Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Kolesterol | Vad är det? Hur sänker man sitt kolesterol?

Kolesterol | Vad är det? Hur sänker man sitt kolesterol?
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Kolesterol. Någonting som har varit omtalat i oändlighet inom hälsa- och fitnessvärlden men hur kan vi stänga ute allt ljud om det och gå till botten med vad kolesterol egentligen är och hur det kan påverka din hälsa?

Den här artikeln kommer bryta ner exakt vad kolesterol är, vilka skillnaderna är på "bra kolesterol" och "dåligt" och vilka livsmedel är sammankopplade vill vilket av de olika.

https://youtu.be/5dp-YSwKSAo

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en mjuk vaxliknande substans som finns i alla celler i kroppen. Det hjälper till att stödja vårt hjärn- och nervsystem. Kolesterol bildas i levern men vi får också kolesterol via animaliskt baserade produkter som konsumeras. När du testar ditt kolesterolvärde i blodet återspeglar värdet av de båda kolesterolkällorna i kroppen. Om det byggs upp för mycket kolesterol i kroppen kan det leda till hjärtsjukdomar.

Eftersom kolesterol skapas och bearbetas i levern är det också viktigt att hålla levern hälsosam. Att begränsa alkohol och konsumtionen av raffinerade kolhydrater hjälper till att hålla vår lever i bästa skick.

Medan kosten påverkar våra kolesterolvärden gör också vår genetik det - så även någon som har en väldigt hälsosam kosthållning kan ha problem med sitt kolesterol och någon som inte har en hälsosam livsstil kan ha ett normalt kolesterolvärde.

Vad är LDL?

Det finns två primära typer och kolesterol, LDL och HDL.

LDL är generellt ansett vara den ohälsosamma typen och är den vi behöver hålla på en låg nivå. Medan LDL-nivåerna påverkas av en konsumtion av livsmedel med mättat fett så har också visats att för mycket socker i kosten också kan höja LDL-nivåerna.1

Den andra typen av kolesterol är HDL, eller "bra" kolesterol. HDL är den typen av kolesterol som vi behöver ha en hög nivå av. Det får vi genom att välja hälsosamma fetter som kokosolja, fisk, avokado och olivolja.2 HDL-kolesterolet hjälper till att absorbera fettet i blodet och för tillbaka det till levern.

Livsmedel som kan höja ditt LDL:

  • Smör 
  • Ister 
  • Rött kött
  • Bakverk
  • Friterad mat
  • Bearbetat kött
  • Raffinerat spannmål 
  • Mejeriprodukter med hög fetthalt
  • Sockersötade drycker

Livsmedel som kan höja ditt HDL:

  • Olivolja
  • Kokosolja
  • Lax
  • Avokado
  • Nötter
  • Fröer
  • Fullkorn
  • Frukt
  • Grönsaker

Hur man sänker sitt kolesterol

Samtidigt som en del av våra kolesterolvärden är ärvda så spelar också vår livsstil en roll. Att äta hälsosamma livsmedel, byta ut mättat fett med växtbaserade oljor och konsumera mycket frukt och grönsaker är några grundläggande steg du kan ta.

Träning kan också hjälpa till att höja ditt HDL, det goda kolesterolet medan rökning kan sänka ditt HDL.3,4 Att äta livsmedel som är fiberrika har också visats minska LDL och de totala kolesterolvärdena.1

Att ta med sig

Trots att en del av våra kolesterolvärden är genetiskt ärvda så kan vår livsstil och val av mat spela en stor roll i balansen mellan bra och dåligt kolesterol i kroppen. Om du är orolig över dina kolesterolnivåer, undersök då din kost och optimera med de livsmedel som stödjer hjärthälsan.

Tyckte du om den här artiklen?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

LIVSSTIL

Förbättra hjärthälsan med ett varmt bad | det här säger forskningen

Ditt vanliga bubbelbad har fler fördelar än du kanske tror...

3 år I årAv Monica Green
TRÄNING

20 minuters HIIT för fettförbränning

Inga redskap...Inga ursäkter.

3 år I årAv Myprotein
TRÄNING

Öka din livslängd med bara 1000 steg om dagen, enligt ny forskning

Den här regeln om 10 000 steg börja allt mer likna lite av en myt...

3 år I årAv Monica Green
  1. Kuklina, E. V., Carroll, M. D., Shaw, K. M., & Hirsch, R. (2013). Trends in high LDL cholesterol, cholesterol-lowering medication use, and dietary saturated-fat intake: United States, 1976–2010. NCHS data brief, (117), 1. 
  2. Khaw, K. T., Sharp, S. J., Finikarides, L., Afzal, I., Lentjes, M., Luben, R., & Forouhi, N. G. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ open8(3), e020167. 
  3. Varady, K. A., & Jones, P. J. (2005). Combination diet and exercise interventions for the treatment of dyslipidemia: an effective preliminary strategy to lower cholesterol levels?. The Journal of nutrition135(8), 1829-1835. 
  4. Garrison, R. J., Kannel, W. B., Feinleib, M., Castelli, W. P., McNamara, P. M., & Padgett, S. J. (1978). Cigarette smoking and HDL cholesterol the Framingham offspring study. Atherosclerosis30(1), 17-25.
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein