Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Pre-workout 101 | Allt du behöver veta

Pre-workout 101 | Allt du behöver veta
Liam Agnew
Skribent och expert1 år I år
Visa Liam Agnew profil

Pre-workout-tillskott är designade för att öka din träningsprestation genom att ge dig en boost före träningen. Det finns många olika typer av pre-workouts (PWO) med olika ingrediensblandningar för olika mål. Här är allt du behöver veta om dem, från vad de är och vad de innehåller till hur de fungerar och vilken som är bäst för dig. Dessutom, läs hela vägen till slutet för en djupdykning i Myproteins koffeinfria pre-workout THE Pump.

Vad är pre-workout?

Som namnet antyder, är pre-workouts snabbverkande tillskott som tas före din träning för att öka prestationen på kort sikt. De kan hjälpa till att förbättra kraftproduktionen, styrka, uthållighet och prestation.1

Vad finns i pre-workout?

Pre-workouts innehåller en blandning av ingredienser som kan hjälpa till att öka träningsprestationen och spara dig besväret att ta flera olika kosttillskott före träningen.

Ingredienserna varierar från produkt till produkt, men inkluderar vanligtvis koffein, beta-alanin, taurin, kreatin och nitrater.

Vilka ingredienser bör du vara uppmärksam på i pre-workoutprodukter?

Varje ingrediens förbättrar prestationen på olika sätt. Om du vill öka styrka och muskulär uthållighet är koffein, beta-alanin och kreatin viktiga ingredienser. För uthållighetsidrottare som löpare och cyklister kan koffein vara den viktigaste ingrediensen.

Hur fungerar pre-workout?

Hur det fungerar beror också på produktens innehåll. Koffein är en viktig ingrediens i de flesta pre-workoutblandningarna och har visats förlänga tiden till utmattning, försena uppfattningen om trötthet och minska uppfattningen av smärta.2

Kreatin kan också hjälpa till vid återhämtning mellan set och öka träningsvolymen, vilket hjälper dig att få in mer träning under din träningspass.

Är pre-workout bra för mig?

En den pre-workouts innehåller vitamin B1 - som kan hjälpa till med kardiovaskulär funktion - och vitamin B12 - som kan hjälpa till med energiproduktionen.

Men pre-workouts innehåller också vanligtvis höga mängder koffein, vilket kan vara farligt i stora mängder, så överskrid inte den rekommenderade dosen.

När bör man ta pre-workout?

Vanligtvis är rekommendationen att pre-workouts tas 45-60 minuter före träningen, så att ingredienserna (som koffein) når högsta nivåer i blodomloppet och deras effekt är maximal när du tränar.

Hur ofta bör man ta pre-worout?

Det bästa är att ta pre-workouts de dagar du tränar. En del ingredienser, som kreatin, behöver intas över en längre period för att det ska ge effekt.

Hur lång tid tar det innan pre-workout börjar verka?

Efter intag tar det cirka 45-60 minuter för koffein att nå högsta nivåer i blodomloppet. Om pre-workoutprodukten innehåller beta-alanin kan du uppleva stickningar i huden efter cirka 15 minuter

Hur länge varar effekten av pre-workout?

Koffein har en halveringstid på 4-6 timmar, vilket är tiden det tar för mängden koffein i din kropp att minska till hälften. Stickningar orsakade av beta-alanin kommer vanligtvis att försvinna efter cirka 90 minuter.

Är kaffe en typ av pre-workout?

Kaffe innehåller koffein, vilket är bra för uthålligheten och kan minska uppfattningen av smärta.2 Även om det kanske inte innehåller andra typiska ingredienser i pre-workourprodukter, som beta-alanin, B-vitaminer eller taurin, så kan en kopp kaffe före träningen fortfarande ge dig en boost.

Använder atleter pre-workout?

Många idrottare tar pre-workout för att hjälpa till att förbättra sin prestation under träning eller tävling. Pre-workouts effekt på uthållighet kan göra det till ett användbart kosttillskott t.ex. för att en boxare ska träna hårdare, en löpare springa längre eller en tyngdlyftare att göra fler repetitioner.

Yogis och andra fitnessentusiaster kan också ta pre-workoutprodukter för att öka sin fokus och energi under träning.

Bör nybörjare ta pre-workout?

kan vara användbara för alla som vill förbättra sin prestation. För nybörjare kan de vara särskilt bra för att klara av en träningspass när man inte känner sig på topp, men det är bäst att inte förlita sig för mycket på dem så tidigt i träningen. Att lyssna på kroppen, hålla en välbalanserad kost och ge dig själv gott om tid till återhämtning är viktigare när du är nybörjare på träning.

Fördelarna med att ta pre-workout

Förbättrad prestation

En av de främsta fördelarna med att ta ett pre-workouttillskott är förbättrad prestation från förmågan att träna hårdare och längre. Ingredienser som vanligtvis finns i pre-workoutprodukter kan hjälpa till att öka uthålligheten och den mentala fokusen.

Ökad koncentration

Koffein är en mental stimulant och studier visar en förbättrad mental vakenhet efter konsumtion. Detta kan göra en pre-workout särskilt bra för övningar som kräver skicklighet, som teknikfokuserade tyngdlyftningssessioner.

Myproteins pre-workoutprodukter

The Pre-Workout

The pre-workout är ett tillskott som innehåller en blandning av koffein, kreatin och vitamin B6 för att hjälpa till med energiproduktion och mental fokus.

Alpha Pre-Workout

Alpha Pre-Workout innehåller beta-alanin, L-arginin alfa-ketoglutarat och L-teanin, samt en hög dos av koffein för att hjälpa dig träna längre och öka koncentrationen.

Pre-Workout Gummies

Pre-Workout Gummies är ett bekvämt och gott sätt att öka din energi och uppmärksamhet inför träningspasset, tack vare sin kombination av koffein, B-vitaminer och aminosyror.

Taurin

Taurin är en naturligt förekommande aminosyra som finns i höga koncentrationer i skelettmuskulaturen.

Citrullinmalat

Citrullinmalat är en kväveoxidförstärkare som hjälper till att öka blodflödet under träning. Detta kan öka energiproduktionen och potentiellt förbättra träningsprestationen. Det har föreslagits att citrullinmalat kan förbättra motståndsträning och förbättra återhämtningen.*

Pure Caffeine Tablets

Koffein är en nyckelingrediens i många kosttillskott för träning på grund av dess förmåga att öka uthålligheten och öka vakenheten och koncentrationen.* Pure Caffeine Tablets innehåller 200 mg per tablettportion.

Att ta med sig

Pre-workouttillskott kan hjälpa dig få ett extra lyft i din träning. De innehåller många olika ingredienser som kan hjälpa till att boosta din prestation - inklusive koffein, beta-alanin och B-vitaminer. De bör konsumeras om kring 45-60 minuter innan träningen för maximal effekt.

När du väljer en pre-workout så leta efter de ingredienserna som passar dina träningsmål bäst och följ alltid rekommenderade doseringar.

Vill du fler råd kring kosttillskott? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

NÄRING

8 veganska PWO-mål som är vetenskapligt bevisade

Plantpower för att pressa dig ytterligare under träningspassen.

NÄRING

Vad du bör äta innan träningen

Så äter du för maximal prestation.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost

1. Harty, P. S., Zabriskie, H. A., Erickson, J. L., Molling, P. E., Kerksick, C. M., & Jagim, A. R. (2018). Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 41. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0247-6

2. Guest, N. S., VanDusseldorp, T. A., Nelson, M. T., Grgic, J., Schoenfeld, B. J., Jenkins, N. D. M., Arent, S. M., Antonio, J., Stout, J. R., Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Goldstein, E. R., Kalman, D. S., & Campbell, B. I. (2021). International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 1. https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4

3. Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Hoffman, J. R., Wilborn, C. D., Sale, C., Kreider, R. B., Jäger, R., Earnest, C. P., Bannock, L., Campbell, B., Kalman, D., Ziegenfuss, T. N., & Antonio, J. (2015). International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 30. https://doi.org/10.1186/s12970-015-0090-y

4. Kurtz, J. A., VanDusseldorp, T. A., Doyle, J. A., & Otis, J. S. (2021). Taurine in sports and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 39. https://doi.org/10.1186/s12970-021-00438-0

5. Gough, L. A., Sparks, S. A., McNaughton, L. R., Higgins, M. F., Newbury, J. W., Trexler, E., Faghy, M. A., & Bridge, C. A. (2021). A critical review of citrulline malate supplementation and exercise performance. European journal of applied physiology, 121(12), 3283–3295. https://doi.org/10.1007/s00421-021-04774-6

Liam Agnew
Skribent och expert
Visa Liam Agnew profil
"Liam är en certifierad idrottsnutritionist i International Society of Sport Nutrition och är registrerad i British Dietetics Association’s Sport and Exercise Nutrition. Han har en magisterexamen i Sport och tärningsvetenskap och har ett ISSN diplom i Applied Sport and Exercise Nutrition. Liam är en erfaren personlig tränare som hjäper sina klienter att nå sina hälso- och träningsmål med praktiska och evidensbaserade tränings- och kostråd. På sin fritid har Liam tävlat i flertal styrkelyftstävlingar och han tycker om bergsvandring, fotboll och att utveckla sina färdigheter i köket. "
myprotein