Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Ta dig igenom veganuari med de här tillskotten

Ta dig igenom veganuari med de här tillskotten
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Veganuari är en årlig utmaning som hålls av non-profitorganisationen från Storbritannien som främjar och utbildar om veganism genom att uppmana personer att följa en vegansk livsstil under januari månad. Att följa en vegansk diet, menar att du utesluter alla animaliska produkter. Detta kan, om det inte görs på rätt sätt, leda till specifika brister i mikronäringsämnen.1 Turligt nog så har vi under Veganuari skapat en tillskottsplan för att hålla dig på banan.

Tillskotten

En vanlig fråga när det kommer till vegansk kost är om den tillgodoser kroppen mer alla de vitaminer och mineraler den behöver. Många menar att en växtbaserad diet med fullkorn enkelt möter alla de dagliga behoven när det kommer till näringsämnen.2 Det beror på vilka slags livsmedel du äter. Här är de vitaminer och mineraler fin kropp behöver och hur du ska få i dem i din kost.

Vitamin D

Vitamin D finns berikad i livsmedel som sojamjölk, apelsinjuice, färdiga att äta flingor + 15 minuters daglig exponering för solljus.3

B12

3 mcg/dag från berikade livsmedel som finns i mjölkalternativ näringsjäst. Sikta på ett B12-tillskott innehållande 10 mcg/dag.

Kalcium

Det rekommenderas att du tar 2 portioner med 400ml berikade mjölkalternativ , 200ml berikat mjölkalternativ + 100g kalciumsatt tofu, 150g berikad yoghurtalternativ + 2 skivor soja- och linfröbröd berikat med extra kalcium.

Järn

Järn finns i bönor, berikade bröd och spannmål, nötter och nötsmör och torkad frukt. Att konsumera en bra källa till vitamin C (t.ex. citrusfrukter, apelsinjuice och tomater) med järnrik mat ökar järnupptaget. Undvik

Finns i bönor, berikade bröd och spannmål, nötter och nötsmör, torkad frukt. Att konsumera en bra källa till vitamin C (t.ex. citrusfrukter, apelsinjuice, tomater) med järnrik mat ökar järnupptaget. Undviker te till måltider eftersom det har en hög koncentration av tanniner som hämmar järnupptaget.

Protein

Finns i bönor, fullkorn, sojaprodukter (t.ex. tofu, tempeh och sojamjölk), nötter och nötsmör, quinoa och chiafrön.

Omega 3

Inkludera mer omega-3rika livsmedel som linfrön, fröer och oljor som rapsolja, hamafrön och olja och marina mikroalger.

Källor av långkedjade omega-3 fettsyror (EPA och DHA): Marina mikroalger.Källor av kortkedjade omega-3 fettsyror: Chiafrön, linfrön och olja, hampafrön och olja.

Tillskottsplan

Om du överväger en tillskottsplan är det viktigt att alltid göra ett blodprov hos din husläkare innan du börjar med tillskotten. En den mikronäringsämnen, som järn, kan skapa bieffekter som förstoppning och de intas trots att det inte finns en brist. Konsultera alltid med din läkare eller dietist innan du börjar använda vitamintillskott för att undvika en överkonsumtion.4

Bygga muskler

Träningsdag

Veganskt proteinpulver rekommenderas efter ditt träningspass tillsammans med kolhydrater som havremjölk. Det kommer säkerställa att gykogen fylls på likväl som att proteinsyntesen (muskelreparationen) inleds. Om du inte utsätts för solljus varje dag så se till att ta Vitamin D tillskott med 400IE/dag, vilket är den rekommenderade dagliga dosen i Storbritannien oktober till mars. Om dina mål är att bygga muskler och optimera din styrka och kraft så bör du också fundera över att ta tillskott av kreatinmonohydra. Kreatin ökar ATP-PC systemet i kroppen under högintensiv träning.

Vilodag:

3 måltider, 2 mellanmål och fokusera på en balanserad kost. Säkerställ att du konsumerar minst 20g protein per måltid. Om du inte uppnår det målet genom kosten så överväg ett veganskt proteinpulver för att toppa upp ditt intag och säkerställa både en mättnadskänsla och muskelåterbyggning och syntes. Om du inte äter två portioner av kalciumkällor per dag är det också rekommenderat att ta tillskott. Kalcium är ett vitalt mikronäringsämne för benstrukturen och motverkar en framtida benskörhet.5

Medel aktivitetsnivå

Morgon:

Ser till att ta B12 och omega-3 mikroalgtillskott om du följer en vegansk kost och inte äter tillräckligt med livsmedel som innehåller det. Detta kommer att säkerställa antiinflammatoriska egenskaper och energi under hela dagen. Om du inte utsätter dig för solljus dagligen, se till att du tar ett vitamin D-tillskott med 400 IE/dag, vilket är standardrekommendationen i Storbritannien från oktober till mars.

Eftermiddag och kväll:

Sikta på att få i dig 20g protein vid varje måltid, du kan också överväga att toppa detta med ett veganskt proteinpulver om du inte får i dig en tillräcklig mängd protein i måltiderna. Se till att ha en god balans av kolhydrater, protein och fett i din kost. Säkerställ att du har en blandning av färger i grönsaker. Ju fler färger desto bättre! Olikfärgade grönsaker innebär en större variation av mikronäringsämnen vilka alla har olika fördelar.

Viktnedgång:

Träningsdag:

Du kanske vill överväga veganskt proteinpulver likväl som Vitamin B12 tillskott för att säkerställa att du har tillräckligt med energi för att prestera optimalt under dina träningspass. Om du inte utsätter dig för solljus dagligen, se till att ta ett tillskott med 400EI/dag av Vitamin D vilket är standardrekommendationen i Storbritannien under oktober till mars.

Vilodag:

Överväg att ta omega-3 fettsyror, som mikroalger (en vegansk version av fiskleverolja). Detta kommer förebygga antiinflammatoriska egenskaper i kroppen.

Att ta med sig

Den viktigaste näringsämnet att se till att ta genom tillskott när du följer en vegansk diet är B12. Det beror på att om du inte konsumerar berikade livsmedel så har du troligen ett underskott av B12. Sikta på 10mg/dag eller 200mg/vecka för att se till att du uppnår dina behov.

När du skapar en kostplan, se till att välja livsmedel från alla makronäringsgrupper (kolhydrater, protein och fett). Slutligen kan du ha nytta av ett omega 3-tillskott av mikroalger eftersom detta kommer att förse dig med essentiella fettsyror som du inte får från din veganska kost.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DESSA ARTIKLAR HÄRNÄST:

NÄRING

7 överraskande fördelar med vegansk kost

Experter väger in fördelarna med en växtbaserad kost för att minska inflammation, främja viktnedgång och mer därtill..

NÄRING

Den ultimata veganska matlistan | Substitut för livsmedel

Det känns bra att veta om sina alternativ, eller hur?

3 år I årAv Jennifer Blow
NÄRING

Vegansk bulk måltidsplan & tips

Få i dig grönsaker och gains på en och samma gång.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Bakaloudi, D. R., Halloran, A., Rippin, H. L., Oikonomidou, A. C., Dardavesis, T. I., Williams, J., … & Chourdakis, M. (2021). Intake and adequacy of the vegan diet. A systematic review of the evidence. Clinical Nutrition40(5), 3503-3521.
  2. Craig, W. J. (2009). Health effects of vegan diets. The American journal of clinical nutrition89(5), 1627S-1633S.
  3. Bakaloudi, D. R., Halloran, A., Rippin, H. L., Oikonomidou, A. C., Dardavesis, T. I., Williams, J., … & Chourdakis, M. (2021). Intake and adequacy of the vegan diet. A systematic review of the evidence. Clinical Nutrition40(5), 3503-3521.
  4. Craig, W. J. (2009). Health effects of vegan diets. The American journal of clinical nutrition89(5), 1627S-1633S.
  5. Smith, A. M. (2006). Veganism and osteoporosis: a review of the current literature. International journal of nursing practice12(5), 302-306.
Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein