Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

En nybörjarguide till funktionell träning

En nybörjarguide till funktionell träning
Joni McMullen
Skribent och expert1 år I år
Visa Joni McMullen profil

Osäker på var du ska börja med funktionell träning? Oroa dig inte, NXTGEN-ambassadören Anya har din rygg.

Anya, ett fitnessproffs inom funktionell träning, delar med sig av sin nybörjarträning samt alla de veganska kosttillskott som hon använder för att få ut det mesta av sina träningspass.

Lär känna Anya

Vilket råd du skulle ge till en nybörjare inom din sport?

Gör inte för mycket för snabbt. Funktionell träning är en så ansträngande sport. Det tar längre tid för din kropp att återhämta sig än många andra sporter på grund av intensiteten i rörelserna. Se till att du äter tillräckligt för att ge energi till passet men också tar dig tid för återhämtning.

Vilken är din favoritlåt att träna till?

Det skulle vara "Feel This Moment" av Pitbull & Christina Aguilera. Jag har slagit många personliga rekord till den här låten, så den kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Vad är ditt mest pinsamma ögonblick på gymmet?

Att helt plötsligt tappa balansen under ett hopp över en box och landa med huvudet först på andra sidan. Det är ett av många pinsamma ögonblick.

Vilken träningsprestation är du mest stolt över?

Att klara av att göra en knäböj med 70 kg är min största fitnessprestation. Det här är något som jag aldrig trodde skulle hända. Eftersom jag är en liten människa på 160cm, har jag ofta svårt att bära mycket vikt. Men detta var ett mål jag hade satt upp för framtiden, och att veta att jag redan har uppnått det ger mig en enorm känsla av stolthet.

Favoritprodukt från Myprotein?

Det är enkelt veganskt proteinpulver. Det kan tillsättas i något sött och smakar fantastiskt, oavsett vad det är. Tårtor, pannkakor och havregryn har aldrig smakat så bra.

Anyas tillskottsrutin

Vegan protein blend

Anya blandar ner Cocoa Orange Vegan Protein Blend i sin havregrynsgröt varje morgon.

"Inte en chans att jag skulle kunna leva utan det."

‘Not a chance I could live without it.’

Och med 22g veganskt protein, plus 5g BCAA är det mer än förståeligt.

A-Z Multivitamin

Anya tar A-Z multivitamin dagligen. Varje tablett innehåller en blandning av 22 vitaminer och mineraler, men Anya tar dem specifikt för en boost av B12, vilket kan vara knepigt för veganer att få i sig genom sin kost.

Vegan Baked Cookie

Anya tror att hon främst laddar upp energi med Vegan Baked Cookie. Denna läckra kaka innehåller 13g protein, vilket gör dem till det enklaste sättet att få i sig protein när man är på språng.

Anya's topptips: "De är det bästa att äta efter ett långt funktionellt träningspass eller efter middagen - särskilt när de värms upp i mikron i 30 sekunder."

Funktionell träning, nybörjarpass

[Kotrollerat av PT Simon Cushman]

Det träningspasset syftar till att förbättra rörelsemönster och bygga upp maximal styrka och bör ta dig cirka 30 minuter att slutföra.

Denna träning är avsedd att förbättra rörelsemönster och bygga upp maximal styrka och bör ta dig cirka 30 minuter att slutföra.

I det här passet är filosofin att röra kroppen i olika plan för att förbättra den övergripande funktionen, samt rörelseförmågan och -mönstret.

Uppvärmning

Utför dessa 3 rörelseövningar för att hjälpa till att lossa upp höfterna och axlarna för att förbättra hållningen och minska neural inhibition:

  • Bear Crawl: Börja i en boxposition på händer och knän, lyft knäna och ta små steg framåt genom att använda motsatt hand och fot samtidigt.
  • Lizard Walk: Starta i en armhävningsposition, för en fot framåt, knä mot armbåge och motsatt hand framåt, använd dessa för att ta steg på andra sidan och upprepa.
  • Scorpoins: Ligg på magen med armarna ut till sidorna, ta en häl bakom dig mot motsatt hand, återvänd och upprepa.

Träningspasset

1. Single arm dumbbell snatch

  • Placera fötterna axelbrett isär, med axlarna tillbaka, bålen aktiverad och ryggen rak.
  • Skjut tillbaka höfterna och böj knäna till en knäböjposition med ett överhandsgrepp om hanteln.
  • Tryck ner i hälen samtidigt som du använder rörelsekraften från dina ben för att lyfta hanteln, innan du sedan skapar en stötande rörelse upp i luften.

Genomför 3 sets med 10 reps på varje sida.

2. Kettlebell swing

  • Stå med fötterna i axelbredd och din kettlebell i båda händerna, håll armarna utsträckta och avslappnade och se till att aktivera bålen och spänn till skulderbladen-
  • Var mjuk i knäna och låt kettlebellen sjunka nedan för knähöjd genom att pressa bak höfterna samtidigt som du håller en rak rygg.
  • Pressa från hälarna och skjut fram höfterna genom att skapa en explosiv rörelse och spänn dina glutes.

Genomför 3 sets med 10 reps.

3. Body row

  • Sätt upp en stång på med en höjd midjehöjd och ställ dig sedan upp under stången. Dina hälar ska vara på golvet och din kropp bör vara i en vinkel på 45 grader eller lägre.
  • Håll stången i axelbredd, rotera på hälen på golvet (ta dem längre bort från stången för att göra det svårare) och dra upp bröstet mot stången.

Genomför 3 sets med 10 reps.

4. Dumbbell deadlift

  • Stå med lätt böjda knän och fötterna placerade axelbrett isär.
  • Böj dig i höften och knäna, sänk din överkropp tills den är nästan parallell med golvet.
  • Se till att du behåller en rak rygg och sätter tillbaka axlarna.
  • Håll i hanteln och stå upp rak utan att svanka i ryggen, håll bäckenet på plats och axlarna spända.

Genomför 3 sets med 10 reps.

Att ta med sig

Kom igång med funktionell träning med Anyas topptips för nybörjare - du kommer at vara ett proffs på nolltid.

Vill du har mer liknande innehåll? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Våra artiklar ska endast användas för information och utbildningsändamål och är inte avsedda som medicinsk rådgivning. Om du är orolig, bör du rådfråga en hälsoexpert innan du tar kosttillskott eller gör stora förändringar i din diet

Joni McMullen
Skribent och expert
Visa Joni McMullen profil
myprotein