Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Vad är Fruitarian dieten? | Nutritionist recenserar fördelar, nackdelar & varför du inte borde prova det

Vad är Fruitarian dieten? | Nutritionist recenserar fördelar, nackdelar & varför du inte borde prova det
Claire Muszalski
Skribent och expert1 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Fruitariandieten är en extrem kostplan som till största del består av frukt. Det finns inte strikt definition så följare av den här dieten kan inkludera nötter, fröer, gränsaker och spannmål, men de kommer helt att utesluta kött och andra animaliska produkter (som honung).

Anledningar till dieten är vanligtvis ideologiska, etiska och miljömässiga problem nämns ofta. På grund av dess otroligt restriktiva natur finns det en stor risk för näringsbrister.

Är fruitariandieten hälsosam?

En hälsosam diet har en variation av livsmedel som tillför essentiell näring tillkroppen i form av makro- och mikronäringsämninen: kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler. En strikt fruitariandiet skulle vara väldigt rik på kolhydrater, ha en del fett och låga nivåer av protein - även med nötter fröer och fullkorn inräknat. Forskning har visat att strikt följa den här dieten under längre perioder kan vara skadligt för långsiktig fysisk och kognitiv hälsa.1,2

Är fruitariandieten säker?

Alla dieter som helt och hållet utesluter fler livsmedelsgrupper är troligen osäkra att följa under en längre period. Forskning har visat att dieter som huvudsakligen består av frukt kan leda till problem med funktionerna i njurar, lever och hjärnan.1,2 Även om 25% av dina kalorier kommer från protein och fett så kan det fortfarande vara svårt att få i sig tillräckligt med energi och näring för en optimal hälsa.

Finns det några fördelar med fruitariandieten?

En fruktdiet kommer troligen vara rik på fibrer, vatten, vitaminer och mineraler vilka alla behövs för en god hälsa. Däremot kan dessa konsumeras i tillräckliga mängder i de flesta hälsosamma kostplanerna, så det finns ingen anledning till att följa en så pass restriktiv diet som denna.

Vilka är nackdelarna?

Föga chockerande så innebär det en del nackdelar att enbart äta frukt... med tre huvudsakliga nackdelar står ut.

Högt sockerinnehåll

Om du har svårt att reglera blodsocker eller diabetes så kan det vara svårt att kontrollera dina energinivåer och blodsockernivåer om du endast äter frukt. Det kan också leda till en viktökning om du konsumerar fler kalorier än du förbränner.

Även om en fruitarianlivsstil kan öka ditt sockerintag drastiskt, är socker inte din fiende. Så här kan du njuta av det på ett säkert sätt...

https://youtu.be/p30YFqVpeM4

Lågt proteininnehåll

Om du är en altet, försöker bygga muskler eller försöker gå upp i kroppsmassa så kommer den låga mängden protein i en fruktdiet vara ett problem.

Låg innehåll av fett

Fett, likväl som protein, hjälper oss att känna oss mätta och belåtna. Att följa en fruitariandiet kan göra att du känner dig hungrigare än om du hade haft en annan kosthållning.

Att ta med sig

Extreme dieter som fruitarianism som helt och hållet utesluter fler livsmedelsgrupper kan vara farliga att följa långsiktigt eftersom de inte innehåller alla näringsämnen vi behöver för att vara hälsosamma och många kan dessutom leda till allvarliga hälsotillstånd. Att äta mycket frukt kan vara en del i ett hälsosamt kostmönster men du behöver också se till att äta viktiga makro- och mikronäringsämnen som saknas i fruitariandieten, som protein, hälsosamma fetter, vitamin B12, järn och zink.

Vill du har flera nutrionistgodkända tips? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Vetrani, C., Bozzetto, L., Della Pepa, G., Rivellese, A. A., & Annuzzi, G. (2022). Fruitarian Diet and Blood Glucose Control in Type 1 Diabetes: A Case Report. Frontiers in nutrition, 9.
  2. Storti, B., Nastasi, G., Acampora, R., Ferri, F., Isella, V., Ferrarese, C., … & Tremolizzo, L. (2020). A Case of Reversible Dementia Due to a Strictly Fruitarian Diet: If an apple a day keeps the doctor away, a fruitarian diet throws your mind away. Neurology: Clinical Practice.
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein