Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Hur du förbereder kroppen för dagsljus och sparar in tid | Top 5 bästa tips

Hur du förbereder kroppen för dagsljus och sparar in tid | Top 5 bästa tips
Monica Green
Skribent och expert3 år I år
Visa Monica Green profil

Söndag 29 mars slår vi om till sommartid, då är det dags att flytta fram klockan en timme, samtidigt som det medför en del fördelar som längre kvällar och att sommaren närmar sig, kan det också vara slitsamt.

Tidsomställningen kan kasta omkull dina rutiner och förstöra för din inre klocka, det kan till och med göra oss försenade om vi glömmer bort tidsomställningen. Så, därför tänkte vi dela med av av några tips och råd för hur du kan förbereda kroppen för tidsomställningen där du förlorar en timme av dagen.

1. Stå emot lusten att ta en tupplur

Om du inte lyckats lägga dig tidigare under söndagskvällen, så kan det här tipset vara lite svårare att följa, men en tupplur senare under dagen kan göra det ännu svårare att somna "i tid" på kvällen sen. Enligt Cleavland Clinic, ökar en tupplur på 1-2 timmar under dagen risken att du faller i en djup sömn och det i sin tur resulterar i en känsla av slöhet och du känner dig omtöcknad när du vaknar. Du har säkert känt känslan av att känna dig groggy som att du sovit i flera år efter en lite för lång powernap.

Om du måste ta en tupplur rekommenderar Cleavland Clinic att du begränsar den till max 15-20 minuter. Sikta också på att ta din tupplur tidigare under dagen mellan 12 och 14 om det är möjligt för att undvika att det påverkar din nattsömn.

2. Gå och lägg dig lite tidigare

Eftersom vi potentiellt blir av med en timmes sömn, är det en god idé att tänka på att släcka lamporna tidigare, det kommer hjälpa dig att enklare ta dig upp din vanliga tid på morgonen.

Att börja gradvis att lägga dig 15-30 minuter tidigare några dagar innan tidsomställningen är en bra idé om du verkligen vill förbereda dig tidigt. Det här kommer göra förändringen mycket enklare och verka som att det sker mer gradvis. Istället för att plötsligt behöva gå upp en hel timme tidigare kan det här göra att förändringen sker långsammare, så att du (förhoppningsvis) inte ens märker av tidsförändringen.

3. Försök gå upp din vanliga tid på morgonen

Gå upp din vanliga tid på söndagen istället för en timme senare än vanligt, det kommer hjälpa dig att anpassa dig mycket snabbare. Går du upp en timme senare kommer det troligen föra att du somnar en timme senare på kvällen vilket kommer störa ditt sömnschema, och det vill du självklart undvika!

Så, att gå upp en timme tidigare är som att riva av plåstret och det kommer säkerställa att du är är ordentligt trött när din vanliga sovtid närmar sig.

4. Trötta ut dig själv dagen innan

Få in ett tidigt morgonpass följ av en kvällspromenad, kanske att du bakar lite bananbröd och städar hemma. Vilka sysslor du än kan fylla upp dagen med, gör dem!

Det här borde hjälpa dig att bli trött inför kvällen så att du kan försöka lägga dig lite tidigare och på så vis gå upp din vanliga tid på morgonen sen.

5. Undvik koffein och alkohol kvällen innan

Koffein är säkert uppenbart - undvik att dricka kaffe efter 16 dagen innan för att begränsa en koffeinkick och energiboost.

För en del kan det vara svårt att säga nej till alkohol på en lördagskväll. Trots att alkohol tenderar att göra dig sömnig så försämrar det faktist din sömnkvalitet och gör att du känner dig trött och slö dagen efter. Det här kommer faktiskt göra att du har svårare att ta dig upp dagen efter, det kommer också göra att det är troligare att du tar en tupplur senare. Försök därför begränsa ditt alkoholintag dagen innan en tidsomställning.

Att ta med sig

Nu när du har garderat dig med några praktiska tips för att vänja kroppen till sommartid kommer du förhoppningsvis inte ens märka av skillnaden. Så, stå emot vilja att ta en tupplur, se till att få en god natts sömn kvällen innan och försök också att avstå koffein och alkohol så tror vi att du är på väg till en succé.

Letar du efter fler artiklar om sömn? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
LIVSSTIL

Den perfekta kvällsrutinen för en god sömn

Är du trött på att ligga uppe och räkna får? Vi kan hjälpa dig.

3 år I årAv Monica Green
  1. Cleveland Clinic, found at: https://health.clevelandclinic.org/are-long-naps-bad-for-you-and-if-so-why/ (July 2018)
  2.  Cleveland Clinic, found at:https://health.clevelandclinic.org/5-tips-to-make-your-sleep-more-restful/ (September 2020)
Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein