Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Vitaminer – är det viktigt?

Vitaminer – är det viktigt?
Christian Hallberg
Skribent och expert7 år I år
Visa Christian Hallberg profil

Med tidigare tankeställare från artikeln om mineraler och fettsyror är det nu dags att fullända triangeln på viktiga ämnen som inte klassas som näringsämnen, nämligen vitaminer. Även om vitaminerna inte heller direkt boostar kroppen till någon outforskad energiplatå eller sanslös styrkeökning så är de oerhört viktiga för inte bara de långsiktiga träningsresultaten utan även levnadsstandarden och din allmänna hälsa. Dessvärre är det väldigt få vitaminer som kroppen själv kan producera eller som vi kan anamma från vår omgivning utan att äta något livsmedel eller tillskott (D-vitamin från solljuset mellan april och augusti är ett undantag). Faktum är att de allra flesta, som en konsekvens av en förhållandevis dåliga kosthållning vad gäller variation av näringsämnen, har brister på flertalet olika vitaminer. För en tränande människa är det ännu viktigare att säkerställa sina intag av vitaminer då dessa transporteras ur kroppen via svett och urin – två processer vars frekvens (och mängd för den delen) ökar genom en aktiv livsstil. Några utav de mest nödvändiga vitaminerna att ta hänsyn till är följande:

  • A-vitamin som boostar immunförsvaret i allra högsta grad och även påverkar testosteronbildningen. Finns i mjölk, grönsaker och morötter.
  • B-vitamin som är har en direkt påverkan på kroppens förmåga att omvandla kolhydrater till energi, fettförbränningen i kroppen samt bildningen av röda blodkroppar (en process som påverkar kroppens förmåga att transportera syre till musklerna). Brist leder således till direkta prestationsförsämringar. Finns i fullkornsprodukter, rött kött, fisk, mjölk, ägg, spenat och nötter bl.a.
  • C-vitamin som i allra högsta grad påverkar immunförsvaret men även fettförbränningen samtidigt som det gör att kroppens upptagningsprocess av andra viktiga vitaminer och mineraler (ex. järn, zink, kalcium och B-vitamin) underlättas. Finns i frukt, bär och grönsaker.
  • D-vitamin som har ett starkt samband till kroppens skelettbildning, cellernas generella tillväxt samt testosteronbildningen. Det påverkar också immunförsvaret och även humöret (kanske har du själv drabbats av vinterdepressionen som är den årstid då solen befinner sig i för lågt läge för att generera D-vitamin här i Sverige). Finns som sagt solljuset mellan april och augusti men även fisk, äggula, kött och magra mjölkprodukter.
  • E-vitamin som är bra för de röda blodkropparna (dvs. syreförsörjningen i musklerna) samtidigt som de motverkar infektioner och påverkar testosteronbildningen positivt. Finns i fullkornsprodukter, nötter, frukt och bär, mjölk och baljväxter främst.

Med andra ord, om du om du vet med dig att du äter väldigt ensidigt så kan det vara hög tid att komplettera din kost med relevanta vitaminer (även mineraler och fettsyror för den delen). Personligen rekommenderar jag att du granskar din nuvarande kost och fyller på framför allt med de ämnen som din kost saknar, men det finns även multitillskott (multivitamin) som innehåller nästan alla nämnda ämnen om du äter riktigt ensidigt eller ständigt vill vara på den säkra sidan att du uppfyller ditt dagsbehov inom alla sektioner. Alla de nämnda vitaminerna, mineralerna och omega-3 fetterna är viktiga för din hälsa i sin helhet men även för att du ska ge kroppen optimala förutsättningar att utvecklas rent fysiskt.

Christian Hallberg
Skribent och expert
Visa Christian Hallberg profil
Hej! Mitt namn är Christian Hallberg och jag är ännu en träningstok här i världen. Jag håller till i Stockholm och arbetar heltid, sedan en tid tillbaka, som personlig tränare och kostrådgivare. Eftersom jag har som ambition att ständigt kunna bidra till människors träning oavsett om det handlar om övningsval, övningsutföranden, träningsprogram eller olika kostplaner så är ett intresse för forskning och vetenskap inom området tämligen centralt. Förhoppningsvis lyckas det genomsyra mina texter och att du även får lite ny input i träningen oavsett ambitionsnivå.
myprotein