Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Nå dina makron medan du håller dig hydratiserad

Nå dina makron medan du håller dig hydratiserad
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Jenaed Gonçalves Brodell

Vi har hört det många gånger tidigare - "Se till att du är tillräckligt hydratiserad, fortsätt dricka vatten, sikta på 2 liter om dagen...eller är det 6 till 8 glas?." De här riktlinjerna kring vätskeintag kan minst sagt vara förvirrande. Den mänskliga kroppens nivå av hydrering blir konstant utmanad av vätskeförlust genom svettningar, speciellt under träning.1 Utöver det är det också viktigt att ersätta den vätska som förloras, både för den generella populationen men det är kanske ännu viktigare för atleter.

Hydrering under träning är en nyckelpunkt för hälsan hos atleter.2 Vi vet att uttorkning försämrar de idrottsliga prestationerna och kan vara en hälsofara under stressande temperaturer.3 På grund av detta behöver du verkligen hitta det mest effektiva sättet att hydratisera dig, men med det sagt vet vi också att det kan vara tråkigt att bara halsa i sig vatten. Vad sägs därför om dryck i pulverform?

Vad är pulveriserade drycker?

Pulveriserade trycker är utformade för att kombinera det formulerade pulvret med vatten för att bilda en vätska som du kan dricka.

Dessa pulverbaserade drycker finns i en hel uppsjö av smaker och typer från Whey protein shakes i en mjölkliknande version till Clear Whey Proteinpulver som blandas med vatten.

Något som är fantastiskt är att forskningen visar att hypertoniska drycker (de med tillsatta aminosyror och sockerarter) hjälper muskelåterhämtningen och förbättrar immuniteten.4 Efter träning gäller detta särskilt pulveriserade hypertoniska drycker som innehåller proteiner med ett högt biologiskt värde, såsom grenade aminosyror och glutamin som till exempel finns i *Clear Whey Protein*.5

Räknas pulveriserade drycker med i ditt vätskebehov?

Pulver löses snabbt upp i vatten efter att ha blandats. Så länge som du mixar drycken med vatten, istället för mjölk eller juice, kan du räkna in det i ditt dagliga intag av vätska. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar i genomsnitt att kvinnor bör få i sig omkring 2,7 liter vätska och en medelmåttig man bör få i sig 3,7 liter vätska per dag.6 Det här är bara för att möta kroppens behov - för att inte tala om svetten som uppstår när du tränar. Låter det som en stor uppgift? Du är inte ensam, men drycker i pulverform gör det mycket lättare att nå ditt vätskemål.

Är det tillräckligt lätt för att inte göra magen upprörd?

Det går inte att förneka att för mycket mat eller dryck innan träningen verkligen kan få en ur balans. Du vill inte att det ska vara så att du sippar på din pulveriserade dryck och får en orolig mage - därför är också *Clear Whey Protein* så fantastisk!

Du vill alltid säkerställa att det du dricker direkt innan, under och efter träningen har en låg fett- och fiberhalt för att minska risken för en upprörd mage. Det här gör *Clear Whey Protein* till den perfekta kandidaten för jobbet. Med bara 0,1g fett per portion är det här ingenting du behöver oroa dig för.

Borde vi överväga en pulveriserad dryck med tillsatt protein?

Absolut JA! För atleter är den rekommenderade dagliga intaget av protein 1,2-2g per kilo kroppsvikt7 beroende av vilka dina mål är. Att uppnå detta kan vara svårt när du är en atlet på 100kg som behöver konsumera 200g protein om dagen. Därmed är det enklare och blir en dubbel vinst att vara hydratiserad och på samma gång konsumera protein.

Att ta med sig

Om du har svårt att nå upp till dina dagliga mål när det gäller vätskeintag såväl som proteinintag så kan pulveriserade drycker mycket väl vara den rätta lösningen för dig. Vi är alla för ett bekvämt sätt att kunna upprätthålla gains och hålla en god vätskebalans, allt på en och samma gång.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1. Belval, L. N., Hosokawa, Y., Casa, D. J., Adams, W. M., Armstrong, L. E., Baker, L. B., Burke, L., Cheuvront, S., Chiampas, G., González-Alonso, J., Huggins, R. A., Kavouras, S. A., Lee, E. C., McDermott, B. P., Miller, K., Schlader, Z., Sims, S., Stearns, R. L., Troyanos, C., & Wingo, J. (2019). Practical Hydration Solutions for Sports. Nutrients, 11(7), 1550.

2. Noakes TD. Commentary: role of hydration in health and exercise. BMJ. 2012;345:e4171

3. Murray B. Hydration and physical performance. J Am Coll Nutr. 2007;26(5 Suppl):542S-548S. 

4. Massey LK, Berg TA. The effect of dietary caffeine on urinary excretion of calcium, magnesium, phosphorus, sodium, potassium, chloride and zinc in healthy malesNutr Res. noviembre de 1985;5(11):1281-4.

5. Massey LK, Berg TA. The effect of dietary caffeine on urinary excretion of calcium, magnesium, phosphorus, sodium, potassium, chloride and zinc in healthy malesNutr Res. noviembre de 1985;5(11):1281-4.

6. Rosinger, A., & Herrick, K. A. (2016). Daily Water Intake Among US Men and Women: 2009-2012. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics.

7. Vitale, K., & Getzin, A. (2019). Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients, 11(6), 1289.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein