Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Aminosyror – Vad är det och vad är dess funktion?

Aminosyror – Vad är det och vad är dess funktion?
Christian Hallberg
Skribent och expert7 år I år
Visa Christian Hallberg profil

Förmodligen har du sett folk i omklädningsrummen gå runt och skaka färgsprakande drycker i samband med träningen och med största sannolikhet är det aminosyror. Aminosyror nämndes även i samband med proteinsyntesen i föregående artikel och nu är det dags att få rätsida på begreppet. Vad är det för någonting? Och ännu viktigare - vad fyller det för funktion?

All form av protein är uppbyggt av långa sammanlänkande kedjor av aminosyror som i sin tur bidrar med funktioner och egenskaper för proteinets struktur i kroppen. Vardagligen brukar vi tala om ett tjugotal olika aminosyror varav nio stycken är sådana som kroppen själv inte kan bilda. Dessa nio aminosyror kallas för essentiella (samma sak som livsnödvändiga) och behöver således tillföras externt. De andra aminosyrorna kan kroppen i mångt och mycket producera själv, vanligtvis utifrån användande av andra näringsämnen som kroppen inte är i behov av där och då.

När man talar om kosttillskott förekommer aminosyror i huvudsak i två olika former – BCAA (Branched-Chain Amino Acids) och EAA (Essential Amino Acids). Skillnaden dem emellan är att EAA innehåller samtliga nio essentiella aminosyror medan BCAA innehåller endast tre av dessa. Även om antalet skiljer sig markant så har forskning funnit tendenser som indikerar att de tre som BCAA innehåller (Leucin, Isoleucin och Valin) förmodligen är de mest bidragande när det handlar om muskeltillväxt och i synnerhet den vid namn leucin. Eftersom BCAA innehåller färre antalet aminosyror så är portionsstorleken eller doseringsmängden av dessa tre givetvis större per portion i jämförelse med EAA. EAA har en förmåga att ha en något bistrare smak också i jämförelse med BCAA, något som kan vara värt att ta i beaktning för någon som är kräsen med hur smaklökarna reagerar. Det råder delade meningar kring vilken av dessa aminosyreprofiler som är optimal för muskeltillväxt även om forskningen är enad om att aminosyran leucin är den mest intressanta för någon som vill stimulera muskeltillväxten vilket talar för att BCAA bör vara mest intressant.

Som nämndes i en tidigare artikel (länk till den här) så har forskare undersökt vilka doseringar som triggar proteinsyntesen maximalt och för protein var det 20g medan det verkar räcka med omkring 10g essentiella aminosyror för optimal stimulans. Det beror på att aminosyror är ett ämne i dess absolut renaste form vilket gör det tillgängligt för kroppen att använda sig utavdirekt. Således kan aminosyror istället för proteinpulver vara ett alternativ till någon som villa hålla nere på kalorierna då det enbart innehåller protein som näringsämne.

Den främsta egenskapen för aminosyrorna (BCAA och EAA) är att de kan tas upp extremt snabbt av blodbanan och kroppen eftersom de är i sin renaste form och behöver således inte processas i matsmältningssystemet på samma sätt som livsmedel eller till och med proteinpulver. Dessutom, att det enbart krävs 10g essentiella aminosyror för att stimulera proteinsyntesen maximalt är något som inte får glömmas att ta i beaktning i valet och kvalet mellan aminosyror och proteinpulver.

Christian Hallberg
Skribent och expert
Visa Christian Hallberg profil
Hej! Mitt namn är Christian Hallberg och jag är ännu en träningstok här i världen. Jag håller till i Stockholm och arbetar heltid, sedan en tid tillbaka, som personlig tränare och kostrådgivare. Eftersom jag har som ambition att ständigt kunna bidra till människors träning oavsett om det handlar om övningsval, övningsutföranden, träningsprogram eller olika kostplaner så är ett intresse för forskning och vetenskap inom området tämligen centralt. Förhoppningsvis lyckas det genomsyra mina texter och att du även får lite ny input i träningen oavsett ambitionsnivå.
myprotein