Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Klumpig Pre-workout | är det dåligt & hur hur du fixar den

Klumpig Pre-workout | är det dåligt & hur hur du fixar den
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Dålig sömn men ett tidigt gympass inplanerat? Pre-workout.

Siktar du på att slå personbästa? Pre-workout.

Har du inte riktigt motivationen idag? Pre-workout.

Pre-workout är svaret på många motivation- och energirelaterade problem. Så om det är lite klumpigt, är det fortfarande säkert att använda?

Vad är pre-workout?

Det beprövade sättet att ta pre-workout är att blanda det som en dryck innan träningen. Det hjälper till med energi och koncentration för din gymsession. Det är ofta fullpackat med högkvalitativa ingredienser som när de används tillsammans kan hjälpa dig att ta din träning till nästa nivå.

Vad är fördelarna med pre-workout?

  • Ökad uthållighet och prestationsförmåga
  • Ökad koncentration och vakenhet
  • Minskad trötthet och utmattning

Varför är min pre-workout klumpig?

Din pre-workout kan komma och verka vara ganska klumpig. Men frukta inte. Du behöver inte kontakta kundtjänstavdelningen. Det är faktiskt helt normalt.

Vanliga pre-workout-ingredienser inklusive L-Citrullin och glycerol är vad som kallas hydroskopiska ingredienser. På enkelt förståeligt sätt innebär detta i princip att dessa ingredienser drar fuktighet från luften och kan göra pre-workout-pulvret klibba ihop i klumpar.

Gradvis som du finner att din pre-workout klumpar ihop kan också påverkas av luftfuktigheten i fabriken den producerades i eller luftfuktigheten i området där du bor. Ju mer fuktighet i luften, desto fler klumpar kommer din pre-workout troligen att ha.

Är det säkert att använda en klumpig pre-workout?

Det är vanligt att pre-workout kan bli klumpig, särskilt om den förvaras i en fuktig miljö - ja, vi pratar om din svettiga gymväska. Men om produkten är inom sitt bäst före-datum bör den vara säker att använda.

Följ anvisningarna på förpackningen för hur du ska ta din pre-workout så är du på rätt väg.

Och kom ihåg, att ta pre-workouts torrt (torrskopa) - som egentligen är avsedda att blandas med vatten - rekommenderas inte.

https://youtu.be/kHn37UqQguo

Kan kan jag fortfarande använda en klumpig pre-workout?

Även om det fortfarande är säkert att använda pre-workout som har blivit klumpig i burken, finns det några förebyggande åtgärder du kan ta om du hellre vill undvika klumpning helt och hållet.

För det första, undvik att lämna din pre-workout i din bil under långa perioder. Fuktigheten i luften i en bil som blir kall och sedan varm och vice versa kan få pre-workout att klumpa ihop sig.

För det andra, undvik att lämna din pre-workout på en fuktig plats som din gymväska eller på sidan i ditt kök. För att undvika klumpning är det bäst att förvara din pre-workout på en sval, torr plats.

Även om du kan vidta dessa åtgärder för att undvika att pulvret klumpar sig, kommer det att vara svårt att undvika detta om du bor i ett fuktigt område. Om fabriken där din pre-workout tillverkas är fuktig kommer den också troligen att vara klumpig.

Hur fixar man klumpig pre-workout-pulver?

Som nämnts tidigare finns det några förebyggande åtgärder du kan vidta för att undvika klumpning av din pre-workout. Men dessa fungerar inte 100%. Så om inget hindrar att klumpar uppstår i din pre-workout kan du bara lösa problemet när du ska dricka den.

Många väljer att göra sin pre-workout i en mixer för att säkerställa att den är fin och slät - och det är ett bra sätt att få bort klumparna.

Alternativt, om du gillar det på det gamla hederliga sättet, kan du få en bra biceps-uppvärmning genom att skaka din pre-workout kraftigt tills alla klumpar är borta.

Om din pre-workout är för klumpig för att använda en skopa kan du ta bort skopan och kasta pulvret i en mixer (utan vatten) för att ta bort eventuella klumpar och sedan lägga tillbaka det i burken tills du behöver använda det.

Om du inte har en mixer kan du gå analog och använda en gaffel för att krossa några av klumparna.

Om allt detta är för besvärligt har vi en annan lösning. Pre-workout-gummies blir inte klumpiga.

Kan man förvara pre-workout i frysen för att hindra att det uppstår klumpar?

TikTok är full av människor som ger sina egna lösningar på hur man undviker klumpar i sin pre-workout. Och en av de vanligaste lösningarna är att förvara din pre-workout i frysen. Detta är logiskt, eftersom den kalla miljön hjälper till att undvika att fukt byggs upp i pulvret.

Men frysen kan få många av ingredienserna i pre-workout att brytas ned mycket snabbare än de skulle vid rumstemperatur - vilket innebär att du inte kommer att få samma fördelar av din pre-workout om du förvarar den i frysen.

Att ta med sig

Nu när vi har klargjort att klumpig pre-workout inte är ovanligt och kan lösas är det dags att ta en härlig, len pre-workout-shake, riva av ett träningspass på gymmet och slå några personliga rekord.

*Artikeln granskades av Jamie Wright, chefsnutritionist på Balance.

Hitta våra pre-workouts här:

Tyckte du om den här artikeln? FÅ MER TIPS OM KOSTTILLSKOTT HÄR:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein