Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

EAA vs. BCAA | Vad är skillnaden? Behöver du dem?

EAA vs. BCAA  | Vad är skillnaden? Behöver du dem?
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Både EAA och BCAA är specifika grupper av aminosyror som ofta intas som tillskott av atleter och bodybuilders. I den här artikeln går vi igenom BCAA vs. EAA, förklarar likheter och skillnader och hur du ska veta vilken av dem du bör överväga.

Var är skillnaden mellan EAA och BCAA?

EAA vs. BCAA. Aminosyror är mindre komponenter, eller byggstenar, av protein. Det är viktigt för oss att konsumera aminosyror för att bygga och reparera proteinet och musklerna i kroppen. Essentiella aminosyror (EAA) är aminosyror som kroppen inte kan producera själv - och vi behöver få i oss dem genom kosten.

Det finns nio essentiella aminosyror: fenylalanin, valin, tryptofan, treonin, isoleucin, metionin, histidin, leucin och lysin.1

Tre av de essentiella aminosyrorna har unika kemiska strukturer med förgrening och är också kända som grenade aminosyror, eller BCAA. Dessa är leucin, isoleucin och valin.

Alla BCAAs är essentiella aminosyror men inte alla EAAs är grenade aminosyror.

Genom att konsumera EAA istället för BCAA får du i dig alla aminosyror utan att du missar att uppfylla behovet av BCAA.

Sammanfattning: Kroppen behöver de nio essentiella aminosyrorna (EAA) som tillförs via vår kost; tre av dessa är BCAAs.
KOSTTILLSKOTT

Varför och när ska man ta BCAA?

Kanske är BCAA ett kosttillskott för dig?

3 år I årAv Myprotein

Behöver du EAA?

EAA finns i många av de livsmedel som vi konsumerar dagligen eftersom alla proteinkällor är uppbyggda av aminosyror. Oavsett om du äter kött, mejeri eller veganska proteinkällor så innehåller de alla en unik protein och därför en unik gruppering av aminosyror.

Att tillföra mycket aminosyror i dig kost är bra för den generella hälsan och kroppsfunktionen. Det är också användbart för att bygga och bevara muskelmassa och ökar muskelåterhämtningen eller läkningen efter skada.2 Även om kroppen själv inte kan producera EAA så kan de flesta troligen få i sig en tillräcklig mängd via en balanserad och varierad kost.

Vem ska överväga att ta tillskott av EAA?

Regelbundna gymbesökare

Träning skapar små mikroslitningar i våra muskler som kräver reparation, därför kan du behöva stötta muskelåterhämtningen inför nästa träningspass. Aminosyror är musklernas byggstenar som reparerar och återhämtar, så ett tillskott av EAA är en bra väg att gå.

Om du försöker bygga muskelmassa

Det finns tre essentiella faktorer när det gäller att lägga på sig muskelmassa: en adekvat mängd kalorier, tillräckligt med träning, och aminosyror (protein). Du behöver extra källor med protein när du försöker bygga muskler och inte bara är ute efter att behålla din vikt, därför kan EAA vara hjälpsamt.

Om du följer en begränsad diet

Du kanske inte får i dig alla EAAs om du följer en begränsad diet som är låg i komplett protein, vilket kan vara fallet för några vegetariska/veganska dieter. Quinoa och soja är komplett protein, men en del växtbaserade proteiner innehåller inte alla de essentiella aminosyrorna (EAA).

Sammanfattning: Många proteintäta livsmedel innehåller alla de essentiella aminosyrorna, men en del proteinkällor gör inte det. Om du behöver återhämta eller vill bygga muskler så se till att du får i dig en tillräcklig mängd med EAA.

När ska man ta EAA?

Oavsett om du väljer BCAA eller EAA så är båda ideala att konsumera under din träning för att stödja musklerna under tiden de blir stressade. Att ha EAA och BCAA tillgängligt för återhämtning är det viktiga. De kan också motverka trötthet.3 Att kasta i sig kyckling eller tofu i gymmet är inte så praktiskt, därför är ett bekvämare alternativ att ta ett kosttillskott med EAA eller BCAA.

Att ta med sig

Så, nu när vi har ställt BCAA vs EAA borde skillnaderna vara lite tydligare. Medan BCAA är toppen för att stödja den generella hälsan och återhämta musklerna så innehåller EAA de tre aminosyrorna som BCAA består och och dessutom de övriga aminosyrorna din kropp behöver.

Genom att förse dig med ordentliga muskelbyggande ingredienser kan EAA hjälpa dig att återhämta dig, bygga muskler eller behålla muskler medan du går ner i vikt. Om du är orolig över om du får i dig tillräckligt med aminosyror i din kost så kan kanske ett kosttillskott hjälpa. EAA och BCAA? Lätt som en plätt...

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Lopez, M. J., & Mohiuddin, S. S. (2021). Biochemistry, Essential Amino Acids. StatPearls [Internet]. 
  2. Negro, M., Perna, S., Spadaccini, D., Castelli, L., Calanni, L., Barbero, M., … & D’Antona, G. (2019). Effects of 12 weeks of essential amino acids (EAA)-based multi-ingredient nutritional supplementation on muscle mass, muscle strength, muscle power and fatigue in healthy elderly subjects: a randomized controlled double-blind study. The journal of nutrition, health & aging23(5), 414-424. 
  3. Wagenmakers, A. J. (1998). Muscle amino acid metabolism at rest and during exercise: role in human physiology and metabolism. Exercise and sport sciences reviews26, 287-314. 
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein