspelare kan ha en specifik frisparksrutin och lyftare har sina egna unika sätt att förbereda sig. Ritual sammankopplas till framgång. Det är dels visualisering, dels muskelminne och dels vidskepelse.

Nathaniels marklyftsritual

  • Djupa andetag med huvud lågt för att komma in i sin zon
  • Djupa andetag, pressa axlarna bakåt och brösta upp sig
  • Mekanisk rörelse för att tag i stången med ett alternativt grepp

Ta inte oss på orden - se det själv.

https://www.instagram.com/reel/CakDbsrDDom/?utm_source=ig_embed

Och en annan:

https://www.instagram.com/p/CaU0idiMz58/?utm_source=ig_embed

Ja, du fattar grejen.

Och det är inte bara Nathaniel. Matt Morsia tycker om att skaka på axlarna, ta ett snabbt djupt andetag och sedan köra. Det är ett sätt att fokusera - bara lyftaren och skivstången.

Att ta med sig

Eddie Hall får se upp. Nathaniel är bara 19 år och kan redan lyfta 300kg med perfekt form och nästa utan att svettas. Ge honom några år så kommer han ge sig på det där rekordet på ett halvt ton. I den här farten, skulle han kunna gå förbi det.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein