Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

7 sätt att ta dig igenom vinterblues

7 sätt att ta dig igenom vinterblues
Monica Green
Skribent och expert4 månader I år
Visa Monica Green profil

Med kortare och mörkare dagar är det inte någon överaskning att många upplever vinterblues och vinterdepp. Att vakna när det är mörkt, gå till gymmet i isande kyla och säga hejdå till solen redan klockan 16 är aldrig roligt. Men det finns små och praktiska saker du kan göra för att försöka mota bort den här deppiga vinterbluesen och faktiskt njuta av vintersäsongen.

Här är några av våra bästa tips för att vinna över vinterdeppen och återupptäcka din motivation.

1. Behåll dina vanliga rutiner

I takt med att tiden ställs om är det lätt att känna att dina vanliga rutiner kastas omkull. Men så behöver inte vara fallet. Att hitta och hålla sig till rutiner kan vara hjälpsamt så att du känner dig jordad och mer i kontroll av din tillvaro. Rutinerna kan finnas där till hjälp även under mer stressfyllda tider.

Om du är van vid att träna på morgonen, fortsätt att göra det, och vise versa om du är mer av en kvällsuggla på gymmet.

Att hålla dina sömnrutiner är också väldigt viktigt. Håll dig konsekvent kring när du går och lägger dig och när du vaknar (även under helgerna!) det kommer göra att du känner dig uppfriskad, vaken och boostar ditt humör för dagen.

2. Träning

Vi vet att du redan vet det här. Men bara för att göra det tydligt: träning gör under för ditt mående.

En daglig frigörelse av endorfiner kan vara boosten du behöver för att hålla din mentala hälsan i schack. Hitta vad det är som du tycker om att göra som håller dig i rörelse, oavsett om det är en stärkande löprunda på morgonen eller att lyfta vikter på gymmet.

Att ha något av en träningsrutin och träningsmål att fokusera på kan vara en gudagåva när du känner dig nere. Det ger dig en mental break från livet även om det bara är för en halvtimme och låter dig fokusera på någonting som helt och hållet är något som är bra för att stärka din personliga utveckling.

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein

Prova någon av våra hemmaträningspass.

3. Laga (och ät) god mat

För många av oss är mat vägen till hjärtat. Spendera tid med att laga god mat och att göra en rätt med hjärtat är det perfekta sättet att stänga av. Sätt på lite musik eller en podcast och njut av tid med dig själv, eller kvalitetstid med en nära, och laga god mat.

4. Ta dig ut när du kan

En av de främsta bovarna för vinterbluesen är en brist på ljus som vi får under vintermånaderna. Försök att ta dig tid för en promenad varje dag medan det är ljust så att du får i dig D-vitamin och frisk luft.

En promenad på 10 minuter om dagen kan höja ditt humör massor. Med många av oss jobbandes hemifrån deltid eller heltid så är det enklare att gå ut på en promenad varje dag, även om det bara är runt kvarteret.

Den här punkten blir ännu bättre om du har en hund att gå ut med.

5. Njut av vinterns nyheter

Även om vintern kan vara en ledsam tid för många av oss så finns det också många nyheter att ta fördel av som ofta förbises när du har vinterblues.

Ta en dag till att sätta dekorera hemma med familjen, lyssna på musik, titta på din favoritfilm och mys i soffan. Njut av en krispig vinterpromenad som du inte kan göra någon annan tid på året. Gå omkring och se om det finns några ljusdekorationer i din närhet innan du myser med en kopp varm choklad (eller en MyProtein Chokladklada...)

En del av det här går bara att göra under vintermånaderna så passa på att göra det mesta av dem.

6. Rensa ut

Talesättet kanske är "vårstädning" men att rensa ut är en humörhöjare alla tider på året.

I slutet av året eller inledningen av det nya är den perfekta tiden att gå igenom och göra sig av med dammsamlare där hemma och göra dig redo för det nya året.

Gör en storstädning av huset eller lägenheten så kommer du genast känna dig mer organiserad och i kontroll över din omgivning, vilket är en stor fördel för den mentala hälsan.

7. Prata med vänner och familj

Det här är kanske det viktigaste tipset på listan. Vänd dig alltid till de omkring dig och prata med dem när du känner vinterbluesen komma krypande.

Att få lämna över en del av sin oro till någon som du känner, även om det inte finns någon praktisk lösning, kommer göra att din oro sätts i perspektiv och låter personen du pratar med sträcka ut en hjälpande hand så att mår bättre.

Snälla kontakta också alltid professionell hjälp när du kämpar med mental ohälsa.

Att ta med sig

Vinterblues är väldigt vanligt förekommande, och det finns ingen skam i det. Att göra några praktiska förändringar i ditt liv, och ta positiva aktioner för din mentala hälsa är alltid ett bra ställe att börja på när du känner att de kommer smygandes.

Kontakta alltid en professionell om du kämpar med din mentala hälsa och prata med din husläkare för stöd.

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
LIVSSTIL

5 Sätt att hantera stress

5 enkla steg för att känna dig mer harmonisk.

2 år I årAv Lauren Dawes
TRÄNING

Hur främjar träning din mentala hälsa & vilken träning är bäst?

Därför är det en bra anledning att ge dig själv tid för träning.

2 år I årAv Myprotein

Vill du ha fler tips? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein