Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Bryt ner alla hinder för träning | Internationella kvinnodagen

Bryt ner alla hinder för träning | Internationella kvinnodagen
Monica Green
Skribent och expert3 år I år
Visa Monica Green profil

Har du någon gång känt dig nervös över att kliva in i rummet med fria vikter? Undviker du all styrketräning? Nåväl, du är inte ensam.

Studier visar att kvinnor inte bara känner sig mindre självsäkra när det handlar om att kliva in på gymmet, men också mindre självsäkra när det kommer till fysisk aktivitet. 1,2 Faktum är att även om vi lyckas ta oss till gymmet, så är det fortfarande flera hinder som kvinnor behöver överkomma för att känna sig självsäkra och kompetenta på den platsen.

Oavsett om det handlar om att vara den enda kvinnan där eller känna att man inte vet vad man gör (trots att man egentligen gör det), så påverkar de här känslorna  hur vi använder och tränar våra kroppar och kan begränsa oss fullständigt.

Så, mot bakgrund av den internationella kvinnodagen och för att stärka andra kvinnor, vad kan vi göra för att känna oss mer självsäkra inom idrott och hälsa för att minska det här glappet mellan könen?

Ha tilltro till din egen förmåga

Enligt en undersökning så utvärderar kvinnor ständigt sig själva lägre jämfört med män. 3 Faktum är att kvinnorna hade samma genomsnittliga resultat som männen på testet. Även efter att deltagarna fått se sina resultat jämfört med de andra deltagarnas rankade kvinnorna sin prestation lägre än männen gjorde.

Så, vad visar då det här? Trots att vi vet att vi idag vet att vi kan utföra alla uppgifter precis så bra som män kan, så backar vi inte upp oss själva. Det kan möjligen förklara varför vi känner ett slags bedragerisyndrom när vi genomför perfekta marklyft framför alla andra gymbesökare.

Backa upp er själva damer! Om du vet att du har koll på rörelsen vid marklyft, gå då ut och visa dem hur den ska göras. Om du inte känner dig helt redo för det, ta med dig en kompis som kan passa och stötta medan du lär dig övningen.

Om du är en nybörjare på gymmet så tänk på att hälften av killarna där troligen är lika inkompetenta som du, de är bara bättre på att dölja det.

Krossa sociala stereotyper

Kvinnor kan vara konkurrenskraftiga, självsäkra och bli svettiga. Ju tidigare vi alla accepterar detta, desto bättre. Kroppspositivitetsrörelsen och kampanjer som "This Girl Can" har visat att att kärlek sport och att vara fysiskt aktiv inte hör till någon specifik kroppsform eller storlek.

Och ännu viktigare, vill du verkligen undvika att utföra sporter som du älskar bara för att du kanske får en kroppsform som inte beskrivs som samhällets ideal för en perfekt kropp?

Den olympiska sprintern och atleten för jämställdhets-, mångfalds- och inkluderingsnämnden för brittisk friidrott, Imani Lansiquot, förklarar att även toppidrottare känner detta tryck:

"Från min personliga erfarenhet, kändes idrott inte som den lättaste och mest tillgängliga hobbyn, som ung svart tjej från södra London. En stor anledning till det var stigmat kring att idrott endast är för pojkar, eller att idrottskvinnor ses som "för muskulösa" eller "pojkflickiga"."

Vi har alla vuxit upp med de här förfärliga idéerna som helt är baserade på hur utförandet av idrott och fitness får oss att se ut på utsidan, snarare än att fokusera på allt det gör med vår insida. Imanis hopp för kvinnor inom sport och fitness i framtiden beskriver det här perfekt:

"Jag tror att nyckeln till att få fler unga kvinnor och personer från vissa bakgrunder intresserade av sport, är att bryta ner de existerande stigman som råder kring vad sport innebär. Jag skulle älska om unga kvinnor kunde se sport som en väg till "empowerment" snarare än något du tvingas göra i skolan eller bara för att du är bra på det."

Stötta andra kvinnor

Alla har vi påverkats mycket av den här pandemin, men några av oss kämpar mer än andra. En rapport från "Women in Sport" har visat att pandemin åter igen har breddat gapet mellan könen inom träning, eftersom kvinnor tar på sig fler uppgifter i hemmet som hemmaskolning av barn.

Att hitta och har råd med barnomsorg var redan ett hinder för kvinnor som tränade innan "lockdown", men detta har förvärrats under det senaste året.

Undersökningen visade att 32% av kvinnorna fick lägga sin träning åt sidan eftersom de har för mycket att göra för andra, varav 61% säger att de kommer lägger ner mer ansträngning på sin träning är alla restriktioner är borta.

 

"Varje kvinnas framgång bör vara en inspiration för en annan. Vi är starkast när vi hejar på varandra." - Serena Williams

Samtidigt som det här låter dystert, så finns det mycket som vi kan göra för att lyfta och hjälpa varandra just nu. Oavsett om det handlar om att dela gratis källor till träning (spana in kategorin "träning" i vår blogg!) eller ta med sina vänner ut på en snabb runda i den lokala parken, så är det upp till oss alla att hålla varandra i rörelse.

Women in Sports rapport belyser också det faktum att vi behöver höja kvinnornas profil i samhället. Vi behöver inse att det inte är själviskt av kvinnor att ta tid till att ta hand om sig själva, faktum är att det är viktigt inte bara för vår hälsa och lycka, utan också för våra familjers.

Att ta med sig

Internationella kvinnodagen är ett utmärkt tillfälle för oss att fira strykan hos kvinnor, men också för att se vad mer som behöver göras för att jämna ut spelplanen. Det kommer från en förståelse kring när vi blir lurade av fåniga sociala stereotyper och istället stötta varandra mot att nå våra mål.

Så, fortsätt kör på och kom igång att du HÖR HEMMA i det där styrketräningsrummet, eller på löpbanan, i poolen eller var helst du själv är aktiv och känner dig lycklig.

 

  1. https://www.ingentaconnect.com/content/png/ajhb/2019/00000043/00000006/art00010;jsessionid=m60pc1pja42r.x-ic-live-01 
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07448481.2020.1804388
  3. https://www.nber.org/papers/w26345
Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein