Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Veganuari förändrade hans liv

Veganuari förändrade hans liv
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Varje år när klockan slår midnatt och det blir 1:a januari inleder hundratals människor i Storbritannien utmaningen: Veganuari. En hel månad med växtbaserad kost - inga mejeriprodukter, inget kött, inga ägg, ingen fisk. Det finns goda anledningar till varför, att vara vegan har många fördelar både för planeten och vår hälsa. Oavsett om du vill minska ditt koldioxidsavtryck eller bara få in mer grönsaker så är Veganuari ett utmärkt tillfälle att börja.

En person som upptäckte att detta var sant är Shane Williams en 39årig pappa från Exeter som tog steget in i en växtbaserad livsstil i januari 2020 och han har inte sett tillbaks sedan dess. Det här upptäckte Sean under sin första Veganuari och detta gjorde att han valde att fortsätta med en vegansk kost i det långa loppet.

"Under de första veckorna var jag absolut frestad"

Shane hade inte provat på vegansim innan Veganuari 2020. Faktum är att han var en seriös köttätare som åt kött varje dag. En del lukter från köket gjorde de första dagarna lite svåra.

"Under de första veckorna var jag definitivt frestad eftersom, du vet, lukten av sådant som bacon...Så det var frestande med det var liksom, Nej, jag kommer göra hela månaden."

Men hans envisa natur pushade honom förbi alla cravings.

"Jag är lite envis. Så, familj och min fru sa 'du kommer inte klara en dag' och jag sa 'Jo, det kommer jag', så jag ville visa att de hade fel. Än idag säger min fru 'du gör det bara för att du kan bevisa att de har fel' och jag säger att 'nej det gör jag inte..verkligen inte'."

Utmaningen slutade däremot inte med lukten av bacon. Att bli vegan kan vara lite av en chock för matsmältningssystemet eftersom en växtbaserad kost tenderar att ha mer fibrer eftersom den innehåller mer grönsaker. Detta är någonting som Shane verkligen upplevde.

"När du går från att äta kött, vilket troligen är svårare för matsmältningen, till att sedan fullt ut med fibrer kommer göra att du känner dig annorlunda. Eftersom jag inte hade gjort det innan fick jag ont i magen och tänker 'vad gör jag?', 'är det här normalt?', men efter en vecka så vänjer du dig med det. Detta var eftersom jag gick från en ytterlighet till en annan."

Shane insåg också snart att den veganska kosten kan vara precis lika god som icke-vegansk kost...

"Jag har mer energi nu. Jag är mer fokuserad"

Ursprungligen så vad Shanes mål att ge sig själv en utmaning och prova någonting som var helt utanför hans bekvämlighetszon och se om han skulle klara av det. Men när han blev mer och mer bekväm och glad under dieten ändrades hans mål. När han började känna de mentala fördelarna kunde han sätta träningsmål och hade energin att uppnå dem.

"Det var inledningsvis bara att testa det men när jag sedan beslutade mig för att fortsätta blev målsättningen att bli lite mer vältränad och smalare, gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa.

Jag har mer energi nu, jag är mer fokuserad när jag tränar och jag tror att det delvis beror på att jag mentalt känner mig renare i termer kring vad jag tänker på och vad jag gör. Eftersom jag tycker om att gå till gymmet tidigt eftersom jag har barn så går jag upp och gör det innan de vaknar, det är mycket lättare att göra det nu."

"Jag har inga problem med hösnuva längre"

För Shane slutade inte fördelarna med ett renare sinne och mindre kroppsfett. Han upptäckte också att symptom av hans allergier och eksem minskade i samband med livsförändringen.

"Enda sedan jag var en bebis så jag har haft svåra eksem och det ändrades flyttades rund på kroppen när jag blev äldre. Men under de senaste åren har det blivit riktigt illa på mina händer. Jag har träffat dermatologer och andra kunniga. Jag har ätit tabletter för det och det hjälpte något men det finns alltid där och det har varit riktigt smärtsamt att göra vissa saker. Men efter att ha bytt till en vegansk kost är eksemen knappt där.

Jag tror att det delvis beror på den laktosintolerans som jag troligen hade utan att veta om det. Också andra allergier - så, jag har astma, vilket är en väldigt mild form men någonting som jag inte behöver behandla just nu. Under sommaren har jag inte längre några problem med hösnuva som jag hade förut."

"Jag hade troligen inte kunnat göra detta för 20 år sedan"

Om du känner dig inspirerad att börja äta lite grönare så har Shane några fantastiska tips för den som vill ta steget in i en vegansk kost. Han säger att du ska börja i en liten skala och fokusera på att göra dina favoriträtter veganska.

"Börja med att göra små förändringar, ryck inte av plåstret på en gång. Jag har vänner som gjorde det och de kämpade verkligen eftersom det är en så stor förändring.

Det finns så många alternativ där ute nu. Om jag är ärlig så hade jag troligen inte kunna göra detta för 20 år sedan eftersom det inte hade funnits lika många valmöjligheter, men nu har alla mycket att erbjuda i form av veganska alternativ. Så, börja med att tänka på vad du tycker om och tänk 'jag kan forfarande äta det här men det kommer vara lite annorlunda'. Omfamna det bara och ge det en chans."

Planering är också viktigt för att göra en växtbaserad livsstil enklare. För Shane har det svåraste när det kommer till att bli vegan varit att vara oförberedd.

"Jag tror att det svåraste är när du vet att du ska gå ut, om du måste resa eller arbeta eller om du åker någonstans, att planera i förväg var du kan äta. De flest ställen har veganska alternativ med nu behöver göra den lilla planeringen."

"Bara en flottig burgare, det är toppen, jag älskar det."

Många veganska nybörjare oroar sig över att det inte kommer kunna äta sina favoriter när det kommer till cheat meals efter att ha gjort den här förändringen. Men Shane visar att så är inte fallet. Han fortfarande sin favorit 'cheat meal' och njuter av varje tugga. Även om det inte var så till en början...

"Jag tycker verkligen om en bra hamburgare. Vegansk ost är verkligen än hit and miss men det finns några ställen där du kan köpa takeaway och där osten faktiskt är ganska bra. Kanske är det också för att jag har vant mig lite mer för i de första gångerna jag åt det tänkte jag 'det här är äckligt'. Men, ja, en schysst burgare, en bit facon (fejkbacon), en bra sås - bara en flottig burgare, det är toppen, jag älskar det."

Att ta med sig

Shane har inte sett sig om sedan Veganuari 2020 och har upplevt några livsförändrande fördelar av att byta ut sin kost. Även om alla är olika – det är inte garanterat att du kommer att känna samma fördelar som Shane – ökar åtminstone att äta mer växtbaserat ditt grönsaksintag och är snällare mot planeten.

Om du håller dig vegansk den här månaden, spana in vår veganska kosttillskottsrutin från vår dietist.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

 

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein