Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Fördelarna med proteinshakes innan sänggående

Fördelarna med proteinshakes innan sänggående
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Liam Agnew, Idrottsnutritionist och Personlig tränare

Du kanske har druckit ett glas mjölk innan läggdags när du var lite för att få starka ben, men tänker du någonsin på att en kvällsdryck också kan vara användbart för bättre gains i träningen? Här tar vi en titt på bevisen kring proteinshakes före sänggåendet, diskuterar de potentiella fördelarna med att konsumera protein före läggdags och ger några praktiska riktlinjer för att undvika eventuella fallgropar.

Fördelar med protein innan sängen

1. Viktminskning

Protein när det huvudsakliga näringsämnet som stimulerar tillväxten av nya muskelfibrer, det hjälper dig alltså att bevara din hårt förvärvade muskelmassa under viktminskning.10 Men kraften i protein i slutar inte med det, forskning visar att ett proteinintag innan du lägger dig för natten kan boosta din ämnesomsättning (processen av att omvandla mat till energi) och hjälpa dig att hålla hungerkänslan borta.

Ett proteinintag håller oss mätta och kan hjälpa till att stilla kaloririka cravings under kvällskvisten som kan vara förödande för en framgång med viktnedgång.2

Sammanfattningsvis: Protein hjälper oss att känna oss mätta och belåtna, vilket kan hjälpa till att kontrollera kaloriintaget för viktminskning.

2. Muskeltillväxt

En del personen tränar under kvällen och konsumerar därför protein under post-träningsperioden, hur många av oss överväger en proteinshake innan läggdags? Det här är extra viktigt eftersom stimuleringen av muskeltillväxt vanligen är låg när vi sover, så du kanske riskerar muskelproteinnedbrytning under natten.35

Turligt nog har undersökningar visat att magen fortfarande fungerar som vanligt under natten när du sover vilket innebär att du fortfarande kan äta, smälta och absorbera det protein du konsumerat innan du lade dig.5

Det ger dig ett tydligt tillfälle att stimulera muskeltillväxt medan du sover - genom att slurpa i dig en proteinshake innan läggdags. Så hur mycket behöver du? Forskningen har visat att 40g kasein protein innan sängen stimulerar muskelproteinsyntesen (processen av byggandet av muskelmassa) med omkring 20%.12

Sammanfattningsvis: Protein hjälper till att stödja våra muskler genom att tillföra aminosyror för återhämtning och tillväxt.

3. Sömn

Sömn ses allmänt som ett viktigt verktyg för återhämtning och en konstant sömnbrist kan leda till förändringar i prestanda, immunitet och kroppens absorption av protein.6 Även om mer forskning inom det här området behövs så vet vi i dagsläget att ett kost med ett högt proteinintag kan hjälpa till att förbättra den allmänna sömnkvaliteten.7

Utöver detta kan intaget av protein innan sömnen öka tillgängligheten av aminosyran L-tryptofan. När det konsumeras med kolhydrater, ökar upptaget av tryptofan i hjärnan och kan förbättra tiden det tar att somna, såväl som den allmänna sömnkvaliteten.6

Sammanfattningsvis: De flesta proteinkällorna innehåller aminosyran L-trypofan som kan hjälpa till att förbättra vår sömn.

Vilket protein ska man äta innan läggdags?

Det finns tre huvudsakliga typer av protein som du kan använda innan sängen - whey (vassle), kasein eller växtbaserade alternativ. Både whey och kasein är gjorda av mjölk men har olika aminosyreprofiler.

Wheyprotein smälts snabbt och har visats vara det mest effektiva vid muskelutveckling, vilket också är anledningen till att det är vanligast att inta efter ett träningspass. Det innehåller också mer grenade aminosyror (BCAA), essentiella för muskeltillväxt och återhämtning.8

Kaseinprotein är tillverkat från en fast komponent i mjöl. Det innebär att det tar längre tid för kroppen att smälta och bryta ner det. Kasein släpper också ut protein i vårt system under en längre tid och har ett högt innehåll av leucin.

Växtbaserade proteinpulver kan eller kan inte vara en komplett proteinkälla - det innebära att de inte innehåller alla aminosyror. Att välja en växtbaserad proteinblandning kan hjälpa till att maximera de aminosyror du kan dra fördel av.

Det mesta av den tillgängliga forskningen som gjorts hittills stöder användningen av kaseinprotein, även om skillnaderna mellan kasein, whey och soja är mycket små. Teorin bakom användningen av kaseinprotein är att den ger en mer långvarig frisättning av aminosyror (eftersom det tar längre tid för kroppen att smälta) och då bibehålls tillgängligheten av aminosyror under hela natten.4

Om du precis har avslutat ett träningspass på kvällen kan whey vara det bästa alternativet för en snabb återhämtning. Om det är en vilodag eller om du bara vill ha en proteindos innan du lägger dig kan kasein passa bättre tack vare den långsammare smältningen.

Trots detta behövs mer forskning för att ge tydliga riktlinjer för den bästa formen av protein att ta före sänggåendet. För nu behöver vi också komma ihåg att de flesta studier som anges ovan vanligtvis använder doser mellan 40-50g protein. Det kan vara så att själva doseringen är en viktigare faktor än vilken typ av protein det är som konsumeras.

MyProteins rekommenderade proteinshakes innan sänggående

Overnight Recovery Blend

Protein per portion: 45g

Overnight Recovery Blend är en långsam proteinblandning som innehåller fem olika proteiner: vassle (whey), micellärt kasein, mjölkisolat och äggviteprotein. Det finns forskning som föreslår att en kombination av vassle och kasein kan ha den bästa effekten på muskelproteinsyntesen eftersom vassle hjälper till att höja proteinnivåerna snabbt medan kasein hjälper till att förlänga frisläppandet.17

Proteinblandningar är generellt ett bra alternativ innan sängen. Ytterligare en fördel med den här blandningen är dess tillsatta zink och magnesium vilka båda har visats ha potential att höja återhämtningen efter träning och förbättra sömnkvaliteten.18,19

Slow-Release Casein

Protein per portion: 23g

Kasein är ett protein som kroppen smälter långsamt vilket innebär att aminosyrorna når blodflödet långsamt och under en längre period. Det leder till att muskelproteinsyntesen höjs under en längre tid, motverkar nedbrytningen av muskelprotein från att överskrida syrehastigheten.5

Den långsamma matsmältning gör kasein till ett bra val före sänggåendet eftersom det kan bidra till att förhindra en nettoförlust av muskler under en fasta över natten.16 En annan fördel med Slow-Release Casein är att det också är lämpligt för vegetarianer.

Slow-Release Casein Elite

Protein per portion: 24g

Om du är en professionell atlet eller tävlar i idrott i någon nivå, så är Slow-Release Casein proteinshaken innan natten ett alternativ för dig. Det har testats för otillåtna substanser av Informed-Sport.

Tävlar du professionell är det viktigt att dina tillskott är testade på rätt sätt. Ett bra sätt att hitta sådana kosttillskott är att leta efter de alternativ som är testade av Informed-Sport.

Total Protein Blend

Protein per portion: 24g

Total Protein Blend innehåller en blandning av olika proteinpulver. Det betyder att pulvret har en utmärkt aminosyreprofil som tillåter dig att bygga och bevara muskler. Kombinationen av protein gör det till en utmärkt shake oavsett tid på dygnet och de blandade matsmältningshastigheterna betyder att det också är ett bra alternativ innan du lägger dig.

Vegan Protein Blend

Protein per portion: 22g

Vegan Protein Blend är tillverkat av Ärtprotein isolat och bondböneprotein isolat. Ärtprotein har en liknande matsmältning som kasein vilket gör det till ett bra alternativ innan läggdags för de som följer en vegansk kost.20

Receptförslag för protein innan sänggående

Protein spelar en roll för att stimulera syntesen av nya muskler och nästa dag metabolism, och tryptofan i produktionen av förbättrad sömnkvalitet och melatonin (hormonet som reglerar sömn-vaken-cykeln).

Det är därför rimligt att vår shake innan sänggående ska innehålla både protein och trypofan.(13) Mejeriprodukter som mjölk och yoghurt ger en blandning av både vassle och kasein. Den innehåller också trypofan som finns i pumpa- och solrosfrön.

Detta recept för shake före sömn kombinerar alla nyckelämnen för att täcka alla baser.

  • 150g fettfri Grekisk Yoghurt
  • 20g proteinpulverr
  • 1 msk pumpafrön
  • 1dl blandade bär
  • Mjölk eller vatten efter önskad tjockhet

Livsmedel som proteinkällor innan sänggående

Om du behöver äta en måltid innan du lägger dig, kanske du föredrar att få i dig ditt protein från livsmedel istället för genom en proteinshake. Välj från listan med proteinrika livsmedel nedan om du väljer mat framför shakes.

  • Ägg
  • Lågfetthaltiga mejeriprodukter (mjölk, keso, yoghurt)
  • Kycklingfilé
  • Tonfisk
  • Magert rött kött
  • Tofu
  • Edamame

Att ta med sig

Att ta en proteinshake innan du lägger dig på kvällen ger dig en viktig möjlighet att stimulera muskeltillväxt, påverka den dagliga ämnesomsättningen och förbättra sömnkvaliteten. När det konsumeras regelbunden främjar protein innan sömnen dessutom gains både i muskelmassa och styrka.

Även om den optimala typen av protein som krävs innan sänggående fortfarande är oklar kan en dos på mellan 40-50g vara nödvändig för att uppnå de fördelar som beskrivs i den här artikeln.

FAQs

Borde jag dricka en proteinshake innan jag lägger mig?

Att ta protein innan läggdags har flera fördelar som att det stimulerar muskeltillväxt och förbättrar sömnkvaliteten.

Vilken typ av protein borde jag ta innan sänggående?

De flesta forskningsresultaten stödjer att kasein är det bästa proteinet att ta under kvällen. Detta på grund av dess mer ihållande frisättning av aminosyror, vilket bibehåller proteinets biotillgänglighet under hela natten.

Hur kan protein innan sänggående hjälpa viktminskning?

Att ta protein innan sänggående har visats öka ämnesomsättningen följande dag. Protein kräver också mer energi för att brytas ner jämfört med kolhydrater.

Hur kan protein innan sänggående hjälpa muskeltillväxt?

Att ta protein innan läggdags tar dina muskler från en negativ proteinbalans under genom natten till en positiv proteinbalans vilket tillåter dina muskler att återhämta sig.

Kan protein innan sänggående förbättra sömnen?

Ett intag av protein innan du lägger dig för natten kan öka tillgängligheten av aminosyran L-trypofan vilket har visats förbättra sömnkvaliteten.

Artikel redigerad av Claire Muszalski.

Tyckte du om den här artikeln?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

6 Fördelar med gurkmeja | Vad är det? Hur mycket ska man ta?

Såhär kan "livets krydda" vara fördelaktig för våra hjärtan, sinnen och bekämpa inflammation.

NÄRING

Vegansk bulk måltidsplan & tips

Få i dig grönsaker och gains på en och samma gång.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1. Acheson KJ, Blondel-lubranoA,Oguey-araymon S, Beaumont M, Emady-azar S, Nielsen-moennoz C, Bovetto L, Ammon-zufferey C, Monnard I. Protein choices targeting thermogenesis and metabolism. Am J Clin Nutr 93: 525–534, 2011. 

2. Anderson GH, Moore SE. Dietary Proteins in the Regulation of Food Intakeand Body Weight in Humans. JNutr 134: 974–979, 2004. 

3. Beelen M,TielandM, Gijsen AP, Vandereyt H, Kies AK, Kuipers H, Saris WHM, Loon LJC Van. Coingestion of Carbohydrate and Protein Hydrolysate Stimulates Muscle Protein Synthesis during Exercise in Young Men, with No Further Increase during Subsequent Overnight Recovery. J Nutr 138: 2198–2204, 2008. 

4. BoirieY, Dangin M, Gachon P, Vasson M-P, Maubois J-L, Beaufrere B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci 94: 14930–14935, 1997. 

5. Groen BBL, Res PT, Pennings B, Hertle E, Senden JMG, SarisWHM, Loon LJC Van. Intragastric protein administration stimulates overnightmuscle protein synthesis in elderly men. Am J Physiol Endocrinol Metab 302: 52–60, 2019. 

6. HalsonSL. Sleep in Elite Athletes and Nutritional Interventions to Enhance Sleep. Sport Med44: 13–23, 2014. 

7. Lindseth G, Lindseth P, Thompson M, Forks G. Nutritional Effects onSleep. West JNurs Res 35: 497–513, 2017. 

8. Madzima TA, Melanson JT, Black JR,NepocatychS. Pre-Sleep Consumption of Casein and Whey Protein: Effects on Morning Metabolism and Resistance Exercise Performance in Active Women. Nutrients (2018). doi: 10.3390/nu10091273. 

9. Madzima TA, Panton LB,FrettiSK, Kinsey AW, Ormsbee MJ. Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men. Br J Nutr 111: 71–77, 2014. 

10. Mettler S, Mitchell N, Tipton KD. Increased Protein Intake Reduces LeanBody Mass Loss during Weight Loss in Athletes. Med Sci SportExerc : 326–337, 2010. 

11. Ormsbee MJ, Gorman KA, Miller EA, Baur DA, Eckel LA, ContrerasRJ, Panton LB, Spicer MT.Nighttime feeding likely alters morning metabolism but not exercise performance in female athletes. Appl Physiol Nutr Metab 727: 719–727, 2016. 

12. Res PT, Groen B, Pennings B, Beelen M, Wallis GA,GijsenAP, Senden JMG, Loon LUCJCVAN. Protein Ingestion before Sleep Improves Postexercise Overnight Recovery. Med Sci Sport Exerc 44: 1560–1569, 2012. 

13. Silber BY, Schmitt JAJ. Effects of tryptophan loading on human cognition,mood, and sleep.Neurosci Biobehav Rev 34: 387–407, 2010. 

Snijders T, Res PT, Smeets JSJ, Vliet S Van, Kranenburg J Van, MaaseK, Kies AK,Verdijk LB, Loon LJC Van. Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men. J Nutr : 1178–1184, 2015. 

TrommelenJ, Loon LJC Van. Pre-Sleep Protein Ingestion to Improve the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise Training. Nutrients 28: E763, 2016. 

Paul LG. (2009). The Rationale for Consuming Protein Blends in Sports Nutrition. TheJournal of the American College of Nutrition. 2013. 28:sup4 464S-472S.

CherasseY, Urade Y. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. Int J Mol Sci. 2017;18(11):2334. Published 2017 Nov 5. doi:10.3390/ijms18112334 

Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and SleepDisorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-YearFollow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354 

BerrazagaI, Micard V, Gueugneau M, Walrand S. The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients. 2019;11(8):1825. Published 2019 Aug 7. doi:10.3390/nu11081825

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein