Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

8 Bästa växtbaserade mjölkdryckerna

8 Bästa växtbaserade mjölkdryckerna
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Jenaed Gonçalves Brodell, skribent och expert

Växtbaserade drycker har ökat markant i popularitet under de senaste åren. Alternativa mjölkdrycker, som mandel-, soja- och cashewmjölk har redan funnits en tid, men det finns också andra mejerifria alternativ som har kommit ut på marknaden som havre, ris och kokos som har blivit allt mer populära. Oavsett om din prioritet är dess näringsrika värde, djurens välfärd, miljöpåverkan, laktosintolerans eller mjölkallergi, så handlar det helt enkelt om tycke och smak, och där kan du bli bortskämd med alla alternativ. I den här artikeln kommer vi ta dig igenom 8 av de bästa veganska alternativen för att hitta den bästa växtbaserade mjölkdrycken.

1. Mandelmjölk

Men en något söt och nötig smak är den här ofta populär eftersom den är kalori- och fettsnål. Innehållet av mandel är vanligen omkring 2% så den är faktiskt ganska låg i innehållet av protein och eftersom det är en mindre koncentrerad källa till nyttiga näringsämnen än hela mandlar på grund av det höga vatteninnehållet. Cashewmjölk: väldigt krämig i konsistensen, mestadel av fettet är hälsosamt enkelomättat.

2. Kokosmjölk

Också med en väldigt krämig textur, har den det längsta innehållet av kolhydrater och protein av alla mjölkalternativen. Den har ett högt fettinnehåll, huvudsakligen 90% mättat fett (den sort du inte ska ha för mycket av). en har också ett stort antal triglycerider med medellång kedja (MCT).

3. Hasselnötmjölk

Med en söt och nötig smak är hasselnötsmjöken också ganska rik på kalorier, fett och kolhydrater, och den har ett lågt proteininnehåll jämfört med andra växtbaserade mjölkdrycker. Den smakar däremot utmärkt.

4. Hampamjölk

En lätt söt och nötig smak med en tunn textur och ett näringsinnehåll som liknar fettmängden komjölk har men med omkring hälften av komjölkens kalorier och protein (med det är en av de få växtbaserade mjölkdryckerna med ett komplett protein).

5. Makadamiamjölk

Mestadels vatten med vanligen omkring 3% makadamianötter, det här är ett av de nyare alternativen på marknaden. Den har en rikare, lenare och krämigare smak än de flesta andra mejerifria mjölkdryckerna. Den har ett lågt innehåll av kolhydrater och protein men är en utmärkt källa för hälsosamma fetter.

6. Havremjölk

Naturligt söt och mild i smaken och funkar utmärkt med flingor och i smoothies. Den har det dubbla antalet kolhydrater och halva mängden protein jämfört med komjölk. Havremjölk har en ett av de högsta innehållen av fibrer bland alla de här mjölkalternativen.

7. Rismjölk

Rismjölk är den minst allergena av alla de mejerifria mjölkerna. Den är rik på kolhydrater och kalorier, innehåller lite protein, men har ett lågt fettinnehåll. Den passar också utmärkt i smoothies.

8. Sojamjölk

Smaken kan variera mellan märken men sojamjölk är det alternativ som är närmast komjölk när det gäller proteinkvalitet. Det är också ett av få mjölkalternativ som är en komplett proteinkälla, vilket innebär att de innebär alla essentiella aminosyror.

Näringsvärde i växtbaserade mjölkdrycker:

Mjölk (per 100ml)   Kcal   Protein (g)  Fett (g)  Kolhydrater (g)  Kalcium (mg) 
Mellanmjölk (ko) 48  3.5  1.7  4.7  120 
Mandelmjölk   13  0.4  1.1  3  124 
Cashewmjölk   23  0.5  1.1  2.6   
Kokosmjölk   19  0.1  1.9  0.4  16.2 
Hasselnötsmjölk   29  0.4  1.6  3.1  114 
Hampamjölk   35  2  3.1  0.5   220 
Makadamiamjölk   27  0.4  2.1  0.5  40 
Havremjölk 51  1.3  2.1  6.8  120 
Rismjölk  51  0.4  1.1  9.7  118 
Sojamjölk   33  3.4  1.9  0.2  125 

Att ta med sig

Nu när du vet allt om mejerifri mjölk och dess värde är du i en utmärkt position att välja vilken som är den bästa för dig. Sojamjölk är ett bra alternativ för dig om du är ute efter något som näringsmässigt liknar komjölk, mandel- och cashewmjölk innehåller mindre kalorier och fett. Nästa alla bidrar med en enskild näringsmässig fördel och de smakar alla gott. Skål!

Sojamjölk är det bästa mjölkalternativet eftersom det är likare komjölk i alla mikro- och makronäringsämnen. Det är allmänt använt som ett substitut för komjölk, sojamjölk har också noterbara anti-cancerframkallande egenskaper hos fytonäringsämnen som finns i mjölken som kallas isoflavoner. Näringsmässigt så har det färre kalorier än komjölk, mindre fett och kolhydrater och nästa lika mycket protein.

Komjölk har själv varit ganska kontroversiellt som livsmedel men de flesta forskarna är nu överens om att det är ett hälsosamt livsmedel som innehåller alla stora näringsämnen som fett, kolhydrater och protein. Mjölk hjälper också människor genom att tillhandahålla ett antal värdförsvarsproteiner som kan hjälpa till att skydda kroppen mot vissa mikrobiella infektioner. I slutändan är det upp till var och en att besluta om de väljer ett mejerifritt växtbaserat alternativ eller om de håller sig till komjölk. Men de här är de åtta bästa växtbaserade mjölkalternativen.

Tyckte du om den här artiklen?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

RECEPT

14 Måltider för veganuari

Låt dig inspireras av de här måltiderna

2 år I årAv Myprotein
NÄRING

8 veganska PWO-mål som är vetenskapligt bevisade

Plantpower för att pressa dig ytterligare under träningspassen.

NÄRING

Den ultimata veganska matlistan | Substitut för livsmedel

Det känns bra att veta om sina alternativ, eller hur?

3 år I årAv Jennifer Blow

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein