Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Matberoende, operation & återupptäckande av fitness | 26-åringen förklarar en missförstådd resa

Matberoende, operation & återupptäckande av fitness | 26-åringen förklarar en missförstådd resa
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

En typiskt dag för 26-åriga Sophie Goodman börjar med ett gympass klockan 5:45 där och krossar marklyft i viktdelen av gymmet eller ett svettig runda på cross-trainern. Hon följder sedan upp det med en hälsosam frulle och spenderar dagen med att skapa inlägg till sina sociala medier för hennes 22.000 följare och arbetar på sitt heltidsjobb som chef för sociala medier.

Men hennes liv har inte alltid sett ut på det här viset. För två år sedan gjorde Sophie en gastric sleeve-operation för att hjälpa henne att hantera hennes matberoende och börja på en hälsosammare väg (därav hennes fyndiga Instagramkonto @sophiegotsleeved). Den viktmindkningsoperationen fungerar som så att en stor del av magsäcken tas bort vilket leder till att personer som gjort operationen mycket snabbare känner sig mätta.

Och det fungerade. Operationen tillät inte bara Sophie att gå ner i vikt fortare och förbättra hennes fysiska hälsa, det gav också henne den boosten hon behövde för att återuppta den passion för idrott som hon hade under tonåren. Hon har nu funnit en total kärlek till gymmet och ett stort intresse i fitness och kost.

Men den här resan har inte bara varit enkel. En stor operation kommer med utmaningar - sociala och mentala såväl som fysiska. Jag satte mig ner med Sophie för att höra mer om de här mentala utmaningarna och hur hon hanterar dem och om det stigma som finns kring viktminskningsoperationer.

"Jag var en helt annan person"

Under uppväxten var Sophie med i många av skolans idrottslag. Hon älskade det men hennes hennes matberoende stod så småningom i vägen. Det hade ett stort inflytande på hennes mentala hälsa i flera år och det var inte förrän efter sin viktminskningsoperation som hon insåg hur mycket hennes vikt hade påverkat henne mentalt.

"Jag har alltid varit en otroligt sportig person. I High school var jag med i nätbollslaget, fotbollslaget, hockeylaget, brännbollslaget bokstavligen alla som fanns. Men tyvärr, eftersom jag åt så mycket och eftersom matberoendet var så utbrett och jag med att kontrollera det, så hamnade jag aldrig i ett kaloriunderskott och jag gick ständigt upp i vikt. "Jag tror att jag vägde 89kg när jag var 14 år och när jag hade fyllt 23 vägde jag 126kg.""Innan viktminskningsoperationen var jag en helt annan person än den jag är nu. Jag kämpade verkligen, jag menar jag var 23år gammal och vägde 126kg. Mentalt tror jag att jag faktiskt inte riktigt insåg hyr mycket jag var i konflikt med detta."

"Det är den mest stärkande känslan"

Så, vid 23 års ålder gjorde Sophie en gastric sleeve-operation. Sedan dess har hon gått ner 50kg. Det har gjort träning så mycket lättare och njutbart - så pass mycket mer att hon ser fram emot sina pass 5:45 på morgonen. Träning känns inte längre som ett straff utan är någonting hon istället ser fram emot.

"Efter min viktminskningsoperation har jag gått ner 50kg. Först av allt så är träning så mycket enklare nu. Det är mer njutbart eftersom jag vet att jag blir den hälsosammaste och mest vältränade personen jag kan bli istället för att verkligen ha problem med det.""Jag har nyligen satt upp ett mål med en vän som är tränare att gå till gymmet fem gånger i veckan tidigt på morgonen. Så de senaste två veckorna har vi bokstavligen gått upp 5:45, tagit oss till gymmet och krossat ett träningspass för att sedan vara hemma igen till frukost klockan 7 på morgonen. Det är ärligt den mest stärkande känslan, alltså jag tycker verkligen om det. Det hade aldrig inträffat innan jag gick ner i vikt."

Sophie har uppenbarligen lagt ner arbetet i gymmet men hon säger att hennes sleeve-operation var det som gjorde det möjligt. Utan det hade hon fortfarande kämpat med sin relation till mat.

"För mig har det andra året av den här resan väldigt mycket handlat om att komma in i en gymrutin och hitta kärleken till fitness och kost. Jag säger också alltid till personer att jag är helt säker på att om min sleeve inte var där så hade jag absolut fortfarande kämpat.""Jag vet att jag mentalt är helt annorlunda nu; det har triggats sedan min viktminskningsoperation. Jag känner mig också så priviligerad som har tappad de där 50 kilona. Att ligga på en hälsosam vikt som jag gör nu och känna mig normal, vad det du egentligen är."

"Det är drastiskt med det räddade mitt liv"

Sophie har skapat ett otroligt stöttande community på sin Instagram men personer som har gått igenom en viktminskningsoperation, överväger att genomgå en eller bara är intresserade av att lära sig mer. Men i takt med att hennes community gar växt har hon också fått ta emot uppmärksamheten från de som är mindre stöttande. Eller, för att vara mindre diplomatisk, från troll.

Den främsta kritiken Sophie får höra är att en viktminskningsoperation är en "enkelt utväg", och att hon borde ha gått ner i vikt utan hjälp av en operation. Sophie brukade själv ha exakt den åsikten men nu vet hon att operationen är det som gett henne en frihet från hennes matmissbruk.

"Jag vet att jag har kämpat med matmissbruk i hela mitt liv. "Bariatrisk kirurgi ät ett verktyg som har möjliggjort att jag kan leva med mat på ett sett som gör att jag inte längre är beroende. Jag kan med självförtroende säga att jag inte längre hetsäter. Om det inte hade varit för Bariatrisk kirurgi hade jag fortfarande varit den ohälsosamma personen jag var för det är också psykologiskt."För den som säger att en viktminskningsoperation bara är en enkel utväg så tror jag att att personen helt enkelt inte har tagit sig tiden att förstå varför någon har genomgått operationen. Jag menar, hade jag i en ideal värld velat ta bort 80% av min magsäck? Nej, jag vill vara en lycklig, hälsosam och normal person. Det är en extrem och ganska drastisk åtgärd, men den räddade mitt liv."

"Det finns ingen bättre känsla"

Efter sin viktnedgång har Sophie kämpat med att släppa den gamla bilden hon hade av sig själv och hur hon som en person med en större kropp behandlades i samhället. Det är någonting som har varit svårt för henne att komma till ro med.

"När det kommer till den mentala hälsan har jag haft det svårt med ångest och bedragarsyndrom. Jag tror att när du har gått ner mycket i vikt och du plötsligt går runt i en mycket smalare kropp och har det där "sötprivilegiet" och situationer uppstår som förr inte inträffat så känner du starkt sådant som vad gör jag här? Jag borde inte vara här.""Som när jag är på gymmet och pratar med de mest vältränade personliga tränarna och de pratar med mig och övningar och ställer frågor till mig kan jag tänka: wow, jag borde inte alls vara här."

En viktigt strategi för hur Sophie hanterar bedragarsyndrom är att stärka hennes självförtroende. När känner hon sig som mest självsäker? När hon river av ett bra gympass.

"Gymmet har hjälpt mig enormt mycket eftersom det är någonting som jag naturligt blir bättre på. Det är någonting som oavsett vad du gör under dagen leder till att du lägger en halvtimme, 45 minuter enbart på självförbättring." "Känslan av att slutföra ett pass på crosstrainern eller slå ett nytt personligt rekord i marklyft eller något liknande, är ärligt den bästa känslan för mig. Den känslan får mig att känna mig stärkt, det får mig att känna mig stark. Det gör att jag känner att jag har ett syfte, vilket jag vet låter löjligt. Men att gå från den där tjejen på 126kg som satt på soffan och åt flera stora påsar med choklad till den som nu går upp 5:45 för ett träningspass, kommer tillbaks och har en rutin som startar min dag, det är bara den mest stärkande känslan."

Att ta med sig

Sophie utbildar dagligen människor i verkligheterna kring viktnedgång och allt som följer efter det via sin Instagram. Hon är ärligt kring de positiva och negativa med livet efter en operation, konfronterar det stigma som finns kring operationen och delar alla sina bästa tips för egenkärlek. Åh, just det, hon slänger också upp en del matbilder som får det att vattnas i munnen.

Fortsätt över till Sophies Instagram, @sophiegotsleeved för mer om detta.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein