Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

16 omega-3rika livsmedel

16 omega-3rika livsmedel
Claire Muszalski
Skribent och expert1 år I år
Visa Claire Muszalski profil

omega-3 är namnet på en grupp fleromättade fettsyror som anses vara en av de "hjärthälsosamma" typerna av fett. De är döpta efter sin kemiska stryktur som skiljer sig från omega-6 fettsyrorna. Hjärthälsosamma omega-3 fettsyror har visats hjälpa till att minska inflammation och de kan också främja ett hälsosamt åldrande.1

Tre primära omega-3-fettsyror är vanligt förekommande i livsmedel - eikosapentaensyra (EPA), dokosahexaensyra (DHA – vanligt förekommande i fisk och skaldjur) och alfa-linolensyra (ALA), vilket vanligtvis återfinns i växter.1 I den här artikeln presenterar vi några av de bästa livsmedelskällorna för omega-3 fettsyror som kan hjälpa dig att öka ditt intag.

16 livsmedel som är rika på omega-3

1. Svart valnöt

Svarta valnötter är en växtbaserad källa till omega-3 som innehåller 1.7g av ALA i 1dl. Nötter är också fiberrika och innehåller fettlösliga vitaminer.

2. Rapsolja

Rapsolja är en vanlig olja för stekning som innehåller 1,3g av omega-3 ALA per matsked.

3. Kattfisk

Kattfisk är en källa till EPA & DHA och innehåller totalt 0.3g omega-3 i en portion på 140g (1 ounce).

4. Chiafrön

I bara en matsked med chiafrön får du hela 7g omega-3 vilket gör den här växtbaserade källan en superfood som också är rik på protein och fibrer.

5. Edamame

Edamame, eller sojabönor, är en populär vegetarisk proteinkälla och har 0,3 g omega-3 per dl.

6. Fiskolja

Fiskolja innehåller 2,9 g ALA och DHA på bara 1 matsked och är en av de mest välkända källorna för omega-3.

7. Krossade linfrön

Linfrön är väldigt näringsrika men behöver krossas för att hjälpa våra kroppar att smälta och absorbera dess näringsämnen. 1 matsked linfrön innehåller 1.6g omega-3.

8. Hälleflundra

Den populäre fisken hälleflundra innehåller 1g omega-3 i en portion på 85g, den är också proteinrik.

9. Hampafrön

Hampafrön är bra att lägga till lite crunch till smoothies, havregryn eller en sallad, och innehåller 0,9 g omega-3 i en 1 msk.

10. Sill

Sill är en annan stor marin källa till omega-3, med en portion på ca 140g får du 3,1 gram hjärthälsosamma fetter.

11. Makrill

Makrill är ytterligare en fisk med hjärthälsosamma fetter i en portion på ca 115g så har du 2.6g DHA och EPA.

12. Vita bönor

Vita bönor har ett högre innehåll av omega-3 än kindeybönor och det är ytterligare en bra vegansk källa till hjärthälsosamma fetter med 0.6g per deciliter.

13. Lax

Det kanske mest välkända källan för hälsosamma fetter. Lax innehåller 2.3g omega-3 per 100g och är dessutom fullpackad med protein.

14. Räkor

100g räkor innehåller 0,4g omega-3 vilket är mer än andra skaldjur. De är också proteinrika.

15. Sojabönolja

Sojaolja är en annan bra vegansk källa till omega-3 och ett alternativ att använda vid stekning. Den innehåller 0,9 g omega-3-fettsyror per matsked.

16. Tonfisk (konserverad)

Det här livsmedlet är också populärt pga. dess hållbarhetstid och höga proteininnehåll. I 100g tonfisk får du 0.2g av de hjärthälsosamma fetterna.

Att ta med sig

Även om vi vet att det finns många hälsofördelar med omega-3-fettsyror, kan det vara svårt att komma ihåg vilka livsmedel som innehåller mest av dessa hjärthälsosamma fetter. Att fokusera på fisk och vissa växtbaserade livsmedel som sojabönor och kidneybönor kan bidra till en hjärthälsosam kost. Förutom en hälsosam kost kan vissa människor välja att ta ett Omega-3-tillskott för att säkerställa att deras dagliga intag är tillräckligt.

Tyckte du om den här artikeln?</strong FÅ FLER KOSTRÅD HÄR:

post_card id="1"] post_card id="2"] post_card id="3"]

  1. Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, M. J. A., & Millington, K. J. (2004). The health benefits of omega‐3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics17(5), 449-459.
  2. Office of Dietary Supplements. (2001). Omega-3 Fatty Acids – Health Professional Fact Sheet. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein