Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

5 Sätt att hantera stress

5 Sätt att hantera stress
Lauren Dawes
Skribent och expert2 år I år
Visa Lauren Dawes profil

För många av oss har stress blivit en vanlig del i vår vardag. Så mycket att en studie som gjordes 2018 på uppdrag av Mental Health Foundation visade att under föregående år hade hela 74% av deltagarna i studien känns sig så stressade att de var överväldigade och hade svårt att hantera stressen.

Under 2020 stod det i  Gallup Global Emotions rapport att:

"40% av den vuxna befolkningen upplevde mycket stress dagen innan - en rekordhöjd"1

Så du är definitivt inte ensam de dagar när du känner att allt är lite för mycket för att hantera, speciellt under de senaste två åren. Det finns däremot små steg som du kan implementera för att göra så att saker blir lite lättare. Här är 5 av våra sätt att hantera stress.

1. Håll dig aktiv

Det är ett välkänt faktum att träning kan vara ett bra medel för ett dåligt humör eftersom det hjälper dig att släppa spänningar och ger dig en välkommen kick från endorfiner. Många studier har visat att högintensiv aerobisk träning har positiva effekter på mental hälsa och välmående.2

Hur frestande det än kan kännas att komma hem och krypa ner i sängen efter en speciellt prövande dag på jobbet, så kommer du nog må bättre om du tar tag i dig själv även om det bara är för en promenad.

2. Ha en digital detox

Hur ofta kommer du på dig själv med att kolla mailen utanför arbetstimmarna? Eller ännu värre, hur många gånger uppdaterar du Instagram bara för att bli överröst med semestermål som du hellre hade varit på, tillsammans med ouppnåeliga matchande "beach bodies"?

Om du redan känner dig nere så kan sociala medier vara en dålig plats att vända dig till. Även om du säkert redan är medveten om att det inte är en representativ bild av verkligheten så är det svårt att inte jämföra din situation just då till de hårt filtrerade leende ansikten som du ser i varje feed och kanal. Ge dig själv en paus och stäng av skärmen.

3. Gå ut på en promenad

Det här är mer eller mindre en kombination av de första två punkterna, men det kan vara en användbar teknik för att hantera känslor på jobbet. Om du känner att du är nära att nå brytningspunkten efter att ha mottagit ett passivt aggressivt mail eller om du har haft ytterligare ett meningslöst så ta en promenad. Att avlägsna sig helt från omgivningen kan göra underverk för måendet.

Ge dig själv tiden att lugna ner dig, fokusera på att andas och så kommer du troligen kunna komma tillbaks till din arbetsplats med insikten om att det finns större saker att fokusera på i det stora hela. Det finns inget behov av att bita huvudet av Becky på ekonomiavdelningen... i alla fall inte idag.

4. Ha en daglig att-göra-lista

Har du någon gång haft så mycket att göra att du inte ens vet var du ska börja.. Så du sitter istället och gör ingenting som är produktivt? Troligen är det ett av det minst effektiva sätten att hantera dina problem, men det är någonting vi alla har gjort någon gång.

Istället för att låta dig själv bli helt överväldigad av hur mycket som du "måste" göra just nu så ta en stund och skriv en lista. Plötsligt så kommer alla de här uppgifterna kännas mer hanterbara när de har brutits ner, eller hur?

Ett användbart verktyg för att se till att du inte missar någonting är att prioritera dina uppgifter. En del föredrar att prioritera efter deadlines, t.ex. genom att börja med det som ska vara inlämnat först. Andra istället känner att det är mer hjälpsamt att gruppera uppgifter t.ex. de här sakerna måste bli färdiga idag, de här borde jag få färdigt idag och det här vill jag få färdigt snart.

Ta reda på vad som fungerar bäst för dig och sätt igång. Njut av den oförnekliga tillfredsställelsen som kommer med att checka av någonting på en lista.

5. Prata med vänner och familj

Förvandla inte dig själv till en mänsklig tryckkokare genom att hålla allting inom dig. Du hade alltid velat att din vänner och din familj vände sig till dig om de hade någonting i åtanke, så se till att också göra samma sak mot dem. De personerna som står oss närmst är där för att stötta dig genom de bra och de dåliga tiderna - men du behöver först öppna upp dig för att det ska vara möjligt.

Om du känner att vänner och familj är för nära eller inblandade i problemet - eller så kanske de är problemet - så finns det inget fel med att vända sig till någon som är lite mer opartisk. Det finns troligen någon på ditt arbetes HR-avdelning som är utbildad för att lyssna på problem, hur små du än kan tänka att de är, eller så kan du söka upp en terapeut/rådgivare i ditt närområde.

Ett delat problem är ett halvt problem. Du borde aldrig behöva gå igenom någonting ensam.

Känner du dig forfarande stressad efter att ha provat de här 5 sätten? Då är det kanske är dags att söka professionell hjälp och kontakta din läkare.

Tyckte du om den här artikeln? Läs dessa härnäst:

TRÄNING

Löpning mot ångest | Allt du behöver veta

Kan löpning hjälpa till att minska ångest?

2 år I årAv Myprotein
TRÄNING

Hur främjar träning din mentala hälsa & vilken träning är bäst?

Därför är det en bra anledning att ge dig själv tid för träning.

2 år I årAv Myprotein

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

 

  1. Health and Safety Executive. (2017). Work-related stress, depression or anxiety statistics in Great Britain 2017.
  2. Norris, R., Carroll, D., & Cochrane, R. (1992). The effects of physical activity and exercise training on psychological stress and well-being in an adolescent populationJournal of psychosomatic research36(1), 55-65.
Lauren Dawes
Skribent och expert
Visa Lauren Dawes profil
Lauren har en examen i engelsk litteratur och kommer ursprungligen från södern. Hon har alltid älskat att simma men har också under de senaste åren upptäckt kraften i styrketräningen, hon har också en del förbättringspotential de Hot Yoga-klasser hon deltar i varje vecka. Under helgerna lagar eller äter hon oftast någon slags brunch, och hon tycker om att testa nya recept tillsammans med sina vänner som hon bor med - Speciellt efter att ha blivit av med gamla studentvanor, som att överleva på pasta. Framför allt så tror hon starkt på att hålla en balans mellan gymmet och gin.
myprotein