Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Är proteinbars bra för dig? Hälsosamma eller en hype?

Är proteinbars bra för dig? Hälsosamma eller en hype?
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

De är ett enkelt mellanmål att ta till för att hålla hungern i schack. Du kan köpa dem i nästan alla matbutiker och har dem till hands när du än vill - plus, förpackningen säger "high protein". Så är inte alla bars bra för dig?

Det ärliga svaret på det är: Nej, inte alltid. Följ den här checklistan när du väljer en proteinbar så bör du till slut ha en bar som är både tillfredsställande och hälsosam.

Socker i proteinbars?

Du bör alltid titta på sockerinnehållet för att säkerställa att det är lågt om du är ute efter att gå ner i fettmassa. Höga sockernivåer innebär att du mer troligt kommer få en topp i energin som sedan dalar och lämnar dig med mindre energi (och ofta mer kalorier) än om du väljer en bar med lite socker.

Socker är listat under "kolhydrater, av vilka socker" (‘carbohydrates, of which sugars’) på innehållsmärkningen. Däremot måste inte kolhydrater eller socker i sig nödvändigtvis alltid vara något negativt. Det tillför energi som kan ta dig igenom ett träningspass (eller tackla resten av dagen på kontoret för den delen) och fyller på med glykogen efter ett träningspass (lagrade kolhydrater i musklerna). Så ha i åtanke vad det är du ska göra under dagen efter du har ätit din proteinbar.

Kaloritäta proteinbars

Säkerställ att den proteinbar du väljer får plats i det dagliga kaloriintag du siktar på. En del proteinbars kan vara ganska kaloritäta och om du är helt inne på att gå upp i massa så kan de barsen vara ett plus för dig. Om du är i ett kaloriunderskott kan det år andra sidan vara så att du skjuter dig själv i foten med en kalorität bar.

En proteinbar som är lågkalori kan vara ett bra sätt att hålla dig till din kostplan samtidigt som du känner dig mätt.

Fullproppade med salt?

Likt som med socker så kan en del proteinbars innehålla för mycket salt. Salt är en viktig del i kosten, men för mycket av det kan leda till ett högt blodtryck (och vidare komplikationer om det fortgår för länge).

Som alla som aktivt försöker minska sitt saltintag någon gång har upptäckt så har den här listiga kryddan en tendens att dyka upp lite överallt. Så, spana in baksidan av förpackningen och sikta på ett lågt innehåll av salt.

Fyllda med fibrer?

Fibrer ger många fördelar för kroppen, till exempel hjälper det oss att känns oss mättare under en längre tid - det är en avgörande orsak till att du borde välja proteinbars med ett högt fiberinnehåll om du är ute efter att gå ner i vikt eller vara viktstabil.

Utöver det så hjälper fibrer till att reglera kroppens vätskeintag, så det kan hjälpa till att motverka känslan av att vara uppsvälld. Se till att leta efter en fiberrik proteinbar för den maximala hälsofrämjande effekten.

Varför inte göra dina egna bars?

Att förbereda dina egna proteinbars kan vara ett utmärkt sätt att kontrollera exakt vad det är du tillför din kropp. Proteinpulver, havregryn, nötsmör, kokosolja och torkad frukt är alla utmärkta ingredienser för enkla och proteinrika snacks. Självklart bör du se till att överväga alla ingrediensers näringsinnehåll och mäta dina portioner så att du kan undvika proteinbarens fallgropar!

Spana in några av våra favoriter bland hälsosamma proteinbars....

Bästa utbytet för en chokladkaka: Layered Protein Bar

Om du är ute efter ett snack med mer bett så är levererar den här rejäla proteinbaren en dekadent och chokladig kexhit - den håller koll på dina cravings och bidrar också till att du behåller din muskelmassa.

Den här innnehåller 20g av högkvalitativt protein och endast 2.4g socker per bar, Layered Protein Bar slår alla alternativ från matbutikerna med hästlängder.

Bästa Informed-Sports proteinbaren: Protein Bar Elite

Varje parti av Protein Bar Elite är certifierat av Informed-Sports Supplement testing programme, vilket ger den högsta säkerhetsnivån för idrottare.

Med smaker som Toffee Vanilla, Dark Chocolate Berry och Caramel Hazelnut - allt täckt i en knaprig topping och söt mjölkchoklad med en mjuk kärna - så kommer du ha svårt att tro att det här barsen faktiskt är bra för dig.

Bästa lågkalori proteinbarsen: Lean Protein Bar

Vår Lean Protein bar som kommer i smakerna Chocolate and Cookie dough eller White Chocolate and Raspberry är superlåga på kalorier och innehåller endast 1.2g socker per 80g/bar.

Den är mjuk och söt på insidan och täckt i mjölkchoklad. Den här proteinbaren tillfredsställer sötsug samtidigt som den innehåller imponerande 18g av högkvalitativt protein.

Att ta med sig

Proteinbars kan vara ett hälsosamt snack för att hjälpa till att fylla upp musklerna efter ett träningspass, håller hungern i schack eller som en enkel godbit. Däremot behöver du tänka på att välja proteinbar baserat på dina mål - om du är ute efter att gå ner i vikt så gå för en proteinbar som har lågt sockerinnehåll och får plats i ditt dagliga kaloriintag. Om du istället är ute efter att fylla på med energi efter ett träningspass så välj istället en proteinbar som också innehåller en stor del kolhydrater.

Tyckte du om den här artiklen? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

NÄRING

7 hälsofördelar med grönt te

Minska inflammation, minska kroppsfett, förbättra blodflödet och mycket därtill.

KOSTTILLSKOTT

Vad är Whey Protein? | Fördelar, Nackdelar och Dosering

Vad är whey protein? Hur, när & varför ska man använda det? Vilka för och nackdelar finns? Frågorna kring proteinpulver är många, vi reder ut några av dem!

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein