Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Vad är 5:2 dieten och hur fungerar den?

Vad är 5:2 dieten och hur fungerar den?
Claire Muszalski
Skribent och expert3 år I år
Visa Claire Muszalski profil

5:2 dieten har vuxit i populäritet, men vad den egentligen för diet? Många dieter har för och nackdelar och baserat på dina preferenser, kan 5:2 dieten kanske vara enklare att hålla än några av de andra mer specifika dietalternativen.

Är du nyfiken på vad den här dieten faktiskt innebär? Fortsätt läsa och ta reda på om det är något dina mål skulle kunna ha fördel av, eller om det är någon du borde hålla dig borta från.

Vad är 5:2 dieten?

5:2 dieten är en form av periodisk fasta som föreskriver två dagar som är väldigt låga i kaloriintag (fastedagar) och 5 dagar av "normalt" ätande, utan att man behöver räkna kalorier eller utesluta en viss sorts mat.

Så här följer man 5:2 dieten

Du följer 5:2 dieten genom att äta normalt 5 dagar i veckan och väljer sedan 2 dagar som fastedagar. Det är bäst att ha lite mellanrum mellan fastedagarna (som måndagar och torsdagar) så att du inte konsumerar ett så pass lågt kaloriintag mer än en dag i taget.

Under de 5 normala dagarna ska du äta en resonabel och hälsosam kost. Du behöver inte räkna dina kalorier de här dagarna, men du kan välja att göra en överslagsräkning för att ha ett hum om hur många kalorier du får i dig för att säkerställa att du inte överäter.

De 2 fastedagarna, ska kvinnor konsumera 500 kalorier och män 600 kalorier. Du kan bestämma själv om du vill dela upp de här i 2 eller 3 mindre måltider under dagen.

Finns det några restriktioner?

Eftersom 5:2 dieten är baserad på en restriktion av kalorier och att välja hälsosam mat, är ingen specifik mat förbjuden. Men, dieten rekommenderar att du väljer hälsosamma kolhydratskällor som grönsaker och nötter istället för "tomma" kolhydrater som läsk. Valet av en mer hälsosam kost, som ofta har ett lägre energiinnehåll (kalorier), betyder att du kan äta större portioner.

Vilka är fördelarna?

5:2 dieten är en specifik form av periodisk fasta. Periodisk fasta har visat sig hjälpa vid viktminskning och har också andra potentiella hälsofördelar.

5:2 dieten kan hjälpa till med viktminskning

5:2 dieten är utformad så att du drastiskt drar ner kalorierna under två dagar i veckan, vilket också bör minska ditt totala kaloriintag och leda till en viktminskning. Studier har visat att den är typen av alternerande fasta kan vara precis lika effektiv som att ha ett dagligt kaloriunderskott i en diet. Som du också kanske misstänker så var viktminskningen ännu större om träning inkluderades. 1

Den är enkel att följa

Den här dieten har blivit väldigt populär och det finns många källor till recept och kostplaner som kan hjälpa dig att bestämma vad du ska äta både på fastedagarna och de normala dagarna. När du väl har hittat en kostplan som fungerar för dig är det sedan enkelt att upprepa den två gånger i veckan.

Den kan hålla i längden

Eftersom 5:2 dieten kan bidra till en viktminskning utan en daglig restriktion av kalorier kan de bli ett mer flexibelt och framgångsrikt val för de som har haft svårt att hålla sig till andra dieter.

Är 5:2 dieten säker?

5:2 dieten anses vara säker för de flest personerna - den uppmanar inte till över- eller underkonsumtion av specifika kostgrupper och tillför nödvändiga näringsämnen som din kropp behöver över hela veckan.

Däremot så är det viktigt att alltid konsultera med en läkare innan du börjar med en ny diet, speciellt om du har några underliggande hälsotillstånd.

Att ta med sig

5:2 dieten ör ett relativ enkelt sätt att inkorporera periodisk fasta för att hjälpa till att uppnå viktminskning och en minskning av fettmassa. Om du har svårt att följa restriktiva dieter eller räkna varenda kalori varje dag, så är kan den här dieten vara en bättre lösning. Se till att utnyttja fördelarna med alla våra verktyg och produkter för att hjälpa dig på vägen i din hälsoresa.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing research reviews, 39, 46-58.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein